Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Tanzanija
Osnovni podatki

Tanzanija

Uradni jezik: svahilščina, angleščina
Državna himna: Mungo Ibariki Afrika (Bog blagoslovi Afriko)

Glavno mesto: Dodoma
Površina:
945.090 km²
Prebivalstvo:
44.928.923
Gostota:
47,5/km²
Valuta:
tanzanijski šiling
Časovni pas:
UTC+3
Vrhnja internetna domena:
.tz
Nacionalna klicna koda:
++ 255

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Združena republika Tanzanija ali krajše Tanzanija je obmorska država na vzhodni obali Srednje Afrike, nastala z združitvijo Tanganjike in Zanzibarja leta 1964. Na severu meji na Kenijo in Ugando, na zahodu na Ruando, Burundi in DR Kongo, na jugu na Zambijo, Malavi in Mozambik, ter na vzhodu na Indijski ocean.

Zgodovina
Obalno področje je poznano tujcem že v rimski dobi. Arabski trgovci v 8. stoletju ustanovijo na obali številne trgovske postojanke. Kasneje v 12. stoletju se jim pridružijo trgovci iz Perzije in Indije, ustanovijo mesta in manjše trgovske države.
Leta 1498 portugalski pomorščak Vasco da Gama na poti v Indijo razišče vzhodnoafriško obalo. Leta 1506 Portugalci zahtevajo nadzor nad celotno obalo, vendar je le ta neznaten. S pomočjo Arabcev uspejo obalni prebivalci pregnati Portugalce s področja severno od reke Ruvuma v zgodnjem 18. stoletju. Leta 1841 omanski sultan Seyyid Said (1804 - 1856) z zahtevo nad obalnim pasom premakne svoje glavno mesto iz Masqata na otok Zanzibar, s čimer na območju osnuje močno arabsko elito.
Konec 18. stoletja je bila notranjost Tanzanije še dokaj neznana zahodnjakom. Zahodna obala Viktorijinega jezera je obsegala več manjših kraljestev, ki so bila tesno povezana z njihovimi močnejšimi sosedi v Ruandi, Burundiju in Bugandi. Raziskovanje s strani Evropejcev se začne sredi 19. stoletja s prihodom nemških misijonarjev. Nemški kolonialni interesi se stopnjujejo leta 1884 s podpisom številnih sporazumov med nemško vlado in krajevnimi poglavarji in ustanovitvijo Nemške vzhodnoafriške družbe. V letih 1886 in 1890 pride do britansko nemškega sporazuma o razmejitvi vplivnega območja vzhodne Afrike. Leta 1891 nemška vlada prevzame nadzor od Nemške vzhodnoafriške družbe in postavi guvernerja s središčem v Dar es Salamu, medtem ko Zanzibar prevzame Velika Britanija. Konec 19. stoletja in začetek 20. stoletja je v znamenju upora domačinov proti nemškim kolonialistom, ki ima svoj vrh v uporu Maji Maji (1905 - 1907). Nemška dominacija nad Tanganjiko se konča konec 1. svetovne vojne, ko nadzor nad večino ozemlja prevzame Velika Britanija pod mandatom Lige narodov. Po 2. svetovni vojni Tanganjika postane skrbniško ozemlje Združenih narodov pod britanskim nadzorom.
Leta 1954 Julius Nyerere ustanovi Afriško narodno zvezo Tanganjike (TANU), s katero v maju 1961, ko Tanganjika postane avtonomna, postane z novo ustavo ministrski predsednik. Popolno neodvisnost Tanganjika doseže 9. decembra 1961.
Zanzibar postane kot ustavna monarhija pod sultanom neodvisen 19. decembra 1963. Po uporu proti sultanu in novi vladi s strani afriške večine 12. januarja 1964 se Zanzibar 26. aprila 1964 politično združi s Tanganjiko v Združeno republiko Tanganjike in Zanzibarja. 29. oktobra 1964 se preimenuje v Združeno republiko Tanzanijo.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:
Cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno za vse potnike, ki potujejo iz držav z visokim tveganjem za prenos.
Priporočila CDC:
za vse potnike, starejše od 9 mesecev.
Mesto Dar se Salaam ima nižje tveganje za prenos.
Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, če je nadaljevanje tveganja.

Hepatitis A:
Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:
Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:
Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju vzhodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Steklina:
Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio:
Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija:
Področja Tanzanije z malarijo: vsa pod 1.800 m ( <5.906 ft)

V kolikor potujete v področja Tanzanije z malarijo svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike

Poti za preprečevanje malarije:

·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Somaliji in naj ga ne bi uporabljali

