Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Filipini
Osnovni podatki

Filipini

Uradna jezika: filipinščina in angleščina
Državna himna: Lupang Hinirang (Ljubljena dežela)
Glavno mesto:
Manila
Površina:
300.000 km²
Prebivalstvo: 100.617.630
Gostota: 335,4/km²
Valuta: filipinski peso (PHP)
Časovni pas: UTC+8
Vrhnja internetna domena: .ph
Nacionalna klicna koda: ++ 63

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Filipini je otoška država, ki jo sestavlja arhipelag 7.107 otokov v tropskem zahodnem Tihem oceanu okoli 100 kilometrov jugovzhodno od celinske Azije.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA FILIPINE JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.


Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Dobro je vedeti
FAQ
S punco imava namen začetek drugega leta odpotovati na Filipine in Vietnam. Mi prosim lahko poveste kaj več o cepljenju za na pot in če mi prosim lahko posredujete vse informacije, kar se tiče zdravstvene preventive na tem potovanju.
Za potovanje v Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, za tiste potnike, ki ostajajo na tem področju več časa (več kot mesec dni) pa kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi proti tifusu. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Za Filipine velja enako glede zaščite s cepljenji. Obvezna je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, primerne obleke, insekticidov za prostor, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Vietnama. To so vsi notranji podeželski predeli Vietnama pod 1500 m n.m., vključno z manjšimi mesti. Na Filipinih obstaja tveganje za malarijo v manj obiskanih podeželskih predelih pod 1000 m n.m. predvsem v času oz. tik po obdobju monsumov od maja do novembra. Tveganje je minimalno ali ga ni na otokih Bohol, Catanduanes, Cebu in Leyte ter v Manili. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd... Za posvet in vsa cepljenja v naši potniški ambulanti se je potrebno naročiti, priporočen termin za začetek cepljenja je 6 tednov pred potovanjem, pri naročanju bodite dovolj zgodnji, ker imamo termine polno zasedene za cca 14 dni vnaprej.
Julija se odpravljam na Filipine (S del otoka) in J Kitajsko (provinca Guangdong). Katera cepljenja priporočate? Ali je že pozno za ceplenje glede na tako zgoden odhod?
Za Kitajsko in Filipine ni obveznih nobenih cepljenj. Priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A oz. hepatitisu A in B. Pri svojem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste opravili zadnjikrat cepljenje proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite kar tam. Malarija na Filipinskem otočju predstavlja tveganje v podeželskih porastlih predelih pod 1000 m n.m. od maja do vključno novembra. Tveganja ni na otokih Bohol, Catanduanes, Cebu in Leyte, neporastli predeli otokov Negros in Panay, v Manili in ostalih mestnih centrih. Poleg malarije komarji prenašajo tudi dengo in japonski encefalitis ter parazite (npr. filariaza), zato je potrebna zaščita pred piki mrčesa, ki vključuje primerno obleko, repelente, insektice za prostor in zaščitno mrežo. Priporočena je uporaba močnejših repelentov (nad 33% DEET). Za malarijo je najbolj rizičen južni del Kitajske na mejnih nižinskih podeželskih predelih s sosednjimi državami Myanmar, Laos, Vietnam (predvsem provinca Hainan in Yunan) in če se boste zadrževali na tem področju Kitajske, je potrebna zaščita z repelenti, primerno obleko, zaščitno mrežo in tudi antimalariki. Zaradi možnosti določenih parazitskih bolezni (šistosomiaza), se ne priporoča kopati v sladkovodnih virih (ribnikih, jezerih, rekah). Ceplenje je smiselno opraviti, na posvetu se boste dogovorili, katera.
Na spletni strani Zdravi na pot, sem si ogledala priporočljiva cepljenja za Filipine. Ni mi povsem jasno ali je cepljenje za rumeno mrzlico pogojno obvezno? Katera cepljenja priporočate pred odhodom na Filipine?
Za Filipine ni obveznih nobenih cepljenj. Pogojno obvezno cepljenje pomeni, da je obvezno, če bi pripotovali iz endemskega področja. Priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A oz. hepatitisu A in B. Pri svojem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste opravili zadnjikrat cepljenje proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite kar tam. Malarija na Filipinskem otočju predstavlja tveganje v podeželskih porastlih predelih pod 1000 m n.m. od maja do vključno novembra. Za zadrževanje na teh področjih je potrebna zaščita vključno z antimalariki. Tveganja ni na otokih Bohol, Catanduanes, Cebu in Leyte, na neporastlih predelih otokov Negros in Panay, v Manili in ostalih mestnih centrih. Poleg malarije komarji prenašajo tudi dengo in japonski encefalitis ter parazite (npr. filariazo), zato je potrebna zaščita pred piki mrčesa, ki vključuje primerno obleko, repelente, insektice za prostor in zaščitno mrežo. Priporočena je uporaba močnejših repelentov (nad 33% DEET). Zaradi možnosti okužbe z določenimi parazitskimi obolenji (šistosomiaza), se ne priporoča kopati v sladkovodnih virih (ribnikih, jezerih, rekah).

hepatitis

 
Osebna orodja