Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Tajska
Osnovni podatki

Tajska

Uradni jezik: tajščina
Glavno mesto: Bangkok
Površina: 513.120 km²
Prebivalstvo: 67.200.000
Gostota: 131/km²
Ustanovitev: 1238
Valuta: tajski baht
Časovni pas: UTC+7
Državna himna: Phleng Chat
Vrhnja internetna domena: .th
Nacionalna klicna koda: ++ 66

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Kraljevina Tajska je obmorska država v jugovzhodni Aziji, ki na vzhodu meji na Laos in Kambodžo, na jugu na Tajski zaliv in Malezijo, ter na zahodu na Andamansko morje in Mjanmar. Tajska je znana tudi kot Siam, kar je bilo uradno ime države do 11. maja 1949. Beseda Thaj v tajščini pomeni »svoboden«, a tudi tajski narod; nekateri prebivalci, predvsem številčna kitajska manjšina, tako še vedno uporabljajo ime Siam.
Kraljevina Tajska se po svoji velikosti ( 514.000 km2) in številu prebivalstva (dobrih 65 milijonov) uvršča med večje države na svetu. Etnična struktura prebivalstva je za azijske razmere zelo homogena, velika večina jih govori tajsko, gorska plemena na severu države laoško, prebivalci na skrajnem jugu pa mešanico malezijščine in tajščine. Največjo etnično manjšino predstavljajo prebivalci (po ocenah okoli 14 odstotkov), ki menijo, da imajo svoje korenine na Kitajskem, vendar so se večinoma asimilirali. Budizmu pripada 95 odstotkov prebivalstva, islamu (na jugu), ki postaja vse agresivnejši, pa okoli 4 odstotke.
Tajska je ustavna monarhija z demokratično parlamentarno ureditvijo. Po vrsti državnih udarov predvsem sredi prejšnjega stoletja pa tudi kasneje (zadnji je bil leta 1991) se je država stabilizirala in demokratizirala in velja za eno bolj stabilnih azijskih držav. Kralj države je Bhumibol Adulyadej, predsednik vlade pa nekdanji telekomunikacijski bogataš Thaksin Shinawatra, ki je tudi predsednik največje stranke Thai Rak Thai. Ta je ponovno zmagala tudi na volitvah v spodnji dom parlamenta februarju 2005 in sestavila enostrankarsko vlado. Volitve v senat bodo spomladi 2006.
S hitrim industrijskim razvojem v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je Tajska prelevila iz kmetijske v industrijsko državo, kljub temu pa se v svetovnem merilu še vedno uvršča na drugo mesto v proizvodnji kavčuka, šesto mesto v proizvodnji riža in osmo mesto v proizvodnji sladkorja. Osnovo industrijske proizvodnje sedaj predstavljata strojna in računalniška proizvodnja, poleg ZDA pa so glavne trgovinske partnerice azijske države. Tajska je odprto tržno gospodarstvo in analitiki, ki proučujejo poslovno okolje v različnih državah uvrščajo Tajsko med prvih trideset najprijaznejših držav. Tajska je v preteklih desetletjih beležila zelo visoke stopnje gospodarske rasti in postala uspešen azijski tiger. Gospodarski razcvet se je začasno končal v letih 1997 in 1998, ko je zaradi premočne valute, velikega trgovinskega primanjkljaja in naraščajočega kratkoročnega zadolževanja nastopila finančna kriza z devalvacijo, visoko inflacijo in zmanjševanjem proizvodnje. Ta kriza je bila hitro presežena tudi zaradi vzpodbujanja malih in srednjih podjetij ter vlaganja v izobraževanje, ki bo kos novemu tehnološkemu razvoju.V zadnjih štirih letih je gospodarska rast v povprečju dosegala dobrih 5 odstotkov.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA TAJSKO JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za potnike, ki lahko pridejo v direkten stik z netopirji. V to skupino navadno spadajo profesionalci, ki raziskujejo življenje v divjini, raziskovalci, veterinarji in pustolovci, ki obiskujejo področja, kjer so netopirji pogosti.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija:

Področja Tajske z malarijo: ruralni gozdni predeli meje s Kambodžo, Laosom, Mjanmarom. Redki lokalni primeri v Phang Nga in Phuket. Ni je v mestih in glavnih turističnih predelih.

