Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Indonezija
Osnovni podatki

Indonezija

Uradni jezik: indonezijščina
Državna himna: Indonesia Raya
Glavno mesto:
Džakarta
Površina:
1.904.569 km²
Prebivalstvo:
252.164.800
Gostota:
132,4/km²
Valuta:
indonezijska rupija (IDR)
Časovni pas:
UTC +7 do +9
Vrhnja internetna domena:
.id
Nacionalna klicna koda:
++ 62

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Indonezija je velik arhipelag, ki se nahaja med jugovzhodnim Azijskim polotokom in Avstralijo, med Indijskim oceanom in Tihim oceanom. Indonezija meji na Malezijo na otoku Borneo, na Papuo Novo Gvinejo na otoku Nova Gvineja in na Vzhodni Timor na otoku Timor.

Upravna delitev
Indonezija je upravno razdeljena na 27 provinc, dve posebni ozemlji ter ozemlje glavnega mesta. Province so nadalje razdeljene na okraje, ki se še naprej delijo na podokraje in občine. Province so:
Bali, Bangka-Belitung, Banten, Bengkulu, Osrednja Java, Osrednji Kalimantan, Osrednji Sulawesi, Vzhodna Java, Vzhodni Kalimantan, Vzhodna Nusa Tenggara, Severna Sumatra, Gorontalo, Džambi, Lampung, Maluku, Severni Maluku, Severni Sulavezi, Severna Sumatra, Papua (Irian Jaya), Riau, Jugovzhodni Sulavezi, Južni Kalimantan, Južni Sulavezi, Južna Java, Zahodni Kalimantan, Zahodna Nusa Tenggara, Zahodna Sumatra
Posebni ozemlji (indonezijsko daerah istimewa) sta Aceh in Jogjakarta. Ozemlje glavnega mesta je Džakarta.
Pričakovati je odcepitev dela Riau Kepulauan od province Riau.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA INDONEZIJO JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI JE POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO OBVEZNE

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).


Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.


Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.


Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.


Malarija

Področja Indonezije z malarijo: ruralni Sumatra, Sulawesi, Kalimantan (Borneo) in Nusa Tenggara Barat (vključno z otokom Lombok).

Vsi predeli vzhodne Indonezije (province Papua Indonesia, Irian Jaya Barat, Nusa Tenggara Timur, Maluku in Maluku Utara.

Ni je v Džakarti, področjih Balija in otoka Java, razen v Menoreh Hills v centralni Javi. Ni je v urbanih predelih v Sumatri, Kalimantan, Nusa Tenggara Barat, Sulawesi.


V kolikor potujete v področja Indonezije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

 

Poti za preprečevanje malarije:

 

