Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Kenija
Osnovni podatki

Kenija

Uradni jezik: angleščina, svahilščina
Državna himna: Ee Mungu Nguvu Yetu (O bog celotnega stvarjenja)
Glavno mesto: Nairobi
Površina: 581.309 km²
Prebivalstvo: 45.010.056
Gostota: 78/km²
Valuta: šiling
Časovni pas: UTC+3
Vrhnja internetna domena: .ke
Nacionalna klicna koda: ++ 254

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Meningokokni meningitis
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Kenija je obmorska država v Vzhodni Afriki, ki na severu meji na Etiopijo, na vzhodu na Somalijo, na jugozahodu na Indijski ocean, na jugu na Tanzanijo, na zahodu na Ugando in na severozahodu na Sudan. Njeno glavno mesto je Nairobi. Je revna država, katere primarna gospodarska panoga je kmetijstvo.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica: Kenija zahteva cepljenje proti rumeni mrzlici za vse potnike, ki potujejo z dežel, kjer je prisotna rumena mrzlica.
Priporočila CDC: za vse potnike, starejše od 9 mesecev.
V mestih Nairobi in Mombasa je nižje tveganje prenosa kot v ruralnih predelih.
Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, če je nadaljevanje tveganja.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju vzhodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Meningitis: Cepljenje proti meningitisu je priporočljivo, v kolikor nameravate obiskati dežele, kjer poročajo o epidemijah meningokokne bolezni med decembrom in junijem.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio: Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija: Področja Kenije z malarijo: vsa področja (vključno s parki) pod 2.500 m (<8.202 ft). Ni je v Nairobiju.

V kolikor potujete v predele Kenije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Keniji in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti
Terorizem

 

Kenija, skupaj s sosednjimi državami predstavlja visoko stopnjo teroristične nevarnosti.

 

Kriminal

 

V avgustu 2006 so je v Nairobiju in njegovi okolici zgodilo večje število kraj avtomobilov in oboroženih ropov na tujce. Izogibajte se potovanju izven Nairobija preko noči in venomer bodite oprezni še posebej na cestah, ki povezujejo glavno mesto z obmestnimi naselji. Izogibajte se postankom ob cesti in vozite previdno, vedno z zaklenjenimi vrati in zaprtimi okni.
Ropi in oboroženi napadi tolp se lahko zgodijo kadarkoli, še posebej v Nairobiju in Mombasi. Izogibajte se hoji po temi saj se napadi vršijo kadarkoli, še posebej pa na izoliranih področjih, kot so prazne plaže. Prijavljeno je bilo tudi nekaj napadov na golf igriščih v okolici Nairobija zato bodite še posebej pozorni, ko igrate na luknjah, ki so bolj oddaljene od klubske hiše. Ne sprejemajte ponujene pijače in hrane odneznacev, saj so lahko zastrupljene. Ostajajte v turističnih kampih, ki so dobro varovani. Če ste v dvomih, se obrnite na Kenijsko turistično zvezo (tel: + 254 20 604730). Ne nosite vrednostnih predmetov ali nakita na javnih mestih. S seboj ne nosite kreditnih in denarnih kartic če le-to ni obvezno: oropani ljudje so bili že prisiljeni v dvig gotovine na bankomatih. Bodite pozorni na roparje, ki se izdajajo za policiste; vedno vprašajte za identifikacijo.
Če potujete v odročne predele ali na mejna področja, ste lahko tarča napada ali ugrabitve. Incidenti oboroženih ugrabitev avtomobilov so bolj razširjeni v Nairobiju in Mombasu, se pa lahko zgodijo kjerkoli po Keniji. Ne poskušajte uiti roparjem ali se upirati njihovim zahtevam. Pred potovanjem z osebnim vozilom po Keniji se zavarujte in uporabite vsa preventivna sredstvam, ki so vam na voljo. Najbolje je potovati v skupini večih avtomobilo, ko potujete na odročna področja.

 

Politično stanje

 

V letu 2007 bodo potekale v Keniji predsedniške in parlamentarne volitve. Izogibajte se kakršnihkoli političnih shodov in demonstracij in bodite previdni.

