Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Egipt
Osnovni podatki

Egipt

Uradni jezik: arabščina
Državna himna: Bilady, Bilady, Bilady
Glavno mesto: Kairo
Površina: 1.002.450 km²
Prebivalstvo: 84.000.000345
Gostota: 84/km²
Valuta: egiptovski funt (EGP)
Časovni pas: UTC+2 (EET)
Vrhnja internetna domena: .eg
Nacionalna klicna koda: ++ 20

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Egipt (arabsko Misr) je velika država v severovzhodni Afriki, vključuje pa tudi Sinajski polotok, ki ga imamo lahko za del Azije. Glavno področje poselitve je okoli reke Nil. Velike površine dežele so del puščave Sahara in so zelo redko poseljene. Glavno mesto je Kairo. Egipt na severu meji na Sredozemsko morje, na zahodu na Libijo, na jugu na Sudan, na severovzhodu na Izrael, ter na vzhodu na Rdeče morje. Egipt nadzoruje Sueški prekop med Sredozemskim in Rdečim morjem.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A:
Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:
Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:
Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju severne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Steklina:
Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.
Dobro je vedeti

Razdalje v Egiptu
Pri egipčanskih potovanjih (še posebej Klasičnih – dolina Nila itd.) ni veliko vožnje. Tako malo jih je, da vam komaj uspemo povedati vse zanimivosti o deželi, ki jih imamo vodniki pripravljene za vas. Na Klasičnem potovanju je vsega skupaj 16-18 ur vožnje v tednu dni (povprečno 2,5 ure na dan).

Najpomembnejše razdalje
Asuan – Abu Simbel 3 ure v eno smer
Asuan – Luxor 3-4 ure
Luxor – Hurgada 4 ure
Hurgada – Kairo 6-7 ur
Dahab – Kairo 7-8 ur

Temperature in drugi klimatski pogoji

Pravi potovalni čas je od septembra do maja. Poletja so v Egiptu seveda zelo vroča. Septembra se začne zrak počasi ohlajati tja do decembra in januarja, ko zna biti sveže tudi preko dneva. Potem pa se začne zrak spet segrevati in po aprilu se temperatura spet stopnjuje proti poletni vročini.

Idealni potovalni čas je oktober – november in februar-april. Takrat zrak ni prevroč, večeri in noči so prijetno tople, morje je odlično za kopanje. Puščave so prave za raziskovanje.
Pred oktobrom in po aprilu je bolj vroče. Ob Nilu in v puščavah je zrak suh in vročina ne predstavlja večjih težav. Huje je ob morju, ko vročini primešamo vlago – ta je za organizem najhujša.
December in januar sta za potovanja prijetna. Preko dneva smo lahko v kratkih rokavih, ampak ko se sonce skrije zahladi in nam prijajo toplejša oblačila (dolgi rokavi). V teh mesecih smo tudi preko dneva bolj v dolgih hlačah. Rdeče morje je sicer še dovolj toplo za kopanje (20- 22 stopinj Celzija ), ampak obmorski veter in temperature zraka na obali marsikaterega odvrnejo od kopanja. V teh mesecih se v morje poda manj kot polovica skupine.
To so načelne klimatske opredelitve. Lahko pride do krajših obdobij, ko temperature »zapečejo« sredi hladnejšega obdobja ali se ohladi takrat, ko bi moralo biti vroče. Ker dobro poznamo gibanje po toplih in vročih krajih, znamo tudi potovanja prilagoditi trenutnim klimatskim pogojem… prav tako pa ustrezno zaščititi sopotnike oz. jim svetovati. Vreme vedno je, je pa v Egiptu še toliko drugega, da nam vreme že ne more pokvariti doživetja. Ali pa?

Varnost

Egipt je relativno varna dežela. Kriminala je malo; kot vedno moramo biti pozorni na osebno lastnino, še posebej na turističnih krajih. Tudi političnega tveganja ni veliko.


