Nahajate se tu: Domov Destinacije Bližnji vzhod Azerbajdžan
Osnovni podatki

null

Azerbajdžan

Uradni jezik: azerščina
Državna himna: Azərbaycan Respublikasının Dövlət Himni (Marš Azerbajdžana)
Glavno mesto: Baku
Površina: 86.600 km²
Prebivalstvo: 9.494.600
Gostota: 109,6/km²
Valuta: azerbajdžanski manat (AZM)
Časovni pas: UTC+5 (poletni čas)
Vrhnja internetna domena: .az
Nacionalna klicna koda: ++ 994

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Klopni meningoencefalitis
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

null

null

null

Azerbajdžanska republika je država v Zakavkazju, ki na severozahodu meji na Gruzijo, na severu na Rusijo, na vzhodu na Kaspijsko jezero, na jugu na Iran, ter na zahodu na Armenijo, na katero na severu meji tudi azerbajdžanska eksklava Naxcivan, ki na jugu prav tako meji na Iran, na severozahodu pa se dotika Turčije. Nekdanjo avtonomno pokrajino Gorski Karabah na zahodu Azerbajdžana so po razpadu Sovjetske zveze zasedle armenske sile. Danes se na tem območju nahaja samooklicana država Gorski Karabah, ki jo je priznala samo Armenija.
Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

null

Hepatitis A: Azerbajdžan je država z zmernim do visokim tveganjem za okužbo z virusom hepatitisa A. Cepljenje proti bolezni se priporoča, ker se na ta način bolezen najlažje in najučinkoviteje prepreči.

Hepatitis B: Prevalenca kroničnega hepatitisa B v Azerbajdžanu je visoka, več kot 8%. Priporočamo cepljenje proti bolezni za daljša potovanja (več kot 1 mesec) oziroma, kadar pogosto potujemo tudi za krajši čas, glede na način in namen potovanja ter potnikom, ki želijo maksimalno zaščito.

Tetanus in otroške bolezni proti katerim se cepimo: Cepljenje proti tetanusu je eno od rutinskih obeznih cepljenj po programu. Glede na predhodni cepilni status, aktivnosti na potovanju in oddaljenosti od zdravstvene službe, priporočamo poživitveno cepljenje proti tetanusu z enim odmerkom. Priporočamo preveriti tudi cepljenja proti otroškim nalezljivim boleznim in glede na to opraviti manjkajoča oziroma poživitvena cepljenja.

Klopni meningoencefalitis in borelioza: Bolezen se pojavlja endemsko od aprila do oktobra v predelih pod 1500 m nadmorske višine. Priporočamo cepljenje proti klopnemu menigoencefalitisu glede na aktivnosti na potovanju vezane predvsem na bivanje v naravi (kampiranje, gobarjenje, hribolazenje, kolesarjenje, delo v gozdu, itd.)

Steklina: Preventivno cepljenje priporočamo v prvi vrsti potnikom, ki bodo zaradi svojega poklica ali kako drugače vpleteni v delo z živalmi (sesalci, predvsem psi, mačke, netopirji,…) Za majhne otroke je lahko tveganje za okužbo večje, ker se večkrat igrajo z živalmi, poškodbe so lahko hujše (ugrizi v obraz, vrat) in ker ne znajo opisati dogodka. Cepljenje poškodovanega po ugrizu živali je edina zaščita pred razvojem stekline, ki je smrtna bolezen, zato mora poškodovani obvezno na posvet in zaščito k zdravniku.

Trebušni tifus: Cepljenje je priporočeno za potnike, ki potujejo za dlje časa po podeželju ali obiščejo prijatelje oziroma sorodnike.

Potovalna driska: Rizik za potovalno driskoje visok, vsi vodni viri so sumljivi, vključno z mestnimi vodovodnimi omrežji, ki so zaradi nerednega nadzora lahko kontaminirani.

Malarija: Tveganje za malarijo obstaja od julija do oktobra v področju porečja rek Kura in Aras (province Agcabadi, Barda, Beylaqan, Bilasuvar, Calilabad, Fuzuli, Imisli, Kurdamir, Nakhichivan, Sabirabad, Saatli in Zardab).

Krimsko-Kongoška hemoraška mrzlica: Bolezen se pojavlja posamično, vezano na poletne mesece v predelih, kjer najdemo klope, ki so prenašalci bolezni. Pojav bolezni pri ljudeh se lahko spreminja glede na množičnost gostiteljev (klopi in glodalci).

Mediteranska mrzlica: Pojavlja se ob obalnem predelu Kaspijskega jezera, vezano na poletne mesece, kjer najdemo klope, ki so prenašalci bolezni.
Dobro je vedeti

null

FAQ

null

V mesecu Juniju 2008 bom odpotoval na enotedenski dopust v Azerbajdžan. Zanima me koliko prej naj se preventivno cepim za odhod v to državo?
Za Azerbajdžan priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, kot za vse države, kjer je slab higienski režim. Najbolje je, da prvo cepljenje opravite vsaj 2-3 tedne pred odhodom na potovanje. Z drugim odmerkom cepiva cepimo 6-12 mesecev po prvem, da vam zaščita traja 15 do 20 let. Cepljenje z enim odmerkom stane 55,10 Eur. Manjši riziko za malarijo obstaja od junija do oktobra v področju med rekama Kura in Arax, zadostuje pa preventivna zaščita pred komarji z repelenti, ki vsebujejo vsaj 33% DEET, insekticid za prostor ali zaščitna mreža.

hepatitis

 
Osebna orodja