Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Papua Nova Gvineja
Osnovni podatki

Papua Nova Gvineja

Uradni jeziki: angleščina, tok pisin, hiri motu
Državna himna: O arise all you sons of this land
Glavno mesto: Port Moresby
Površina: 462.840 km²
Prebivalstvo: 7.059.653
Gostota: 15/km²
Valuta: papuanska kina (PGK)
Časovni pas: UTC+10
Vrhnja internetna domena: .pg
Nacionalna klicna koda: ++ 675

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

null

null

null

Papua Nova Gvineja je otoška država v Oceaniji, ki zaseda vzhodni del otoka Nova Gvineja (druga polovica, Irian Džaja, je del Indonezije) in okoliške otoke. Leži v jugozahodnem Tihem oceanu, severno od Avstralije in zahodno od Salomonovih otokov.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Za potovanje na Papuo Novo Gvinejo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.
Na področju jugovzhodne Azije je največji rizik za malarijo v ravno na Papui. Zaščitimo se pred piki insektov, zato da preprečimo okužbo in z jemanjem antimalarikov, da preprečimo razvoj bolezni, če do okužbe pride. K zaščiti pred piki insektov sodi uporaba dovolj močnih repelentov za kožo, primerno obleko, uporabo zaščitnih mrež in insekticidov za prostor in opremo.

Dobro je vedeti
FAQ
S kolegi načrtujemo odpravo na Papuo novo gvinejo. Ker sta za to destinacijo priporočeni cepljenji proti tifusu in hepatitisu a, me zanima, koliko staneta, tako da lahko izdelamo približen izračun stroškov.
Cepljenje proti tifusu stane 28,60 Eur, proti hepatitisu A pa 55,10 za en odmerek. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat v razmiku 6 do 12 mesecev. Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva, kar lahko opravite pri izbranem zdravniku na stroške zdravstvenega zavarovanja. Za potovanje na Papuo Novo Gvinejo se je potrebno zaščititi tudi proti malariji, tako da morate k stroškom odprave vključiti tudi antimalarike. Cena je odvisna od izbora antimalarika in dolžine potovanja oz. odprave.
Avgusta odhajam na treking po Papui Novi Gvineji. Ali mislite, da bi bilo potrebno cepljenje proti hepatitisu B, moja tur. Agencija mi namreč ni posebej priporočila kakršnihkoli cepljenj.
Za potovanje na Papuo Novo Gvinejo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.Na področju jugovzhodne Azije je največji rizik za malarijo v ravno na Papui. Zaščitimo se pred piki insektov, zato da preprečimo okužbo in z jemanjem antimalarikov, da preprečimo razvoj bolezni, če do okužbe pride. K zaščiti pred piki insektov sodi uporaba dovolj močnih repelentov za kožo, primerno obleko, uporabo zaščitnih mrež in insekticidov za prostor in opremo. Podrobnejše nasvete in navodila glede jemanja antimalarikov dobite v ambulanti za potnike, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se čim prej naročite po telefonu 01/58639120med 8:00 in 11:00 vsak delovnik, ker so termini polno zasedeni za približno 10 do 14 dni vnaprej. Cepljenje je dobro opraviti vsaj 2-3 tedne pred odhodom na pot, pri nekaterih cepljenjih pa moramo s prvim odmerkom cepiti že 5 tednov pred odhodom.

hepatitis

 
Osebna orodja