Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Uganda
Osnovni podatki

Uganda

Uradni jezik: angleščina
Državna himna: Oh Uganda, Land of Beauty
Glavno mesto: Kampala
Površina: 241.038 km²
Prebivalstvo: 36.824.000
Gostota: 137,1/km²
Valuta: šiling
Časovni pas: UTC+3
Vrhnja internetna domena: .ug
Nacionalna klicna koda: ++ 256

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Meningokokni meningitis
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Uganda je celinska država v vzhodni Srednji Afriki. Na jugovzhodu meji na Viktorijino jezero, na vzhodu na Kenijo, na severu na Sudan, na zahodu na Demokratično republiko Kongo, ter na jugozahodu na Ruando in Tanzanijo.

Zgodovina
V 13. stoletju na tem področju nastane država Kitara, ki sčasoma nadzoruje tudi državi Ankole in Bugando. Konec 17. stoletja razpade na manjše državice Bunyoro, Karagwe in Toro. V 18. stoletju se osvobodi tudi Buganda, ki v 19. stoletju postane močna monarhija, povezana z arabskimi trgovci.
V drugi polovici 19. stoletja prispejo na to območje angleški raziskovalci in misijonarji. Leta 1888 postane ozemlje del Britanske vzhodnoafriške družbe. Leta 1894 Velika Britanija prisili kralja Bugande Mwango, da prizna njen protektorat. Razširitev britanskega protektorata tudi na ostale dele - Ankole, Bunyoro in Toro - je dosežena z vojaško silo. Protektorat dobi končne meje leta 1914.
Po koncu II. svetovne vojne se organizira protikolonialno gibanje. Ustanovi se več strank; Bataka leta 1946, Zveza afriških kmetov Ugande leta 1948 in Narodni kongres Ugande (Uganda People's Congress - UPC) leta 1952. Na Londonski konferenci oktobra 1961 je dosežen sporazum , po katerem Uganda 1. marca 1962 dobi notranjo samoupravo, 9. oktobra 1962 pa postane neodvisna država.
Buganda, največja pokrajina bivšega protektorata, kot tudi ostale pokrajine, je priznana kot monarhija. Oktobra 1963 je Uganda razglašena za republiko, kralj Bugande Eduard Mutesa II. pa postane predsednik države. Poleti 1966, po spopadih s privrženci monarhije, se ukine privilegij stare kraljevine.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica: Cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno za vse potnike, ki potujejo iz držav z visokim tveganjem za prenos.
Priporočila CDC: za vse potnike, starejše od 9 mesecev

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju vzhodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Meningitis: Cepljenje proti meningitisu je priporočljivo, v kolikor nameravate obiskati dežele, kjer poročajo o epidemijah meningokokne bolezni med decembrom in junijem.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio: Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija: Področja Ugande z malarijo: vsa