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Indoneziji 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti
FAQ
Marca potujem na Bali (letalo). Tam bom v hiši. Zanima me za kaj in kdaj se moram cepiti (hepatitis A,B, mrzlica...). Imam pa tudi povišan biluribin (baje gilberjev sindrom) in me zanima če cepivo za hepatitis kaj vpliva na moj biluribin?
Za potovanje po Baliju ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hapatitisu A, oziroma kombinirano cepljenje proti hepatitis A in B. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Turistična področja in obalni predeli južnega dela Balija niso rizični za okužo z malarijo, v bolj odročnih podeželskih predelih v notranjosti in na severnem delu Balija, pa je ta rizik že prisoten. O ustrezni zaščiti se dogovorite v naši ambulanti, opravite cepljenja in dobite vsa ostala navodila. Prosimo pa vas, da se za obisk predhodno naročite po telefonu dovolj zgodaj, da dobite ustrezen termin, ki naj bi bil, če je le mogoče 5 tednov pred potovanjem. Termine imamo zasedene približno za 10 dni vnaprej. Za svetovanje nam je zelo v pomoč, če imate že izdelan plan poti po Baliju.
Julija se s prijatelji odpravljamo na potovanje v Malezijo, ter naprej v Indonezijo (na Bali). Zanima me, katera cepljenja so nujna (sta potrebni cepljenji za hepatitis A ib B ali še kaj drugega?) ter kaj svetujete glede malarije? Tablete naj bi imele večinoma veliko stranskih učinkov in naj se ne bi jemale? zanima me tudi kdaj najkasneje se je potrebno cepiti?
Za potovaje v Malezijo in Indonezijo (Bali) priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. Hepatitis A je virusna zlatenica, ki se prenaša z okuženo vodo, hrano in kontaktno, preko okuženih rok in predmetov. Lahko se odločite tudi za kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B, kar priporočamo potnikom, ki več potujejo ali za dlje časa. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je mininilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva proti tetanusu, kar lahko opravite v splošni ambulanti. V polotoškem (celinskem) delu Malezije in v Sarawaku (SZ del Bornea - otoški del Malezije) obstaja tveganje za malarijo le v odročnih notranjih podeželskih predelih izven ustaljenih turističnih poti. Mestni in obalni predeli nimajo malarije. V Sabahu (SV del Bornea) pa obstaja rizik za tropsko obliko malarije povsod. Za to področje Malezije je potrebno preventivno jemanje antimalarikov. Uporaba repelentov, primerna obleka in insekticidi za prostor ter zaščitna mreža nas ščiti pred piki insektov, ki lahko prenesejo povzročitelje malarije, denge in drugih vročic, japonskega encefalitisa ter drugih parazitarnih obolenj (filariaze, lišmeniaze, ...). Za Bali ne potrebujete zaščite z antimalarikom, zadostuje repelent in zaščitna mreža, v kolikor ne boste šli v notranjost izven običajnih turističnih poti. Natančnejša navodila in dogovor o izboru primernega antimalarika dobite v potniških ambulantah, kjer lahko opravite tudi cepljenje. Za obisk v naši potniški ambulanti vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu. Upoštevajte tudi zasedenost terminov približno za 10 dni vnaprej. Cepljenje je priporočeno pričeti najkasneje 5-6 tednov pred odhodom na pot, lahko pa seveda tudi že prej.
Čez eno leto se bom odpravil na potovanje v Indonezijo. Prebral sem da se moram cepiti proti 6 boleznim. Ali je bolje, da že zdaj začnem s cepljenjem, ali lahko vsa cepiva dobim en mesec pred odhodom? Kakšni so stroški cepljenja?
Za področje Indonezije se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat v razmiku 1 meseca še pred odhodom na potovanje in tretjič čez 6 mesecev. Zato se priporoča začetek cepljenja 5-6 tednov pred potovanjem. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Če boste potovali za dlje časa (več kot 1 mesec) in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za določene predele Indonezije (notranji predeli Jave, Sumatre, otoki vzhodno od Balija, itd.) pa je obvezna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg zaščite pred piki insektov z repelenti in zaščitno mrežo. Podrobnejše nasvete, navodila in napotke glede tega dobite ob obisku v naši ambulanti. Prosimo pa vas, da se predhodno naročite po telefonu (med 8:00 in 11:00 uro vsak delavnik tel.:01/586 39 18). Termine imamo zasedene za približno 10 dni vnaprej. Cenik storitev si lahko pogledate na naši spletni strani.
Službeno potujemo na Bali - turistični resor Nusa Dua. V glavnem se bomo zadrževali v tem resorju, ni pa izključen krajši izlet v okolico. Vsekakor ne nameravamo iti na noben trekink. Zanima me katera cepljenja/zaščita od tistih, ki so navedeni na vaši spletni strani je potrebna za ta del?
