Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Laos
Osnovni podatki

Laos

Uradni jezik: laoščina
Državna himna: Pheng Xat Lao
Glavno mesto: Vientjan
Površina: 236.800 km²
Prebivalstvo: 6.803.699
Gostota: 28,7/km²
Valuta: kip
Časovni pas: UTC+7
Vrhnja internetna domena: .LA
Nacionalna klicna koda: ++ 856

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Laoška ljudska demokratična republika je celinska država v Jugovzhodni Aziji, ki na severozahodu meji na Mjanmar in Kitajsko, na vzhodu na Vietnam, na jugu na Kambodžo, ter na zahodu na Tajsko.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA LAOS CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI NI OBVEZNO, TABLETE PROTI MALARIJI SO OBVEZNE.


Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija:

Področja Laosa z malarijo: prisotna je v celotni državi, ni je v mestu Vientiane.

V kolikor potujete v področja Laosa z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

Posebno opozorilo: Določeni predeli Laosa so resistentni na določene antimalarike.
Dobro je vedeti
FAQ
17. junija se odpravljava na Tajsko, v Laos in Vietnam. Zanima me, ali v najinem primeru priporočate cepljenje proti malariji ali tablete? Kakšna je pravzaprav razlika?
Za potovanje na Tajsko, v Laos in Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Za potnike, ki ostajajo na tem področju več časa, pa svetujemo kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi cepljenje proti tifusu. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Tajske, Laosa in Vietnama. Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije v omejenih predelih. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, obstaja pa v ruralnih predelih (planatažah, džungli..), zlasti na meji med Tajsko in Kambodžo, Tajsko in Myanmarom (Burma). V Laosu je tveganje povsod, razen v Vientiani, tveganje se povečuje v porastlih podeželskih in goratih predelih, zmanjšuje pa v večjih mestih. V Vietnamu obstaja rizik za okužbo z malarijo v notranjih podeželskih predelih pod 1500 m n.m., pogosteje v času deževnih mesecev od maja do vključno oktobra. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
S punco se odpravljava na pot po Tajski (S del), Laosu in Kambodži. Po posvetu z zdravnikom sva si priskrbela antimalarike Lariam, da bi se zaščitila proti morebitni malariji, vednar sva v precejšnjih dvomih glede uporabe le teh zaradi njihovih stranskih učinkov (depresija, moraste sanje, nespečnost). Veva, da je ob morebitni nezaščiti nevarnost za malarijo večja, vendar sva v precejšnih dvomih. Hkrati pa naju zanima še drugo vprašanje- zanima naju, ali morebitno jemanje Lariamov povzroča še kakšne druge dodatne, resnejše stranske učinke na zdravje? S punco namreč načrtujeva otroka pa naju zanima, koliko časa po povratku domov nama odsvetujete nosečnost in ali se ta doba ob morebitni uporabi Lariama še kaj poveča? Povedano po domače: če ne bova uporabljala antimalarikov, koliko časa nama potem odsvetujete nosečnost in če bova uporabljala Lariame, kdaj lahko punca zanosi, da ne bo prevelikega tveganja za morebitne prirojene zdravstvene težave otroka?
Kontroliranih študij, ki bi potrdile ali zanikale kakršnekoli vplive antimalarikov na razvoj ploda ni, saj se jih v nosečnosti iz etičnih razlogov ne izvaja. Dejstvo pa je, da je bolj rizično v nosečnosti sočasno obolevanje za malarijo, če se slučajno okužite na potovanju. Inkubacijska doba za ravzoj bolezni je v povprečju 1 mesec po okužbi, lahko pa je tudi daljša. Zaradi tega govorimo o odložitvi nosečnosti za vsaj dva do tri mesece, če je možno. V primerih, ko pa se resno načrtuje nosečnost, se raje izogibamo rizičnim področjem za malarijo. Nosečnico, ki bi morala potovati na območje z malarijo (ko poti v nobenem primeru ne bi mogla odložiti) pa raje začitimo z antimalarikom.
Jeseni potujem na Tajsko, v Kambodžo in v Laos. Cepljena sem proti hepatitisu A in B, imam tablete proti malariji (malaron). Cepila se bom proti tetanusu. Zanima me, kako je s cepljenjem proti rumeni mrzlici v teh državah?
V JV Aziji ni tveganja za rumeno mrzlico. Po mednarodnih predpisih bi morali biti cepljeni proti rumeni mrzlici samo, če bi vstopili v države JV Azije preko endemskih držav v subsaharski Afriki ali Južni Ameriki, oziroma predhodno potovali po teh državah.
Lani novembra sem potovala po Vietnamu in Kambodži. Letos se odpravljam v Laos. Zanima me, če moram jemati antimalarike in katerega priporočate? Lani ste mi predpisali Clinofug D, naj to jemljem tudi letos? Pred potovanjem se moram priti tudi po drugo dozo cepiva proti Hepatitisu A. Zanima me, če se lahko hkrati cepim tudi proti klopnemu meningitisu, saj me letos do konca leta čaka cepljenje po 3 letih.
Za Laos je ravno tako priporočeno jemati preventivno antimalarik in lahko se predpiše Clinofug D. Omenjena cepljenja lahko opravite sočasno.

hepatitis

 
Osebna orodja