V kolikor potujete v področja Tajske z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.


 Posebno opozorilo: Določeni predeli Tajske so resistentni na določene antimalarike.
Dobro je vedeti

Terorizem in varnost
Odsvetovano je potovanje, razen v nujnih primerih, v ali skozi province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla, kjer je prisotno neprestano nasilje zaradi uporov in nemirov.
Od januarja 2004 se skorajda dnevno poroča o napadih v teh provincah na skrajnem jugu. Gre za oborožene napade, bombne napade, streljanja, napade z noži, poroča se tudi o obglavljenjih. Med žrtvami napadov so tako civilni ljudje kot pripadniki vojske in drugih varnostnih služb, javni delavci in turisti, tarče pa so hoteli in bari, trgovine in trgovinski centri, šole, avtobusi in vlaki. Ubitih je bilo že preko 1200 ljudi med njimi tudi nekaj tujcev.
19. julija 2005 je Tajska vlada razglasila resno urgentno stanje v provincah Pattani, Yala in Narathiwat, pod posebnimi pogoji, ki daje varnostnim službam posebna pooblastila. To stanje še vedno traja.

FAQ
Potujem na Tajsko, cepila pa sem se za hepatitis A. Zanima me če mi priporočate tudi za tifus?
Če potujete na Tajsko za več kot mesec dni in v glavnem po podeželju, potem vam priporočamo tudi cepljenje proti tifusu.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva, kar lahko opravite v ambulanti vašega izbranega zdravnika. Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije v podeželskih predelih (planatažah, džungli..) na meji med Tajsko in Kambodžo, Tajsko in Myanmarom (Burma) ter Tajsko in Laosom. Nevarnosti okužbe ni v ostalih predelih, velikih mestih in turističnih središčih ter na obali. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev, primerno obleko ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti.
Potujem na Tajsko in sicer Bangkok do Pukheta za 13 dni. Zanima me, katera zdravila moram vzeti s seboj in koliko bi me stal obisk pri vas z zdravili vred?
Zdravila (kar je potrebno za primer potovalne driske, repelent-sredstvo za odganjanje insektov, itd.) kupite v lekarni, recept dobite pri nas, posvet pri nas pa stane okrog 18,00 EUR.
Zanima me kakšna zdravila naj vzameva z možem na Tajsko? Ali mi ta zdravila lahko napiše zdravnik?
Predlagamo vam posvet v naši ambulanti za potnike, kjer se boste dogovorili, kaj je res potrebno ali priporočeno vzeti s sabo, saj je precej odvisno od tega, kje po Tajskem boste potovali. Informacije dobite tudi na naši spletni strani zdravinapot.net pod potovalna lekarna.Zdravila, ki se izdajajo samo na recept, vam za potovalno lekarno lahko napiše tudi vaš osebni zdravnik, ampak le na samoplačniški recept, razen tistih, ki jih jemljete redno zaradi kakšnih kronične bolezni.
Potujemo na Tajsko, Bangkok z okolico, Chiang Maiu kjer se bomo udeležili trekinga in nato še mesto Trat in otok Koh Kood/Mak/Chang. Zanima me preventivno cepljenje ( Hepatitis A) in jemanje antimalarikov, morebitni prebavi problemi in zrdavila za ureditev prebave oziroma potrebi zdravstveni ukrepi prod odhodom.
Za potovanje na Tajsko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. S prvim odmerom cepimo vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva cepimo čez 6 do 12 mesecev. Zaščita po dveh cepljenjih traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek 5-6 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita ravno tako traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo pa obstaja v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Treking v okolico Chiang Maia bi že lahko bil bolj tvegan zaradi malarije, še posebej če bo trajal več kot en dan in v takem primeru svetujemo tudi jemanje antilmalarikov. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo še druge bolezni, ki jih prenašajo insekti.Podrobnejše nasvete in navodila, tudi glede potrebe in izbora antimalarika, dobite v ambulanti za potnike na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu dovolj zgodaj, ker so termini polno zasedeni za približno 10 dni vnaprej.
