Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Gana
Osnovni podatki

Gana

Uradni jezik: angleščina
Državna himna: Hail the Name of Ghana (Pozdravite ime Gane)
Glavno mesto: Akra
Koordinate glavnega mesta: 5°33' S, 0°15' Z
Površina: 238.540 km²
Prebivalstvo: 24.200.000
Gostota: 101,5/km²
Valuta: ganski cedi
Časovni pas: UTC, brez poletnega časa
Vrhnja internetna domena: .gh
Nacionalna klicna koda: ++ 233

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Meningokokni meningitis
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Gana je obmorska država v Zahodni Afriki, ki na severu meji na Burkino Faso, na vzhodu na Togo, na jugu na Gvinejski zaliv, ter na zahodu na Slonokoščeno obalo.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

 

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica: Gana zahteva cepljenje proti rumeni mrzlici za vse potnike, ki prihajajo iz dežel z rumeno mrzlico.
Priporočila CDC: za vse potnike, starejše od 9 mesecev.
Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, če je nadaljevanje tveganja.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju zahodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Meningitis: Cepljenje proti meningitisu je priporočljivo, v kolikor nameravate obiskati dežele, kjer poročajo o epidemijah meningokokne bolezni med decembrom in junijem.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio: Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija: Področja Gane z malarijo: vsa

V kolikor potujete v Gano svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Gani in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti

FAQ
Avgusta bi z 11-letno hčerko rada obiskala v Gano. Zanima me katera cepljenja so nujna oz. katera so priporočjiva in kakšno je zdravstveno tveganje pri obisku Gane?
Za potovanje v Gano je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, priporočeno pa je cepljenje proti hepaitisu A in hepatitisu B ter tudi proti tifusu in meningkoknemu meningitisu. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnega cepljenja priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v njegovi ambulanti. Proti hepatitisu A cepimo z dvema odmerkoma v razmiku 6 do 12 mesecev, zaščita traja 15 do 20 let. S prvim odmerkom je potrebno cepiti vsaj 2-3- tedne pred odhodom na pot. Proti hepatitisu B oziroma proti hepatitisu A in B (s kombiniranim cepivom) se je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred odhodom v razmiku 1 meseca in tetjič 6 mesecev po prvem cepljenju. Gana spada med malarična področja, zato je potrebna ustrezna antimalarična zaščita. Ta sestoji iz uporabe repelenta, ki preprečuje pike insektov, uporabe insekticida, ki deluje v prostoru, uporabe mrež, ki so impregnirane z insekticidi in iz preventivnega jemanja antimalarikov. Po našem imunizacijskem programu je zaščita pred malarijo z antimalariki za področja, kjer obstaja rizik okužbe, obvezna. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov itd...

hepatitis

 
Osebna orodja