 

Lokalna potovanja

 

Večina obiskov zabaviščnih parkov in drugih turističnih področij ne predstavlja problemov. V letu 2006 so se sicer izvršili napadi na obiskovalce zabaviščnih parkov, tudi Masai Mara. Če želite obiskati parke, poiščite zanesljivo družbo, ki organizira izlete, poti pa načrtujte preko dneva. Ne najemajte izletov pri nezanesljivih in neznanih ponudnikih ali preko hotela. Zgodilo se je nekaj naključnih smrti, ko so se turisti odpravili v parke peš, v parkih pa je potrebno upoštevati pravila in upoštevati navodila upraviteljev. Kopanje v rekah in jezerih, ki spadajo v področje narodnih parkov, je prepovedano. Ti predstavljajo tako nevarnost pred napadi divjih živali kot tudi možnost okužb z nalezljivimi boleznimi.
Na ruralnih področjih, še posebej v severnem in severnovzhodnem delu Kenije, se pojavljajo posamezni primeri kraje živine, nenadni napadi, etnični spori in plemenski boji. Čeprav tujci navadno niso tarče takih napadov in konfliktov, naj bo potovanje v te predele pospremljeno z veliko mero pazljivosti, nasvetom lokalne policije in vsaj z dvema voziloma, ki eden drugemu zagotavljata zaščito. Izogibajte se demonstracijam in zborovanjem ljudi na tej področjih, saj se lahko sprevržejo v nasilne spopade.
Mine so v preteklosti bile uporabljene ob napadih okoli Moyale, blizi glavne ceste A2 na jugu. Vozila, ki tu prečkajo mejo, jan se držijo glavne ceste, naj se izogibajo počivališča v Solo-u in naj potujejo naravnost v mesto Marsabit, preden naredijo prvi postanek.
Če je možno, obiščite otok Lamu z zračnim prevozom. To svetujemo zaradi varnostnih razlogov in slabih cest. Avtobusi na poti na Lamu so bili v preteklosti napadeni z oboroženimi roparji. Potovanje iz Lamuja v Malindi naj bo izpeljano le v spremstvu oborožene policije v konvoju.

 

Varnost na cesti

 

Vozite pazljivo, še posebej ponoči, saj so cestne razmere in standard voznega znanja v precej slabem stanju. Poročano je bilo o velikem številu nesreč kenijskih avtobusov na dolgih linijah. Vozila so navadno slabo vzdrževana in velikokrat vožena namejah maksimuma po slabo vzdrževanih cestah.Pred uporabo preverite avtobusne prevoznike. Pogosta oblika vožnje je tudi matatu, navadno minibus, ki vozi na točno določeni lokaciji. Čeprav izredno cenovno ugodna oblika transporta so le-ti izredno nevarni zaradi slabega vzdrževanja, slabe vožnje in nezavarovanja. Pogosto se poroča o ugrabitvah minibusov ali ropu potnikov. Pred izbiro take oblike potovanja temeljito premislite.

Vozila najemajte le pri uglednih podjetjih.

 

Varnost železniškega prometa

 

Spalni vagoni 1. in 2. razreda so na voljo na vlaku, ki vozi na relaciji Nairobi – Mombasa. Vrata se lahko zaklepajo le od znotraj. V primeru, da zapustite svoj kupe, je priporočljivo s seboj vzeti vse dragocenosti.

 

Zračna varnost

 

V primeru, da nameravate najeti lastni avion, se pri ponudniku temeljito pozanimajte o varnosti in pogojih letala ter vzletnih stez. V kolikor vam pri ponudniku teh informacij ne bodo mogli posredovati, poiščite drugega ponudnika.

 

Lokalni zakoni in običaji

 

Uživanje in prevažanje nedovoljenih drog v Keniji je kaznovano z strogimi ukrepi. Kazen za posedovanje drog je 10 let zapora.
Tujci morajo imeti veljavno delovno dovoljenje, preden sprejmejo kakršnokoli plačano ali prostovoljno delo. Kazni za neupoštevanje tega so lahko denarne, zaporne ali izgon iz države, odvisno od narave kaznivega dejanja. Odvsvetovano je fotografianje javnih poslopij, vključujoč ambasade. V primeru, da niste prepričani o namembnosti poslopja, ga reje ne slikajte ali snemajte.
Čeprav uradno ne obstajajo pravila oblačenja vdeite, da predvsem na obalnih področjih prevladuje muslimanska vera. Stran od hotelo in turističnih resortov se je zato priporočljivo oblačiti bolj konzervativno, še posebej to velja za Mombaso. S tem se izognete občutljivim domačinom, ki se hitro počutijo užaljene. Dovoljenje za nošenje kakršnega koli orožja morate pridobiti od lokalnih oblasti še pred prihodom. Uničevanje Kenijskega denarja je kaznivo, ne glede na vrednost denarja.

Homoseksualnost je v Keniji nezakonita.