V sredini meseca maja potujem na Tajsko. Cepljenje sicer ni obvezno, kaj pa vi menite o tem in kakšna je cena? Ali je možno, da se cepim na cepilnem mestu na Ravnah na Koroškem?
Za potovanje na Tajsko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. S prvim odmerkom cepiva cepimo vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. V tem času se razvije odpornost in ste proti bolezni že zaščiteni. Z drugim odmerkom cepiva cepimo čez 6 do 12 mesecev. Zaščita po dveh cepljenjih traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita po treh cepljenjih traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo pa obstaja v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Če se na omenjenih področjih ne boste zadrževali, potem zaščita z antimalariki ni potrebna. Z uporabo repelentov in mrež pa lahko preprečimo tudi druge virusne in parazitske bolezni, ki jih prenašajo insekti. Cepite se seveda lahko povsod tam, kjer taka mesta imajo in vam je vsekakor najbližji Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem.
Odpravljam se na Tajsko. Natančneje na jug Tajske (obala z otoki). Zanimam se kakšni so stranski učinki in posledice cepljenja za hepatitis A in B. Ker načrtujem nosečnost me zanima kakšna je verjetnost vpliva cepljenja na plod? Želela bi konkreten podatek, zakaj se priporoča nosečnost šele po cca 8-12 tednih po cepljenju,kot sem zasledila.Seznanjena sem da se je za kombinirani odmerek potrebno cepiti 2x pred odhodom v razmiku 1 meseca. Ali sem prepozna za kombinirano cepivo (hepatitis A in B). Bi bilo še zmeraj učinkovito, če se prvič cepim npr. v tem tednu in dobim drugi odmerek že 20.03.2008, en dan pred odhodom na Tajsko?Imam še zadnje vprašanje in sicer glede samostojnega cepljenja samo za hepatitis A. Prvi odmerek je potrebno dobiti najkasneje 14 dni pred potovanjem, naslednjega pa čez največ 1 leto. Zaradi 1 letnega razmika med obema odmerkoma, sklepam da je pri samostojnem cepivu verjetnost vpliva na plod manjša oz. da je ni. Zaradi nameravane zanositve me zanima, kako je torej s stranskimi učinki/posledicami pri samostojnem cepivu za hepatitis A?
Cepljenjem, ki so priporočena, ne pa tudi obvezna, se v prvem trimestru nosečnosti rajši izognemo. Le na podlagi podatkov iz kontroliranih študij bi vam lahko konkretneje odgovorili na vaša vprašanja o vplivih teh cepljenj na nosečnost, pa vam žal ne moremo, saj se teh študij na nosečnicah ne izvaja. Podatek o odložitvi nosečnosti za 8-12 tednov velja za cepljenja z živimi cepivi, med ta pa cepiva (kombinirana in ločena) proti hepatitisu A in hepatitisu B ne sodijo. V nobenem primeru ne moramo krajšati dogovorjeno shemo cepljenja in to je najmanj 4 tedne med 1. in 2. cepljenjem proti hepatitisu A in B, za kar ste bili 3. marca že prepozni. Ker je Tajska precej razvita turistična država, še posebej če boste letovali le na plaži, v dobrih hotelskih nastanitvah, se boste lahko izognili večjih rizikom za nalezljive bolezni že s spolšnimi ukrepi kot je uživanje samo varne hrane in pijač, zaščita pred piki insektov in izogibanjem bližnjim kontaktom z živalmi (potepuški psi, mačke , opice,...).
17. junija se odpravljava na Tajsko, v Laos in Vietnam. Zanima me, ali v najinem primeru priporočate cepljenje proti malariji ali tablete? Kakšna je pravzaprav razlika?