Nakupi
To je pravi raj za nakupovanje raznih eksotičnih predmetov – ugodne so cene preprog, zlata in srebra ter bakrene nakit, začimb, papirusov, parfumov, alabastra in tradicionega tekstila…

Denar
Egiptovska valuta je egiptovski funt (1$ = cca. 6,40 EP 1 EUR = 7,90 EP), Najbolje je s seboj vzeti USD ali EUR – menjamo lahko v menjalnicah. Mogoče je plačevati tudi s karticami, vendar je v Egiptu gotovina zakon!!

Hrana
Dobra in pestra

Pijača
Tradicionalna pijača je ceylonski čaj in karkade – hibiskusov čaj. Uživamo tudi v arabski kavi s kardamonom. Poslastica so sveži sokovi Na voljo so gazirane pijače... najti je mogoče tudi vino in pivo. Ustekleničena voda je na voljo povsod.

Vizumi
Slovenci potrebujemo egiptovski vizum. Ob prijavi je potrebno zagotoviti kopijo potnega lista, potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev po odhodu.

Cene
Za tekoče stroške v Egiptu (hrano, pijačo in malenkosti) lahko planirate okoli 100 EUR na potovalni teden. Varčni bo od tega zneska nekaj prihranil. V ta znesek niso vključeni stroški večjih nakupov.
FAQ

