Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Singapur
Osnovni podatki

Singapur

Uradni jeziki: angleščina, malajščina, mandarinščina, tamilščina
Državna himna: Majulah Singapura
Glavno mesto: Singapur
Površina: 718,3 km²
Prebivalstvo: 5.469.700
Gostota : 7.615/km²
Valuta: singapurski dolar (SGD)
Časovni pas: UTC+8
Vrhnja internetna domena: .sg
Nacionalna klicna koda: ++ 65

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Singapur je otoška mestna država v Jugovzhodni Aziji, ob južnem robu Malajskega polotoka, južno od malezijske zvezne države Johor in severno od indonezijskega otočja Riau.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA SINGAPUR JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.


Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za potnike, ki lahko pridejo v direkten stik z netopirji. V to skupino navadno spadajo profesionalci, ki raziskujejo življenje v divjini, raziskovalci, veterinarji in pustolovci, ki obiskujejo področja, kjer so netopirji pogosti.

Dobro je vedeti
FAQ
Konec oktobra nameravamo s šestletno hčerko potovati v Singapur in Indonezijo. Potovanje je organizirano s turistično agencijo in vsebuje Singapur, Javo (Yogyakarta, Borobudur) in Bali. Ali za hčerko svetujete kakšno cepljenje ali druga preventivna zdravila? (L.08)
Za področje Indonezije se priporoča cepiti proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu). Če se odločite za cepljenje proti hepatitisu A in B, je potrebno cepiti dvakrat v razmiku 1 meseca še pred odhodom na potovanje in tretjič čez 6 mesecev. Zato se priporoča začetek cepljenja 5-6 tednov pred potovanjem. Hčerka je bila verjetno že cepljena proti hepatitis B, saj to cepljenje sodi v rutinski program cepljenja pred vstopom v šolo. Zato bi bilo pri njej priporočeno cepljenje proti hepatitis A. Preverite cepilni status glede tetanusa in če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja proti tetanusu, kar lahko opravite tudi pri osebnem zdravniku. Če boste potovali za dlje časa (več kot 1 mesec) in izven običajnih turističnih poti, priporočamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (samo 1 odmerek). Nobeno od teh cepljenj za Indonezijo ni obvezno. Za določene predele Indonezije (notranji predeli Jave, Sumatre, Sulawezi in vsi otoki vzhodno od Balija, itd., še posebej Iryan Jaya na Papui) je obvezna zaščita pred malarijo z zdravili (antimalariki) poleg zaščite pred piki insektov z repelenti in zaščitno mrežo. Singapur malarije nima, v obalnih predelih Jave ter na Baliju pa je tveganje zelo nizko, tako da zadostuje zaščita pred piki komarjev (primerna oblačila, repelent, mreža).

hepatitis

 
Osebna orodja