Za potovanje na Tajsko, v Laos in Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Za potnike, ki ostajajo na tem področju več časa, pa svetujemo kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi cepljenje proti tifusu. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku.Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Tajske, Laosa in Vietnama. Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije v omejenih predelih. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, obstaja pa v ruralnih predelih (planatažah, džungli..), zlasti na meji med Tajsko in Kambodžo, Tajsko in Myanmarom (Burma). V Laosu je tveganje povsod, razen v Vientiani, tveganje se povečuje v porastlih podeželskih in goratih predelih, zmanjšuje pa v večjih mestih. V Vietnamu obstaja rizik za okužbo z malarijo v notranjih podeželskih predelih pod 1500 m n.m., pogosteje v času deževnih mesecev od maja do vključno oktobra. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
Ker grem letos maja na Tajsko in Kambodžo, bi vas prosil za informacije o cepljenju (malarija, hepatitis A in rumena mrzlica,..),vrstah ustreznih tablet (Lariam, Malarone, Dokxyciclin, Vibramicin, Clinofug,..), cenah in čas pred jemanjem tablet oz. cepljenjem ter učinkih. Ali se moram pri vas predhodno naročiti?
Za potovanje na Tajsko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev pa si zagotovite odpornost, ki traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek 6 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveo cepljenje z enim odmerkom cepiva.Reakcij po cepljenjih običajno ni nobenih, če pa se slučajno le pojavijo, se pojavijo prvi ali drugi dan po cepljenju v smislu utrujenosti, slabšega počutja, slabosti s rahlo zvišano telesno temperaturo, kar naj bi izzvenelo v dveh do treh dneh.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo pa obstaja v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti. Če se na omenjenih področjih ne boste zadrževali, potem zaščita z antimalariki ni potrebna. Za Kambodžo je tveganje za malarijo prisotno povsod, povečano na poraslih predelih ob mejah ter v podeželskih predelih, zmerno tveganje je v cenralnem predelu države vključno s tempeljskim kompleksom Angkor Wat, nizko tveganje obstaja od jezera Tonle Sap do Phnom Penha ter ob reki Mekong na meji z Vietnamom. V Phnom Penhu ni tveganja ravno tako ne v obalnih turističnih predelih okrog jezera Tonle Sap. Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Kambodže. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd... Podrobnejše nasvete in navodila dobite v ambulanti za potnike na Zavodih za zdravstveno varstvo, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu zadosti zgodaj, ker so termini polno zasedeni za približno 14 dni vnaprej.Cenik cepljenj si lahko ogledate na naši spletni strani.
S fantom se v juliju odpravljava na Tajsko. Zanima me, ali se morava cepiti - potovala bova samo v Bangkok in južno od njega oz. samo JUŽNI del Tajske in njeno otočje?
Za potovanje na Tajsko (tudi vaša destinacija) se priporoča cepljenje proti hepatitisu A, in hep. B. Cepljenje ni obvezno.Hepatitis A je črevesno nalezljivo obolenje, ki se prenaša z vodo, hrano in umazanimi rokami. Slovenija ni endemično področje za hep A, zato smo za okužbo dovzetni. Okrevanje po bolezni lahko traja tudi do 5 - 6 mesecev, nato večinoma brez posledic.Hepatitis B se prenaša s krvjo, posegi, ki prehajajo v stik s krvjo in spolnimi odnosi. Hepatitis B imamo tudi v Sloveniji in Evropi. Praviloma poteka v kronični obliki z možnostjo okužbe drugih, razvoja vnetja jeter, ciroze ali raka jeter.Tveganje je odvisno od vaše imunske odpornosti in vašega stila življenja in navad. Cepljenja so varna, praviloma nimajo stranskih učinkov in posledic za vaše telo. Možna je kombinacija A+B, ki se (še posebej mladim) zelo priporoča. Po 3 dozah imate vsaj 15- 20 let zaščite, verjetno pa je doživljenska.Opozorila bi vas tudi na dejstvo, da na Tajskem obolevajo za steklino tudi ljudje, zato je potrebna previdnost v stikih z živalmi in cepljenje po ugrizu neznane živali Področja ob Tajski meji so malarična zato je potrebno jemanje antimalarika za zaščito pred malarijo.V vseh primerih je nujno potrebno upoštevati vse postopke za zaščito pred piki insektov.
Kako je s cepljenjem pred odhodom na potovanje po Tajski?
