Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Mjanmar
Osnovni podatki

Mjanmar

Uradni jezik: burmanščina
Državna himna: Gba Majay Bma (Ljubili bomo Burmo)
Glavno mesto:
Najpjidav
Površina: 676.578 km²
Prebivalstvo:
51.419.420
Gostota:
76/km²
Valuta:
kyat
Časovni pas:
UTC +6:30 (poletni čas)
Vrhnja internetna domena:
.mm (prej .BU)
Nacionalna klicna koda:
++ 95

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Zveza Mjanmar je obmorska država v Jugovzhodni Aziji, pred letom 1989 znana pod imenom Burma. Mjanmar na zahodu meji na Bangladeš in Indijo, na severovzhodu na Kitajsko, na vzhodu na Laos in Tajsko, na jugu na Andamansko morje, ter na zahodu na Bengalski zaliv.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA MJANMAR JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO OBVEZNE.


Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Otroška paraliza:

Cepljenje je priporočljivo za odrasle potnike, ki so prejeli osnovno serijo ali inaktivnega poliovirus cepiva (IPH) ali oralno poliocepivo (OPH). Prejmejo naj še dodatni odmerek IPH pred odhodom.

Malarija:

Področja Mjanmara (Burme) z malarijo: prisotna je v ruralnih predelih države <1000 m (>3281ft). Ni je v mestih Rangoon (Yangon) in Mandalay.

V kolikor potujete v področja Mjanmara z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje Malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

 

Posebno opozorilo: Določeni predeli Mjanmara so resistentni na določene antimalarike.
Dobro je vedeti
FAQ
V začetku novembra potujem v Myanmar za 4 tedne. V južnem predelu se bom zadrževal 1 teden. Ali mi lahko svetujete glede antimalarikov. Mi lahko poveste kaj več o Dioxycyclin-u o katerem sem kot antimalariku kar veliko prebral na različnih forumih. Moj osebni zdravnik mi ni znal kaj več povedati o njem.
V Myanmaru je tveganje za okužbo z malarijo prisotno povsod v predelih pod 1000 m n.m., najbolj od maja do vključno decembra, tudi v mestih, razen v Rangoonu in Mandalayu. Od antmalarikov priporočamo ali Malarone, ali Lariam (še vedno, razen za zadrževanje na obmejnih predelih s Tajsko, kjer je rezistenca že previsoka) ali doksiciklin. Doksiciklin se jemlje preventivno za preprečevanje malarije v doziranju 100 mg dnevno. Začetek jemanja je 1-2 dni pred vstopom na malarično območje, ves čas bivanja na malaričnem območju in še 4 TEDNE po tem, ko zapustite malarično območje. Najpogostejši stranski učinki so: zmanjšan apetit, slabost ali bruhanje, bolečine v želodcu, utrujenost, šibkost, povečana občutljivost za sončne opekline pri 15 % potnikov. Ob jemanju nizkih doz za preprečevanje razvoja bolezni, so ti stranski učinki redki in ponavadi spontano izginejo. Možnost stranskih učinkov zmanjšamo, če tablete jemljemo z obrokom, z veliko tekočine, stoje, čez dan (ne zvečer pred spanjem). Zdravila ne smemo zaužiti istočasno z mlekom ali mlečnimi proizvodi. Ob sočasnem jemanju Clinofug zmanjša zanesljivost oralnih kontraceptivov, sočasno jemanje živalskega oglja pa zmanjša učinkovitost Clinofuga.

hepatitis

 
Osebna orodja