Za potovanje po Baliju priporočamo cepljenje proti hapatitisu A, oziroma za daljša potovanja kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat v razmiku 6 do 12 mesecev. Proti hepatitisu A in B se cepi dvakrat v razmiku 1 meseca še pred potovanjem in nato še tretjič čez 6 mesecev. Pri izbranem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite kar tam. Cepljenje proti tetanusu sodi v okvir vašega zdravstvenega zavarovanja. Turistična področja in obalni predeli južnega dela Balija niso rizični za okužo z malarijo, v bolj odročnih podeželskih predelih v notranjosti in na severnem delu Balija, pa je ta rizik že lahko prisoten. O ustrezni zaščiti se dogovorite v naši ambulanti, opravite cepljenja in dobite vsa ostala navodila. Cene si lahko ogledate na naši spletni strani. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti, vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu. Termine imamo zasedene za približno 10 dni vnaprej.
Katera cepljenja so potrebna za potovanje v Indonezijo (konkretno Bali in Sulawesi)?
Za potovanje po Baliju in Lomboku ni predpisanih obveznih cepljenj, obvezna pa je za nekatere predele zaščita pred malarijo. Priporočamo cepljenje proti hapatitisu A, oziroma kombinirano cepljenje proti hepatitis A in B. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Turistična področja in obalni predeli južnega dela Balija niso rizični za okužo z malarijo, v bolj odročnih podeželskih predelih v notranjosti in na severnem delu Balija, pa je ta rizik že prisoten. Na Lomboku je tveganje za malarijo že večje kot na Baliju, zato je za večji predel Lomboka potrebna zaščita tudi z antimalarikom. O ustrezni zaščiti se dogovorite v naši ambulanti, opravite cepljenja in dobite vsa ostala navodila. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti, vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu dovolj zgodaj, da dobite ustrezen termin, ki naj bi bil, če je le mogoče 5 tednov pred potovanjem. Termine imamo zasedene približno za 10 dni vnaprej.
Proti koncu tega leta se z dekletom odpravljava na daljše potovanje (cca. 3-4 mes.). Potovala bova po Indoneziji, Avstraliji, Južni Ameriki in ZDA). Zanima me, katera ceplenja je potrebno opravit ter kdaj in kako pričeti z njimi?
Za Indonezijo se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat pred odhodom v razmaku 1 meseca. V tem primeru morate priti na prvo cepljenje 5 tednov pred odhodom na pot. Preverite tudi cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Če boste potovali 2 meseca in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za Južno Ameriko pa je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Za določene predele Indonezije (za otoke vzhodo od Balija, delno tudi notranjost Sumatre in Jave) in za amazonsko področje Južne Ameriko (Ekvador, Kolumbija, Peru, Bolivija, Venzuela in Brazilija) pa je potrebna tudi zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg mehanske zaščite in zaščite z repelenti pred piki insektov. Podrobnejše nasvete, navodila in napotke glede tega dobite ob posvetu pri zdravniku v naši ambulanti. Za obisk v naši ambulanti se je potrebno predhodno naročiti po tel. 01/5863918 med 8.00 in 11.00 vsak delovnik, termine pa imamo polno zasedene za približno dva tedna vnaprej.
Zanima me, če je obvezno cepljenje za Indonezijo? Junija imam namem odpotovati na Bali in po drugih ind. otokih. Ali mi lahko kaj svetujete glede cepljenja oz. tablet za malarijo? Je to obvezno oz. priporočljivo? Če je vas prosim, da mi napišete katera cepljenja in koliko prej se je potrebno prijaviti. Pa karkoli od zdravil bi mi svetovali odnesti s seboj na potovanje.
Za Indonezijo se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat pred odhodom v razmaku 1 meseca. V tem primeru morate priti na prvo cepljenje 5 tednov pred odhodom na pot. Preverite tudi cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Če boste potovali 2 meseca in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za določene predele Indonezije (za otoke vzhodo od Balija, delno tudi notranjost Sumatre in Jave) pa je potrebna tudi zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg mehanske zaščite in zaščite z repelenti pred piki insektov. Podrobnejše nasvete, navodila in napotke glede tega dobite ob posvetu pri zdravniku v naši ambulanti. Za obisk v naši ambulanti se je potrebno predhodno naročiti po tel. 01/5863918 med 8.00 in 11.00 vsak delovnik, termine pa imamo polno zasedene za približno teden dni vnaprej.
Nekaj časa nazaj ste mi prijazno svetovali glede cepljenj in malarije za Jemen, zdaj pa me zanima za Indonezijo (natančneje Sumatro), in sicer za potovanje v juliju in avgustu. Katera cepljenja so potrebna? Kaj pa jemanje antimalarikov?