Za potovanje na Tajsko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev pa si zagotovite odpornost, ki traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveo cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo obstaja le v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z jemanjem antimalarikov, z dovolj močnimi repelenti, zaščitnimi mrežami ter primerno obleko. Nadalje je preprečevanje pikov insektov edini način izogibanja okužbi z boleznimi, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, cepljenje ali zaščita z zdravili pa ne obstaja.V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo ali antimalarik potrebujete glede na vaš plan poti po Tajskem, za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se zadosti zgodaj naročite po telefonu 01/5863918 med 8:00 in 11:00 dopoldne vsak delovnik, ker so termini polno zasedeni za približno 14 dni vnaprej.
S fantom potujeva oktobra na tajsko in me zanima katera cepljenja morava opraviti in če je potrebno jesti tudi antimalarike?Koliko prej je potrebno cepljenje opraviti?
Za potovanje na Tajsko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva pa cepimo čez 6 do 12 mesecev. Zaščita po cepljenju z dvema odmerkoma je dolgotrajna, 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto. S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo obstaja le v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z jemanjem antimalarikov, z dovolj močnimi repelenti, zaščitnimi mrežami ter primerno obleko. Nadalje je preprečevanje pikov insektov edini način izogibanja okužbi z boleznimi, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, cepljenje ali zaščita z zdravili pa ne obstaja.V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo ali antimalarik potrebujete glede na vaš plan poti po Tajskem, za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
S punco se odpravljava na pot po Tajski (S del), Laosu in Kambodži. Po posvetu z zdravnikom sva si priskrbela antimalarike Lariam, da bi se zaščitila proti morebitni malariji, vednar sva v precejšnjih dvomih glede uporabe le teh zaradi njihovih stranskih učinkov (depresija, moraste sanje, nespečnost). Veva, da je ob morebitni nezaščiti nevarnost za malarijo večja, vendar sva v precejšnih dvomih. Hkrati pa naju zanima še drugo vprašanje- zanima naju, ali morebitno jemanje Lariamov povzroča še kakšne druge dodatne, resnejše stranske učinke na zdravje? S punco namreč načrtujeva otroka pa naju zanima, koliko časa po povratku domov nama odsvetujete nosečnost in ali se ta doba ob morebitni uporabi Lariama še kaj poveča? Povedano po domače: če ne bova uporabljala antimalarikov, koliko časa nama potem odsvetujete nosečnost in če bova uporabljala Lariame, kdaj lahko punca zanosi, da ne bo prevelikega tveganja za morebitne prirojene zdravstvene težave otroka?
Kontroliranih študij, ki bi potrdile ali zanikale kakršnekoli vplive antimalarikov na razvoj ploda ni, saj se jih v nosečnosti iz etičnih razlogov ne izvaja. Dejstvo pa je, da je bolj rizično v nosečnosti sočasno obolevanje za malarijo, če se slučajno okužite na potovanju. Inkubacijska doba za ravzoj bolezni je v povprečju 1 mesec po okužbi, lahko pa je tudi daljša. Zaradi tega govorimo o odložitvi nosečnosti za vsaj dva do tri mesece, če je možno. V primerih, ko pa se resno načrtuje nosečnost, se raje izogibamo rizičnim področjem za malarijo. Nosečnico, ki bi morala potovati na območje z malarijo (ko poti v nobenem primeru ne bi mogla odložiti) pa raje začitimo z antimalarikom.
Jeseni potujem na Tajsko, v Kambodžo in v Laos. Cepljena sem proti hepatitisu A in B, imam tablete proti malariji (malaron). Cepila se bom proti tetanusu. Zanima me, kako je s cepljenjem proti rumeni mrzlici v teh državah?
V JV Aziji ni tveganja za rumeno mrzlico. Po mednarodnih predpisih bi morali biti cepljeni proti rumeni mrzlici samo, če bi vstopili v države JV Azije preko endemskih držav v subsaharski Afriki ali Južni Ameriki, oziroma predhodno potovali po teh državah.
Septembra odpotujem na Tajsko za 20 dni in me zanima za katere bolezni se moram cepiti?