V kolikor potujete v Ugando svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Ugandi in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti
FAQ
Poleti potujem v Afriko, natančneje Uganda in Kenija. Ali poleg cepljenja proti rumeni mrzlici in tablet za malarijo priporočate tudi ostala ceplenja? Zanima me tudi koliko prej se je potrebno cepiti in kakšne so cene cepiv?
Za potovanje v Ugando in Kenijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. V kolikor še niste bili cepljeni proti hepatitisu B, bi priporočili kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. V tem primeru je potrebno planirati prvi odmerek cepljenja vsaj 5 tednov pred potovanjem, da lahko potnik dobi tudi drugi odmerek mesec dni po prvem in še pred odhodom na pot. Zaščita po treh odmerkih cepljenja traja 15 do 20 let. Proti rumeni mrzlici cepimo 1x, zaščita traja 10 let. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev po prvem, zaščita traja 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku je potrebno preveriti cepilni status proti tetanusu (zadnje cepljenje proti tetanusu po obveznem programu je v tretjem razredu sredje šole oz. v starosti 16 do 17 let) in otroški paralizi. Ta cepljenja je priporočeno obnoviti glede na vrsto potovanja. Prav tako je priporočeno cepljenje proti tifusu in proti menigokoknemu meningitisu. Proti tifusu cepimo enkrat, zaščita traja 3 leta, proti menigokoknemu meningitisu cepimo ravno tako enkrat, zaščita traja 3-5 let.Rizik za okužbo z malarijo je prisoten po celi državi, vključno z mestnimi predeli. V Keniji ni malarije edino v Nairobiju. Potrebna je zaščita pred malarijo, ki se sestoji iz uporabe repelentov, zaščitne mreže za spanje in jemanja antimalarikov. Z zaščito pred piki komarjev preprečimo tudi druge vrste okužb (filariaza, lešmaniaza, spalna bolezen, razne vrste tropskih hemoragičnih vročic). Poleg vseh ostalih splošnih nasvetov in cepljenja se v ambulanti za potnike dogovorimo tudi za najoptimalnejši izbor antimalarika, z ozirom na destinacijo, zdravstveno stanje potnika, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov itd... Za posvet in cepljenja v naši ambulanti za potnike se je potrebno predhodno naročiti (tel: 01/586 39 20 med 8.00 in 11.00 uro vsak delovnik), najbolje 5-6 tednov pred odhodom na pot. Upoštevajte tudi, da imamo termine zasedene za približno 14 dni vnaprej.Cene naših storitev si lahko pogledate na naši spletni strani.
Konec julija se odpravljam v Ugando za mesec dni. Cepljena sem proti rumeni mrzlici, hepatitisu A in B. Zanima me, če mi priporočate še katero drugo cepljenje, poleg antimalarikov?
Priporočamo še cepljenje proti meningokoknemu meningitisu in tifusu, še posebej če pričakujete tesnejše in dolgotrajnejše kontakte s prebivalstvom.Cepimo z enim odmerkom v obeh primerih cepljenja, zaščita traja 3 do 5 let. Pri izbranem zdravniku preverite, kdaj ste bili cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika.
S prijateljico bova julija odpotovali v Afriko - Ugando. Naju zanima katera cepljenja so potrebna, kje se lahko cepiva in kateri preventivni ukrepi so še potrebni? Kam se naj obrneva.
Za potovanje v Ugando je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočamo pa tudi cepljenje proti hepatitisu A. V kolikor še niste bili cepljeni proti hepatitisu B, bi priporočili kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. V tem primeru je potrebno planirati prvi odmerek cepljenja vsaj 5 tednov pred potovanjem, da lahko potnik dobi tudi drugi odmerek mesec dni po prvem in še pred odhodom na pot. Zaščita po treh odmerkih cepljenja traja 15 do 20 let. Proti rumeni mrzlici cepimo 1x, zaščita traja 10 let. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev po prvem, zaščita traja 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku je potrebno preveriti cepilni status proti tetanusu (zadnje cepljenje proti tetanusu po obveznem programu je v tretjem razredu sredje šole oz. v starosti 16 do 17 let) in otroški paralizi. Ta cepljenja je priporočeno obnoviti glede na vrsto potovanja. Prav tako je priporočeno cepljenje proti tifusu za vse potike in proti menigokoknemu meningitisu za potnike, ki bodo v daljšem in ožjem kontaktu z avtohtonim prebivalstvom. Proti tifusu cepimo enkrat, zaščita traja 3 leta, proti menigokoknemu meningitisu cepimo ravno tako enkrat, zaščita traja 3-5 let.Zaradi možnosti okužbe s paraziti (šistosomiaza) ne priporočamo plavanja, kopanja v jezerih, ribnikih in brodenja po rekah. Rizik za okužbo z malarijo je prisoten po celi državi, vključno z mestnimi predeli. Potrebna je torej zaščita pred malarijo, ki se sestoji iz uporabe repelentov, zaščitne mreže za spanje in jemanja antimalarikov. Z zaščito pred piki komarjev preprečimo tudi druge vrste okužb (filariaza, lešmaniaza, spalna bolezen, razne vrste tropskih hemoragičnih vročic). Poleg vseh ostalih splošnih nasvetov in cepljenja se v ambulanti za potnike dogovorimo tudi za najoptimalnejši izbor antimalarika, z ozirom na destinacijo, zdravstveno stanje potnika, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov itd... Za posvet in cepljenja v naši ambulanti za potnike se je potrebno predhodno naročiti (tel: 01/586 39 18 med 8.00 in 11.00 uro vsak delovnik), najbolje 5-6 tednov pred odhodom na pot. Upoštevajte tudi, da imamo termine zasedene za približno 14 dni vnaprej.
Rabim informacijo glede Ugande, saj že 1. februarja tja potujem. Zanima me namreč, če imate kakšne novejše informacije glede bolezni ebola, ki se je tam pojavila in zaradi katere je mnogo ljudi umrlo. Kako riskantno je torej moje potovanje tja?
V zadnji uradni objavi ugandskega ministrstva za zdravje dne 11. januarja 2008 je sporočeno, da od 4.januarja 2008 ni bilo več novega primera bolezni v predelu Bundibugyo v zahodni Ugandi, ker je epidemija ebole tudi izbruhnila.

hepatitis

 
Osebna orodja