Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Malezija
Osnovni podatki

Malezija

Uradni jezik: malajščina
Glavno mesto: Kuala Lumpur¹
(1) Zvezna administracija se seli v novo zgrajeno mesto Putrajaya
Državna himna: Negaraku
Površina: 329.750 km²
Prebivalstvo: 30.563.000
Gostota: 92/km²
Valuta: ringgit
Časovni pas: UTC+8
Vrhnja internetna domena: .my
Nacionalna klicna koda: ++ 60

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Malezija je obmorska država v Jugovzhodni Aziji. Sestavljata jo dva ločena dela, med katerima je Južno Kitajsko morje: polotoška Malezija na Malezijskem polotoku, ki na severu meji na Tajsko in na jugu na Singapur; ter severni del otoka Borneo, imenovan Vzhodna Malezija, ki na jugu meji na Indonezijo in na severu popolnoma obkroža majhno enklavo Brunej. Malezija je ena od ustanovnih članic zveze ASEAN

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA MALEZIJO JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.


Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:

Področja Malezije z malarijo: prisotna je v ruralnih predelih Malaysian Borneo in v manjšem obsegu tudi v ruralnih predelih polotoka Malaysia.

V kolikor potujete v področja Malezije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malajije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Malezijii 
in naj ga ne bi uporabljali.
Dobro je vedeti
FAQ
(5/1/05) Še v tem mesecu imamo rezervirano službeno potovanje v Malezijo v Kuala Lumpur in Penang. Zanima me ali je potovati tja varno, glede na epidemije, ki se lahko razširijo. Naj poudarim, da so nam na turistični agenciji dejali, da Penang ni zelo poškodovan in da ni velike škode na obali. Cunami je tam terjal 65 žrtev. Zanima pa me, ali se epidemije pojavljajo samo na ožjem območju katastrofe ali se tudi širijo na območja, ki niso bila prizadeta - kako daleč se širijo? Prav tako me zanima glede malarije za katero sem prebrala, da je na malaričnem območju 6-8 tednov po katastrofi možen izbruh - ali to velja samo za malarično območje, ki je bilo prizadeto od cunamija ali tudi za druga območja v isti državi? Malezija baje sicer ni na seznamu odsvetovanih držav, ki ga je izdalo MZZ. Prosim, da mi odgovorite in svetujete čimprej, saj načrtujem otroka in ne bi želela ogroziti svojega zdravja.
Zaenkrat na prizadetih področjih ni podatkov o izbruhih nalezljivih bolezni. Pojavljajo se črevesne nalezljive bolezni, vendar število obolelih ne presega običajnega števila, značilnega za ta področja. Kakšna bo epidemiološka situacija glede nalezljivih bolezni, je težko predvideti. Področja, ki jih je tsunami manj prizadel, so verjetno manj ogrožena. Vsekakor za potovanje v Malezijo tudi sicer svetujemo: cepljenje proti hepatitisu A, zaščito proti pikom insektov z repelenti in antimalarike (tablete )za bivanje na malaričnih področjih. (Obalna področja, turistična naselja, niso malarična).
(3/1/05) Pred približno 14 dnevi sem se že oglasila pri vas skupaj s fantom, ko sva prišla po informacije glede malarije in ostalih zdravstvenih nasvetov za Malezijo. Tja namreč odhajava 1. februarja. Ker se je uničujoči tsunami v Aziji zgodil le nekaj dni po najinem obisku, bi bila hvaležna, če nama lahko morda svetujete, ali morava biti zaradi teh dogodkov še kako bolj pozorna na potovanju. V mislih imam nalezljive bolezni, o katerih se govori. Na vaši internet strani pa sem si do zdaj prebrala, kar je bilo napisanega na to temo. V območje v Maleziji, ki ga je prizadel tsunami, vsekakor ne nameravava iti.Za tablete proti malariji bova pa tako še pred odhodom prišla iskat k vam v ambulanto.
Glede na to, da ne nameravate iti na prizadeto področje, kakšnih dodatnih nasvetov nimamo.Vsekakor pa med potovanjem spremljajte dnevne novice, če se pojavljajo kakšne bolezni itd.

hepatitis

 
Osebna orodja