Za potovanje na Tajsko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva pa cepimo čez 6 do 12 mesecev. Zaščita po cepljenju z dvema odmerkoma je dolgotrajna, 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto. S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo obstaja le v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z jemanjem antimalarikov, z dovolj močnimi repelenti, zaščitnimi mrežami ter primerno obleko. Nadalje je preprečevanje pikov insektov edini način izogibanja okužbi z boleznimi, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, cepljenje ali zaščita z zdravili pa ne obstaja.V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo ali antimalarik potrebujete glede na vaš plan poti po Tajskem, za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
Julija in avgusta se odpravljam na Tajsko. Zanima me ali je potrebno jemati antimalarike glede na to, da je tam deževna doba. Odločam se še za obisk katere izmed sosednjih držav - Laosa, Vietnama, Malezije ali Kambodže. Kako je z jemanjem antimalarikov tam?
Za potovanje v omenjena področja ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev pa si zagotovite odpornost, ki traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek 6 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije samo v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burmo) in Laosom. V polotoškem (celinskem) delu Malezije in v Sarawaku (SZ del Bornea - otoški del Malezije) obstaja tveganje za malarijo le v odročnih notranjih podeželskih predelih izven ustaljenih turističnih poti. Mestni in obalni predeli nimajo malarije. V Sabahu (SV del Bornea) pa obstaja rizik za tropsko obliko malarije povsod. V Laosu je tveganje za malarijo povsod, razen v Vientiani, tveganje se povečuje v porastlih podeželskih in goratih predelih, zmanjšuje pa v večjih mestih. Za Kambodžo je tveganje za malarijo prisotno povsod, povečano na poraslih predelih ob mejah ter v podeželskih predelih, zmerno tveganje je v cenralnem predelu države vključno s tempeljskim kompleksom Angkor Wat, nizko tveganje obstaja od jezera Tonle Sap do Phnom Penha ter ob reki Mekong na meji z Vietnamom. V Phnom Penhu ni tveganja ravno tako ne v obalnih turističnih predelih okrog jezera Tonle Sap. V Vietnamu obstaja rizik za okužbo z malarijo v notranjih podeželskih predelih pod 1500 m n.m., tveganje je povečano v času deževnih mesecev od maja do vključno oktobra. Zaščita pred malarijo je obvezna. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, s katerimi preprečujemo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež ter primerne obleke preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti. V ambulanti za potnike damo podrobnejša nasvete in navodila, opravimo priporočena cepljenja in se dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
S fantom konec novembra oz. v začetku decembra načrtujeva potovanje na Tajsko, zato imava v načrtu cepljenje proti hepatitisu B in zanima me, koliko časa po cepljenju naj ženska ne bi zanosila. Prav tako me zanima kako je z uporabo DEET-a v času nosečnosti. Kakšne so omejitve. Zanima me tudi ali je možno obnovitveno cepljenje proti tetanusu glede na to, da ne vem kdaj sem dobila zadnje cepivo (mislim da ob koncu srednje šole)? Letos teče deseto leto od kar sem jo zaključila.
Proti hepatitisu B je potrebno cepiti trikat, drugič 1 mesec po prvem cepljenju in tretjič 6 mesecev po prvem cepljneju. Kontroliranih študij, ki bi potrdile ali zanikale kakršnekoli vplive cepljenja na razvoj ploda, ni na voljo, saj se jih v nosečnosti iz etičnih razlogov ne izvaja. Zato se v času nosečnosti, predvsem pa v prvem tromesečju, raje izognemo cepljenju, če le ni nujno potrebno. Uporaba repelentov z nižjo vsebnostjo DEET, tolikšno, da je še učinkovita pri preprečavanju pikov komarjev, je za nosečnico varno, vsekakor pa bolje, kot se okužiti z eno od tropskih vročic. Poživitveno cepljnje proti tetanusu z eno dozo je priporočeno za potnike, ko mine 10 let od zadnjega cepljenja. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku.
V januarju potujemo na Tajsko. Ogledala sem si že tabelo z obveznim, priporočljivim cepljenjem in zasledila, da so obvezne le tablete proti malariji. Je to resnično dovolj in koliko časa prej jih moramo jemati?
Na Tajskem so malarična področja na mejah s sosednjimi državami. Tu se priporoča jemanje antimalarika.Obvezna je zaščita pred piki insektov. Glede na izbran antimalarik se določi tudi začetek jemanja: Lariam 1 teden pred prihodom na malarično področje, Malarone in Doksiciklin pa 1 dan pred prihodom. Vprašanje kaj je resnično dovolj je pa težje. Če bi bilo samo to dovolj, najbrž drugega nebi priporočali. Obveznih zdravstvenih zahtev za vstop v državo ni.