Za Indonezijo na splošno se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat pred odhodom v razmaku 1 meseca. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Če boste potovali 2 meseca in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za določene predele Indonezije (tudi Sumatra) pa je potrebna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg mehanske zaščite in zaščite z repelenti pred piki insektov. Podrobnejše nasvete, navodila in napotke glede tega dobite ob obisku v naši ambulanti.
Ali je potrebna zaščita (tablete) proti malariji na potovanju po Indoneziji v mesecu juliju (tri tedne) - to je Java, Sulavezi, Papua in Bali? Potovanje je organizirano po turističnih krajih - ni v lastni režiji. Če je potrebno ali so vredu Lariam tablete oziroma kaj vi svetujete?
Za področje Indonezije se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat v razmiku 1 meseca še pred odhodom na potovanje in tretjič čez 6 mesecev. Zato se priporoča začetek cepljenja 5-6 tednov pred potovanjem. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite tudi pri osebnem zdravniku. Če boste potovali za dlje časa (več kot 1 mesec) in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za določene predele Indonezije (notranji predeli Jave, Sumatre, Sulawezi in vsi otoki vzhodno od Balija, itd., še posebej Iryan Jaya na Papui) pa je obvezna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg zaščite pred piki insektov z repelenti in zaščitno mrežo. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd... Za to področje so primerni Lariam ali Malarone ali doksiciklin.
Julija potujem v Indonezijo, na otoka Java in Bali. Zanima me ali je jemanje antimalarikov obvezno glede na področje teh dveh otokov? Ne bi jih rada jemala, če res ni nujno.
Če se boste izogibali nočitev v notranjosti Jave in Balija, za ostale dele zadostuje uporaba močnejših repelentov (z vsaj 35% DEET).
Pozdravljeni, odpravljam se v Indonezijo (Bali, Lombok, Gili) in me zanima katera so preventivna cepljenja,ki jih priporočate in kako je z malarijo na omenjenih območjih,-kaj predlagate kot preventivo ? cepljenje ali tablete?
Za potovanje po Baliju in Lomboku ni predpisanih obveznih cepljenj, obvezna pa je za nekatere predele zaščita pred malarijo. Priporočamo cepljenje proti hapatitisu A, oziroma kombinirano cepljenje proti hepatitis A in B. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku. Turistična področja in obalni predeli južnega dela Balija niso rizični za okužo z malarijo, v bolj odročnih podeželskih predelih v notranjosti in na severnem delu Balija, pa je ta rizik že prisoten. Na Lomboku in Gili otokih je tveganje za malarijo že večje kot na Baliju, zato je potrebna zaščita tudi z antimalarikom. Cepljenje proti malariji ne obstaja. O ustrezni zaščiti se dogovorite v naši ambulanti, opravite cepljenja in dobite vsa ostala navodila. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti, vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu dovolj zgodaj, da dobite ustrezen termin, ki naj bi bil, če je le mogoče 5 tednov pred potovanjem.
Septembra se za 3 tedne odpravljam v Indonezijo. Obiskati nameravam predvsem Javo, Bali, Borneo oziroma Sumatro ter manjse otoke kot so Flores, Komodo in Gili. Vecinoma se bom zadrzevala na vecjih naseljenih podrocjih, razen nekaj dni, ko si bom ogledala orangutane v njihovem naravnem okolju (Sumatra oz. Borneo), malo pa me skrbijo tudi otocki Gili, ki niso toliko poseljeni. Katere antimalarike mi svetujete? Bi bili Malaroni dovolj za tistih nekaj dni, ko bom v gozdovih Bornea oz. Sumatre? Kako naj jih jemljem?
Za področje Indonezije se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat v razmiku 1 meseca še pred odhodom na potovanje in tretjič čez 6 mesecev. Zato se priporoča začetek cepljenja 5-6 tednov pred potovanjem. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite tudi pri osebnem zdravniku. Če boste potovali za dlje časa (več kot 1 mesec) in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za malarične predele Indonezije (notranji predeli Jave, Sumatra razen glavnega mesta in večjih mest, Sulawezi v celoti in vsi otoki vzhodno od Balija, še posebej Iryan Jaya na Papui) pa je obvezna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg zaščite pred piki insektov z repelenti in zaščitno mrežo. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
Potujem oktobra na Sulawesi: Manado,Tangoko, Tomohon, Lolak, Gorontalo,Togian, Ampana,Tentena, Pendolo, Batutumonga, Limbong, Tanatoraja, Makasar. Ali so to malarična območja? Če so - ali je dovolj dober repelent, insekticid, in zvečer dolgi rokavi ter jemanje B kompleksa, zraven pa še antimalariki če slučajno zbolim- tudi tablete niso 100% zaščita.