Dobro je vedeti
FAQ
Zanima me glede potovanja v Tanzanijo v Afriko. Cepljena sem že pred rumeni mrzlici in hepatitisom A. Cepljena sem bila pred dvema letoma in tudi drugič sem ponovila cepljenje za hepatitis A. Zdaj me zanima kakšno cepljenje moram še opraviti in koliko časa pred potovanjem? Zanima me tudi glede jemanja malarikov? Koliko časa prej jih je potrebno začeti jemati? Saj nameravam ostati tam tri mesece ali več!
Priporočamo poživitveno cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To lahko preverite in opravite pri osebnem zdravniku. Zaradi dolgega potovanja vam priporočamo cepljenje proti hepatitisu B in trebušnemu tifusu. Za zaščito pred hepatitisom B je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev (lahko takrat ko se vrnete). Cepljenje s tremi odmerki daje dolgotrajno zaščito, 15 do 20 let. Proti trebušnemu tifusu cepimo enkrat, zaščita traja 3 leta.V Tanzaniji obstaja nevarnost okužbe s povzročitelji malarije povsod pod 2000 m nadmorske višine, zlasti v času in takoj po deževnem obdobju od marca do konca maja ter novembra in decembra, tako v podeželskih kot v mestnih okoljih. Podrobnješe nasvete glede izbora in jamanja antimalarikov dobite ob posvetu z zdavnikim v naši ambulanti za potnike. Za datum in uro obiska vas prosimo, da se naročite po telefonu med 8:00 in 11:00 uro vsak delovnik (tel: 01/586 39 18). Svetujemo, da se naročite dovolj zgodaj, ker naj bi cepljenje pričeli 5 tednov pred odhodom na potovanje, upoštevajte pa tudi, da imamo termine v ambulanti polno zasedene za 10-14 dni vnaprej.
Marca letos odpotujemo v Tanzanijo. Zanima nas koliko prej se je potrebno cepiti in začeti jemati zdravila proti malariji?
Za potovanje v Tanzanijo je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, cepiti se je dobro vsaj 14 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Nadalje priporočamo cepljenje proti hepatitisu A ali na željo tudi kombinacijo cepljenja proti heptitisu A in B. V primeru tesnejših kontaktov z domačini, se priporoča cepiti tudi proti tifusu. Začetek cepljenja priporočamo 5 tednov pred odhodom na potovanje, posebej če se boste odločili za kombinirano cepljenje hepatitisu A in B, ko je potrebno za kompletno zaščito cepiti dvakrat pred odhodom na pot v razmiku vsaj 4 tednov.Nevarnost okužbe s povzročitelji malarije obstaja povsod pod 2000 m nadmorske višine, zlasti v času in takoj po deževnem obdobju od marca do konca maja ter novembra in decembra, tako v podeželskih kot v mestnih okoljih ter tudi na otokih Zanzibar in Pemba. V zadnjem času poročajo o zelo nizkem riziku za malarijo na Zanzibarju, predvsem v obalnih turističnih predelih. Preventiva pred okužbo z malarijo je obvezna. Zaščitimo se z uporabo repelentov in mreže za preprečevanje pikov insektov ter jemanjem antimalarikov. Insekti poleg malarije prenašajo še druge nalezljive bolezni.
Julija se odpravljam na dopust na Zanzibar, zato me zanima, kako je s cepljenji za to področje. Ali je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, ali ne (na internetu je veliko različnih informacij)? Kaj pa druga cepljenja in tablete proti malariji?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za Tanzanijo oz. Zanzibar po našem programu zaščite potnikov obvezno. Ameriške (CDC), angleške spletne strani za potnike, svetovna zdravstvena organizacija, še vedno priporočajo cepljenje vsem potnikom na ta področja. Cepiti se je potrebno vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti endemični zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepiti se je potrebno vsaj 14 dni pred odhodom, z drugim odmerkom cepiva pa po 6-12 mesecih, da si zagotovimo odpornost za 15-20 let. Cepimo pa lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, v tem primeru je dobro cepiti z dvema odmerkoma v razmiku enega meseca še pred odhodom na pot, tretji odmerek sledi čez 6 mesecev po prvem. Zaščita traja 15-20 let. Hepatitis B se prenaša s krvjo, redkeje z drugimi telesnimi tekočinami. Nevarnost okužbe s povzročitelji malarije obstaja povsod pod 2000 m nadmorske višine, zlasti v času in takoj po deževnem obdobju od marca do konca maja ter novembra in decembra, tako v podeželskih kot v mestnih okoljih ter tudi na otokih Zanzibar in Pemba, kjer je rizik v zadnjem času manjši, prevsem v obalnih turističnih predelih. Preventiva pred okužbo z malarijo je obvezna. Zaščitimo se z uporabo repelentov in mreže za preprečevanje pikov insektov ter jemanjem antimalarikov. Insekti poleg malarije prenašajo še druge nalezljive virusne in parazitarne bolezni.