Zanima me, kaj moram storiti (cepljenja, antimalariki, potovalna lekarna) pred 3 tedenskim potovanjem v Egipt? Prdvsem bom v Sharm el Sheikhu oz na Sinaju, obiskala bom tudi Kairo, Luxor itd…
Za potovanje v Egipt priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. Hepatitis A ali nalezljiva virusna zlatenica je po načinu prenosa črevesna nalezljiva bolezen. Prenaša se z okuženo vodo, hrano in kontaktno. Potrebna je zaščita z dvema odmerkoma cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita traja vsaj 15-20 let. Po 2 do 3 tednih po 1.odmerku cepljenja pa ste pred bolezijo že zaščiteni. Za potnike, ki pogosto potujejo ali za dlje časa priporočamo kombinirano cepljenje pproti hepatitisu A in B, s tem cepljenjem pa je potrebno pričeti že 5-6 tednv pred odhodom na pot. Potebni so tije odmerki, zaščita je dolgotrajna, 15 do 20 let.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča vsaj en odmerek cepiva, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku. Pogosta težava potnikov v države s slabšim higienskim režimom je t.i.potovalna driska. To še posebej velja za Egipt. V ambulanti za potnike se v okviru posveta natančneje pogovorimo o vseh preventivnih merah in ravnanju, da se obvarujete te nadloge, oziroma kako si lahko in koliko pomagate sami, če se okužite s povzročitelji črevesnih bolezni.Za posvet in cepljenja v naši ambulanti za potnike se je potrebno predhodno naročiti. Upoštevajte tudi, da imamo termine polno zasedene približno za 10 dni vnaprej.
Letos grem na arheološka izkopavanja v Egipt. Izkopavanja bodo potekala v bližini Luksorja, na nasprotnem bregu Nila, v Egiptu pa bom od začetka novembra do sredine decembra. Delovno ekipo sestavaljajo tako domačini, kot tudi Slovenci, Italijani... Do Kaira bomo prišli z letalom, naprej, do Luksorja, pa bomo potovali z javnim prevozom- avtobusom. Spali bomo (sprva) v hostlih in hotelih, kasneje pa v hiši- ekipa arheologov (brez domačinov). Ker bom prvič na takem potovanju me zanima katera cepljenja so potrebna ali priporočljiva?
Za potovanje v Egipt priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. Hepatitis A ali nalezljiva virusna zlatenica je po načinu prenosa črevesna nalezljiva bolezen. Prenaša se z okuženo vodo, hrano in kontaktno. Potrebna je zaščita z dvema odmerkoma cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita traja vsaj 15-20 let. Po 2 do 3 tednih po 1.odmerku cepljenja pa ste pred bolezijo že zaščiteni. Za potnike, ki pogosto potujejo ali za dlje časa priporočamo kombinirano cepljenje pproti hepatitisu A in B, s tem cepljenjem pa je potrebno pričeti že 5-6 tednv pred odhodom na pot. Potebni so tije odmerki, zaščita je dolgotrajna, 15 do 20 let.Glede na vaše delo v Egiptu bi vam priporočili tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu. Cepimo enkrat, zaščita traja 3 leta.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča en odmerek cepiva za poživitev odpornosti, to cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku. Pogosta težava potnikov v države s slabšim higienskim režimom je t.i.potovalna driska. To še posebej velja za Egipt. V ambulanti za potnike se v okviru posveta natančneje pogovorimo o vseh preventivnih merah in ravnanju, da se čim bolj obvarujete pred okužbo, oziroma kako si lahko in koliko pomagate sami, če se okužite s povzročitelji črevesnih bolezni.
Avgusta potujemo v Egipt - Hurgada z otroci (9 in 12let). Mislimo imeti organizirane izlete po Egiptu. Želela bi izvedeti če so potrebna kakšna cepljenja ali kakšna druga preventivna sredstva proti nalezljivim boleznim?
Za potovanje v Egipt priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. Hepatitis A ali nalezljiva virusna zlatenica je po načinu prenosa črevesna nalezljiva bolezen. Prenaša se z okuženo vodo, hrano in kontaktno. Potrebna je zaščita z dvema odmerkoma cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita traja vsaj 15-20 let. Po 2 do 3 tednih po 1.odmerku cepljenja ste pred bolezijo že zaščiteni. Za potnike, ki pogosto potujejo ali za dlje časa, priporočamo kombinirano cepljenje pproti hepatitisu A in B, s tem cepljenjem pa je potrebno pričeti že 5-6 tednv pred odhodom na pot. Potebni so tije odmerki, zaščita je dolgotrajna, 15 do 20 let. Predvidevam, da so otroci že bili cepljeni proti hepatitisu B pred vstopom v šolo, za njih je torej priporočeno cepljenje proti hepatitisu A.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča vsaj en odmerek cepiva, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku. Pogosta težava potnikov v države s slabšim higienskim režimom je t.i.potovalna driska. To še posebej velja za Egipt. V ambulanti za potnike se v okviru posveta natančneje pogovorimo o vseh preventivnih merah in ravnanju, da zmanjšate možnost okužbe, oziroma kako si lahko in koliko pomagate sami, če se okužite s povzročitelji črevesnih bolezni.
Ali se je kaj potrebno cepiti za državo Egipt?
Za potovanje v Egipt priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. Hepatitis A ali nalezljiva virusna zlatenica je po načinu prenosa črevesna nalezljiva bolezen. Prenaša se z okuženo vodo, hrano in kontaktno. Potrebna je zaščita z dvema odmerkoma cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita traja vsaj 15-20 let. Po 2 do 3 tednih po 1.odmerku cepljenja ste pred bolezijo že zaščiteni. Za potnike, ki pogosto potujejo ali za dlje časa, priporočamo kombinirano cepljenje pproti hepatitisu A in B, s tem cepljenjem pa je potrebno pričeti že 5-6 tednv pred odhodom na pot. Potebni so tije odmerki, zaščita je dolgotrajna, 15 do 20 let. Predvidevam, da so otroci že bili cepljeni proti hepatitisu B pred vstopom v šolo, za njih je torej priporočeno cepljenje proti hepatitisu A. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča vsaj en odmerek cepiva, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku. Nobeno od priporočenih cepljnej ni obvezno.Pogosta težava potnikov v države s slabšim higienskim režimom je t.i.potovalna driska. To še posebej velja za Egipt. V ambulanti za potnike se v okviru posveta natančneje pogovorimo o vseh preventivnih merah in ravnanju, da zmanjšate možnost okužbe, oziroma kako si lahko in koliko pomagate sami, če se okužite s povzročitelji črevesnih bolezni.
S prijateljem potujeva čez 1 mesec v Egipt (Sharm ali Hurghada), kjer bova 14 dni. Ali priporočate katero od cepljenj, oz.ali je katero obvezno?
Za potovanje v Egipt ni predpisanih obveznih cepljenj. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A in tifusu (vsaj 1 teden pred potovanjem).

hepatitis

 
Osebna orodja