Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Mauritius
Osnovni podatki

Mauritius

Uradni jeziki: angleščina (de facto), francoščina in mauriška kreolščina
Državna himna: Motherland
Glavno mesto: Port Louis
Površina: 2.040 km²
Prebivalstvo: 1.261.208
Gostota: 618/km²
Valuta: mauriška rupija
Časovni pas: UTC +4
Vrhnja internetna domena: .mu
Nacionalna klicna koda: ++ 230

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Mauritius je otoška država v jugozahodnem Indijskem oceanu, okoli 900 km vzhodno od Madagaskarja. Otok je del Maskarenskih otokov, skupaj s francoskim otokom Réunion 200 km jugozahodno in otoško državo Sejšeli na severozahodu.

Zgodovina
Otočje je poznano arabskim trgovcem že v 10. stoletju. V posesti Portugalcev je od leta 1511 do 1598, ko ga zasedejo in naselijo Nizozemci. Poimenujejo ga po Princu Mauriceu Nassauskemu. Pod francosko upravo (1715 - 1810) je preimenovan v Ile de France. Leta 1810 otok zasedejo Britanci, ga po mirovnem sporazumu v Parizu leta 1814 anektirajo in uvedejo svoj kolonialni režim. Leta 1829 na otok naselijo najemniške delavce s Kitajske, po ukinitvi suženjstva 1834 pa še delavce z indijske podceline, katerih potomci danes predstavljajo večino prebivalstva.
Leta 1957 Mauritius dobi omejeno avtonomijo, z uveljavitvijo splošne glasovalne pravice leta 1958 pa postopno prevzema oblast. Po parlamentarnih volitvah 7. avgusta 1967 dobi popolno avtonomijo. Po zmagi koalicijskega Bloka strank za neodvisnost dne 12. marca 1968 razglasi neodvisnost monarhije v okviru britanskega Commonwealtha. Po volitvah leta 1991 dne 12. marca 1992 postane republika.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Za potovanje na Mauricius ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom naj bi bil vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čez 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu, traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.
Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.
Sredstva za preprečevanje pikov komarjev je potrebno uporabljati, zaradi prenosa denge, chikungunyje, drugih vročic in parazitarnih obolenj.

Dobro je vedeti
FAQ
Ali je in katero cepljenje je potrebno za potovanje na Mauritius? Ali je priporočljiva preventivna proti malariji?
Za potovanje na Mauricius ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom naj bi bil vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čez 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu, traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Malarija je na Mauriciusu prisotna v podeželskih predelih, razen na Rodrigues-u, kjer v celoti ni tveganja. Če boste letovali na rizičnih delih Mauriciusa, je obvezna zaščita pred malarijo, ki vključuje primerno obleko, repelente, zaščitno mrežo ter antimalarike.Sredstva za preprečevanje pikov komarjev je potrebno uporabljati, zaradi prenosa denge, chikungunyje, drugih vročic in parazitarnih obolenj.
Zanima me, če se malarija pojavlja na naslednjih geografskih področjih: - Mauritius (obalna področja), Maldivi, Tajska (Koh sSmui, Koh Tao, Phuket, Bangkok). Če je malarija prisotna, ali je skozi celo leto ali le v določenih mesecih, v deževni dobi? Skrbi me namreč predvsem zaradi 2,5 letnega otroka.
Malarija je na Mauriciusu prisotna v podeželskih predelih, razen na Rodrigues-u, kjer v celoti ni tveganja. Maldivi in področja Tajske, ki ste jih našteli, so brez malarije.Sredstva za preprečevanje pikov komarjev je potrebno uporabljati, zaradi prenosa denge, chikungunyje, drugih vročic in parazitarnih obolenj.
Pred petimi leti sem šla v kenijo in mislim, da sem se cepila za rumeno mrzlico-kako lahko to preverim? Lani sem bila v Indiji, sedaj pa nameravam obiskati Mauricius. Potrebujem kakšna dokazila oz. cepljenja? Sopotnica ni opravila nobenih cepljenj. Kaj svetujete?
Pokličite na Inštitut za varovanje zdravja RS na Trubarjevo 2, Ljubljana, kjer imajo evidenco. Za ureditev prepisa rumene cepilne kjižice (certifikata) morate imeti točne podatke o cepljenju (datum, ime cepiva, serijska št.cepiva), v primeru, da boste certifikat še kdaj rabili, saj vam cepljenje velja 10 let. Prepis lahko uredite pri nas.Za potovanje na Mauricius ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom naj bi bil vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čez 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu, traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Od bolezni, ki ji prenašajo komarji, obstaja nizko tveganje za malarijo od januarja do maja v podeželskih predelih Pamplemousses, Plaines Wilhelms, Riviere de Rampart in Grand Port. Tveganja ni v Port Louisu obalnih predelih in njihovi okolici ter na Rodriguesu. Večje tveganje je za dengo in chikungunyo, ki se lahko pojavlja v mestnih in podeželskih predelih. V letu 2005 in 2006 so imeli epidemijo chikungunye. Filariaze, lišmaniazo in druge bolezni, ki jih tudi prenaša mrčes (komarji in peščene muhe), so še redkejše. Zaščita pred piki mrčesa vključuje primerno obleko, repelente, insektici za prostor in zaščitno mrežo. Priporočena je uporaba močnejših repelentov (nad 33% DEET). Jemanje antimalarikov se priporoča, če se boste dlje časa zadrževali na rizičnih področjih. Zaradi možnosti določenih parazitskih bolezni (šistosomiaza), se ne priporoča kopati v sladkovodnih virih (ribnikih, jezerih, rekah).

hepatitis

 
Osebna orodja