S fantom greva konec avgusta za dva tedna na Zanzibar (počitnice). Zanima me, ali je potrebno kakšno cepljenje?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za Tanzanijo oz. Zanzibar po našem programu zaščite potnikov obvezno. Ameriške (CDC), angleške spletne strani za potnike, svetovna zdravstvena organizacija, še vedno priporočajo cepljenje vsem potnikom na ta področja. Cepiti se je potrebno vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti endemični zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepiti se je potrebno vsaj 14 dni pred odhodom, z drugim odmerkom cepiva pa po 6-12 mesecih, da si zagotovimo odpornost za 15-20 let. Cepimo pa lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, v tem primeru je dobro cepiti z dvema odmerkoma v razmiku enega meseca še pred odhodom na pot, tretji odmerek sledi čez 6 mesecev po prvem. Zaščita traja 15-20 let. Hepatitis B se prenaša s krvjo, redkeje z drugimi telesnimi tekočinami. Nevarnost okužbe s povzročitelji malarije obstaja v Tanzaniji povsod pod 2000 m nadmorske višine, zlasti v času in takoj po deževnem obdobju od marca do konca maja ter novembra in decembra, tako v podeželskih kot v mestnih okoljih ter tudi na otokih Pemba in Zanzibar, kjer je rizik v zadnjem času manjši, prevsem v obalnih turističnih predelih. Preventiva pred okužbo z malarijo je obvezna. Zaščitimo se z uporabo repelentov in mreže za preprečevanje pikov insektov ter jemanjem antimalarikov. Insekti poleg malarije prenašajo še druge nalezljive virusne in parazitarne bolezni.
Proism vas za informacijo o obveznosti cepljenja za destinacijo Zanzibar (ves čas bomo samo na tem otoku, tudi prihod in odhod sta direktna iz otoka).
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za Tanzanijo oz. Zanzibar obvezno. Cepiti se je potrebno vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti endemični zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepiti se je potrebno vsaj 14 dni pred odhodom, z drugim odmerkom cepiva pa po 6-12 mesecih, da si zagotovimo odpornost za 15-20 let. Cepimo pa lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, v tem primeru je dobro cepiti z dvema odmerkoma v razmiku enega meseca še pred odhodom na pot, tretji odmerek sledi čez 6 mesecev po prvem. Zaščita traja 15-20 let. Hepatitis B se prenaša s krvjo, redkeje z drugimi telesnimi tekočinami. Nevarnost okužbe s povzročitelji malarije obstaja povsod pod 2000 m nadmorske višine, zlasti v času in takoj po deževnem obdobju od marca do konca maja ter novembra in decembra, tako v podeželskih kot v mestnih okoljih ter tudi na otokih Zanzibar in Pemba, kjer je rizik v zadnjem času manjši, prevsem v obalnih turističnih predelih. Preventiva pred okužbo z malarijo je obvezna. Zaščitimo se z uporabo repelentov in mreže za preprečevanje pikov insektov ter jemanjem antimalarikov. Insekti poleg malarije prenašajo še druge nalezljive bolezni. Podrobnješi posvet in navodila dobite v naši ambulanti za potnike, enako lahko pri nas opravite cepljenja. Če se boste odločili za obisk pri nas, vas prosimo, da se za naročite po telefonu za termin 6 tednov pred potovanjem, pri tem upoštevajte tudi, da imamo termine zasedene za približno dva tedna vnaprej.
Prosila bi vas za informacije glede preventivnih cepljenj za potovanje na Zanzibar. Po informacijah, ki sem jih uspela pridobiti je potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici ter hepatitisu A in B. Zanima me še, če katero izmed teh cepiv vpliva na nosečnost oz. zaradi le teh ne bi smela nekaj časa zanositi.
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za Tanzanijo oz. Zanzibar obvezno. Cepiti se je potrebno vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti endemični zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepiti se je potrebno vsaj 14 dni pred odhodom, z drugim odmerkom cepiva pa po 6-12 mesecih, da si zagotovimo odpornost za 15-20 let. Cepimo pa lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, v tem primeru je dobro cepiti z dvema odmerkoma v razmiku enega meseca še pred odhodom na pot, tretji odmerek sledi čez 6 mesecev od prvega. Zaščita traja 15-20 let. Hepatitis B se prenaša s krvjo, redkeje z drugimi telesnimi tekočinami. Samo po cepljenju proti rumeni mrzlici naj ne bi zanosili 6 tednov.Nevarnost okužbe s povzročitelji malarije obstaja povsod pod 2000 m nadmorske višine, zlasti v času in takoj po deževnem obdobju od marca do konca maja ter novembra in decembra, tako v podeželskih kot v mestnih okoljih ter tudi na otokih Zanzibar in Pemba, kjer je rizik v zadnjem času manjši, prevsem v obalnih turističnih predelih. Preventiva pred okužbo z malarijo je obvezna. Zaščitimo se z uporabo repelentov in mreže za preprečevanje pikov insektov ter jemanjem antimalarikov. Insekti poleg malarije prenašajo še druge nalezljive bolezni. Posvet in antimalarike dobite v naši ambulanti za potnike, enako lahko pri nas opravite cepljenja. Prosimo pa vas, da se za obisk naročite po telefonu za termin vsaj 5 tednov pred potovanjem, pri tem upoštevajte tudi, da imamo termine zasedene za približno dva tedna vnaprej.Ker se iz etični razlogov nosečnic ne vključuje v kontrolirane študije, niti ni dovolj podatkov na voljo, utemeljenih priporočil glede zanositve po cepljenju proti rumeni mrzlici nimamo. Iz previdnostnih razlogov pa se priporoča pri vseh živih oslabljenih cepivih odložiti nosečnost za tri mesece.

hepatitis

 
Osebna orodja