FAQ
Konec julija se z družino odpravljamo v Kenijo za cca 14 dni. Ali so potrebni kakšni posebni ukrepi pred odhodom, oziroma kaj se priporoča za obisk te države. Otroka sta stara 18 in 14 let.
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za Kenijo obvezno, cepimo enkrat, imunost vam traja 10 let. Priporočamo pa cepljenje proti virusni zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo ter preko umazanih predmetov. Cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev. Imunost traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa (dva meseca in več) ali potujejo pogosto. S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmiku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom, tretjič pa 6 mesecev po prvem odmerku. Tudi po tem cepljenju traja odpornost 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je mininilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva proti tetanusu. Predvidevam, da so otroci bili cepljeni po rednem programu cepljenja.Kenija spada med malarična področja. Po našem imunizacijskem programu je zaščita pred malarijo obvezna. V Keniji obstaja tveganje za okužbo z malarijo skozi celo leto, najvišje pa je v času in tik po sezoni dežja od marca do vključno maja in od poznega septembra do vključno novembra. Rizična so področja pod 2500 m n.m., podeželski in mestni predeli (razen Nairobi-ja) ter parki. Pri zaščiti pa seveda poleg antimalarika, ne smemo pozabiti na vse ukrepe za preprečevanje pikov insektov, to je na zaščito z repelenti, uporabo insekticidov za prostor, uporabo zaščitnih mrež.
Poleti potujem v Afriko, natančneje Uganda in Kenija. Ali poleg cepljenja proti rumeni mrzlici in tablet za malarijo priporočate tudi ostala ceplenja? Zanima me tudi koliko prej se je potrebno cepiti in kakšne so cene cepiv?
Za potovanje v Ugando in Kenijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. V kolikor še niste bili cepljeni proti hepatitisu B, bi priporočili kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. V tem primeru je potrebno planirati prvi odmerek cepljenja vsaj 5 tednov pred potovanjem, da lahko potnik dobi tudi drugi odmerek mesec dni po prvem in še pred odhodom na pot. Zaščita po treh odmerkih cepljenja traja 15 do 20 let. Proti rumeni mrzlici cepimo 1x, zaščita traja 10 let. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev po prvem, zaščita traja 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku je potrebno preveriti cepilni status proti tetanusu (zadnje cepljenje proti tetanusu po obveznem programu je v tretjem razredu sredje šole oz. v starosti 16 do 17 let) in otroški paralizi. Ta cepljenja je priporočeno obnoviti glede na vrsto potovanja. Prav tako je priporočeno cepljenje proti tifusu in proti menigokoknemu meningitisu. Proti tifusu cepimo enkrat, zaščita traja 3 leta, proti menigokoknemu meningitisu cepimo ravno tako enkrat, zaščita traja 3-5 let.Rizik za okužbo z malarijo je prisoten po celi državi, vključno z mestnimi predeli. V Keniji ni malarije edino v Nairobiju. Potrebna je zaščita pred malarijo, ki se sestoji iz uporabe repelentov, zaščitne mreže za spanje in jemanja antimalarikov. Z zaščito pred piki komarjev preprečimo tudi druge vrste okužb (filariaza, lešmaniaza, spalna bolezen, razne vrste tropskih hemoragičnih vročic). Poleg vseh ostalih splošnih nasvetov in cepljenja se v ambulanti za potnike dogovorimo tudi za najoptimalnejši izbor antimalarika, z ozirom na destinacijo, zdravstveno stanje potnika, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov itd... Za posvet in cepljenja v naši ambulanti za potnike se je potrebno predhodno naročiti (tel: 01/586 39 18 med 8.00 in 11.00 uro vsak delovnik), najbolje 5-6 tednov pred odhodom na pot. Upoštevajte tudi, da imamo termine zasedene za približno 14 dni vnaprej.Cene naših storitev si lahko pogledate na naši spletni strani.
Z ženo potujeva v ponedeljek v Kenijo. Lokacija najinega obiska bo vezana na področje Nairobija in Mombase. Zanima naju, če je potrebno jemati tablete proti malariji in katere, da nebi imela težav?
Predvidevam, da ste proti rumeni mrzlici že cepljeni, ker je za naše potnike to cepljenje obvezno. Kenija spada med malarična področja. Po našem imunizacijskem programu je zaščita pred malarijo ravno tako obvezna. V Keniji obstaja tveganje za okužbo z malarijo skozi celo leto, najvišje pa je v času in tik po sezoni dežja od marca do vključno maja in od poznega septembra do vključno novembra. Rizična so področja pod 2500 m n.m., podeželski in mestni predeli (razen Nairobi-ja) ter parki. Pri zaščiti pa seveda poleg antimalarika, ne smemo pozabiti na vse ukrepe za preprečevanje pikov insektov, to je na zaščito z repelenti, uporabo insekticidov za prostor, uporabo zaščitnih mrež. Navodila o zaščiti z antimalariki in zdravila dobite v eni izmed ambulant za potnike območnih zavodov za zdravstveno varstvo. Naša ambulanta dela od 8.00 do 13.00 ure, ker pa imamo jutri in pojutrišnjem termine polno zasedene, se sicer lahko oglasite, vendar boste morali čakali, saj imajo naročeni potniki prednost.

hepatitis

 
Osebna orodja