Za področje Indonezije se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat v razmiku 1 meseca še pred odhodom na potovanje in tretjič čez 6 mesecev. Zato se priporoča začetek cepljenja 5-6 tednov pred potovanjem. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite tudi pri osebnem zdravniku. Če boste potovali za dlje časa (več kot 1 mesec) in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za malarične predele Indonezije (notranji predeli Jave, Sumatra razen glavnega mesta in večjih mest, Sulawezi v celoti in vsi otoki vzhodno od Balija, še posebej Iryan Jaya na Papui) pa je obvezna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg zaščite pred piki insektov z repelenti in zaščitno mrežo. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
S fantom potujeva v mesecu avgustu na Bali in me zanima katera cepljenja priporočate?
Za potovanje po Baliju priporočamo cepljenje proti hapatitisu A, oziroma za daljša potovanja kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat v razmiku 6 do 12 mesecev. Proti hepatitisu A in B se cepi dvakrat v razmiku 1 meseca še pred potovanjem in nato še tretjič čez 6 mesecev. Pri izbranem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite kar tam. Turistična področja in obalni predeli južnega dela Balija niso rizični za okužo z malarijo, v bolj odročnih podeželskih predelih v notranjosti in na severnem delu Balija, pa je ta rizik že lahko prisoten. O ustrezni zaščiti se dogovorite v potniški ambulanti, opravite cepljenja in dobite vsa ostala navodila.
Avgusta potujem na Bali. Prosim vas za priporočilo, katero cepljenje naj opravim! Prosim vas tudi za kontakt, kam naj se obrnem?
Za potovanje po Baliju priporočamo cepljenje proti hapatitisu A, oziroma za daljša potovanja kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat v razmiku 6 do 12 mesecev. Proti hepatitisu A in B se cepi dvakrat v razmiku 1 meseca še pred potovanjem in nato še tretjič čez 6 mesecev. Pri izbranem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite kar tam. Turistična področja in obalni predeli južnega dela Balija niso rizični za okužo z malarijo, v bolj odročnih podeželskih predelih v notranjosti in na severnem delu Balija, pa je ta rizik že lahko prisoten. O ustrezni zaščiti se dogovorite v potniški ambulanti, opravite cepljenja in dobite vsa ostala navodila. Take ambulante imajo vsi Zavodi za zdravstveno varstvo po Sloveniji, vam je najbližja na ZZV Kranj. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti, vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu 01/ 586 39 18 med 8:00 in 11:00 uro vsak delovnik. Naročite se čim prej, ker imamo termine zasedene za približno 10 dni vnaprej.
Konec oktobra nameravamo s šestletno hčerko potovati v Singapur in Indonezijo. Potovanje je organizirano s turistično agencijo in vsebuje Singapur, Javo (Yogyakarta, Borobudur) in Bali. Ali za hčerko svetujete kakšno cepljenje ali druga preventivna zdravila?
Za področje Indonezije se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat v razmiku 1 meseca še pred odhodom na potovanje in tretjič čez 6 mesecev. Zato se priporoča začetek cepljenja 5-6 tednov pred potovanjem. Hčerka je bila verjetno že cepljena proti hepatitis B, saj to cepljenje sodi v rutinski program cepljenja pred vstopom v šolo. Zato bi bilo pri njej priporočeno cepljenje proti hepatitis A. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite tudi pri osebnem zdravniku. Če boste potovali za dlje časa (več kot 1 mesec) in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za določene predele Indonezije (notranji predeli Jave, Sumatre, Sulawezi in vsi otoki vzhodno od Balija, itd., še posebej Iryan Jaya na Papui) je obvezna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg zaščite pred piki insektov z repelenti in zaščitno mrežo. Singapur malarije nima, v obalnih predelih Jave ter na Baliju pa je tveganje zelo nizko, tako da zadostuje zaščita pred piki komarjev (primerna oblačila, repelent, mreža).
Odhajam v Indonezijo (Java + Sulawesi). Ker so mnenja glede antimalarikov deljena, pravzaprav jih večina tistih, ki so sem potovali mneni, da jemanje antimalarikov ni potrebno, sem se obrnila na vas. Sta ti dve območji rizični in je antimalarike nujno jemati? Kateri antimalariki so manj škodljivi: malarone ali lariam? Na kakšen način se jemlje ene ali druge? Katere bi vi priporočali?
V glavnih turističnih in obalnih področjih Jave ni tveganja za malarijo. Malarično tveganje se javlja v ruralnih področjih, na nadmorski višini pod 1200 m. Na Sulawesiju obstaja tveganje za malarijo. Če potujete v malarično področje, svetujem jemanje tablet proti malariji. Malarone ima bistveno manj stranskih učinkov kot Lariam. Malarone jemljemo po eno tableto na dan. Z jemanjem pričnemo ena do dva dni pred prihodom na malarično področje, nadaljujemo ves čas bivanja in še sedem dni po povratku z malaričnega področja. Lariam pa jemljemo enkrat tedensko po eno tableto, vedno isti dan v tednu. Z jemanjem pričnemo teden dni pred prihodom na malarično področje, nadaljujemo ves čas bivanja in še mesec dni po povratku iz malaričnega področja. Sama bi vam svetovala Malarone.

hepatitis

 
Osebna orodja