Februarja s partnerjem potujeva na Tajsko oziroma na otok Koh pan gan. Katera cepljenja mi priporočate? Sicer sem se že cepila za Hepatitis A. Tam bova 14 dni.
Če ste se že cepili proti hepatitisu A dvakrat, potem imate dolgotrajno zaščito pred boleznijo. Pri izbranem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo od zadnjega cepljenje več kot 10 let, vam priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v njegovi ambulanti.Ker je otok, ki ga omenjate, eden od redkih od koder še, vendar redko, poročajo o primerih malarije, vas opozarjamo, da ste čim bolj dosledni pri uporabi repelentov, ki morajo vsebovati več kot 33% DEET-ja, predvsem v večernih urah. Zaščita pred piki insektov je tudi obleka (dolgi rokavi, dolge hlače), ponoči pa se zaščitite pred piki komarjev z zaščitno mrežo. Repelent se čez dan nanaša na kožo potem, ko ste že nanesli zaščitno kremo proti sončnim opeklinam.
Konec meseca marca greva z fantom na Tajsko in se želiva cepeti proti HEPATITISU A. Zanima me koliko časa prej se je potrebno cepeti?
Za potovanje na Tajsko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo s prvim odmerkom cepiva vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. V tem času se razvije odpornost in ste proti bolezni že zaščiteni. Z drugim odmerkom cepiva cepimo čez 6 do 12 mesecev, s tem si podaljšate odpornost za 15 do 20 let.Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita po treh cepljenjih traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo pa obstaja v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti. Če se na omenjenih področjih ne boste zadrževali, potem zaščita z antimalariki ni potrebna.
Januarja potujem na Tajsko, cepila pa sem se za hepatitis A. Zanima me če mi priporočate tudi za tifus?
Če potujete na Tajsko za več kot mesec dni in v glavnem po podeželju, potem vam priporočamo tudi cepljenje proti tifusu.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva, kar lahko opravite v ambulanti vašega izbranega zdravnika. Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije v podeželskih predelih (planatažah, džungli..) na meji med Tajsko in Kambodžo, Tajsko in Myanmarom (Burma) ter Tajsko in Laosom. Nevarnosti okužbe ni v ostalih predelih, velikih mestih in turističnih središčih ter na obali. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev, primerno obleko ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti.
Sredi februarja se odpravljam na 3-tedensko potovanje po Tajski. Zanima me, ali priporočate kakšno cepljenje, oz. katera zdravila naj bi imela v potovalni torbici. Predvsem me zanima zdravljenje črevesnih obolenj in zaščita pred piki komarjev ter eventualno zdravljenje pikov (ali obstajajo kakšna močnejša mazila za pike komarjev in ne le kamagel?).
Za potovanje na Tajsko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev pa si zagotovite odpornost, ki traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek 6 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo pa obstaja v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti. Če se na omenjenih področjih ne boste zadrževali, potem zaščita z antimalariki ni potrebna.Podrobnejše nasvete in navodila dobite v ambulanti za potnike na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu zadosti zgodaj, ker so termini polno zasedeni za približno 14 dni vnaprej.Cenik cepljenj in ambulanti čas si lahko ogledate na naši spletni strani, kjer je tudi več splošnih informacij za potnike (www.zdravinapot.net, priprava na potovanje, potovalna lekarna).
V oktobru odhajam na Tajsko pa me zanima za katere bolezni se je potrebno cepiti, kaj priporočate in kdaj je pravi čas za to?
Za potovanje na Tajsko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Proti hepatitisu A cepimo z enim odmerkom cepiva vsaj 3 tedne pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva čez 6 do 12 mesecev pa si zagotovite odpornost, ki traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek 6 tednov pred odhodom na potovanje, tretjič pa cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita traja 15 do 20 let.Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča cepljenje z enim odmerkom cepiva.Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, prav tako ne na obali in večini otokov. Tveganje za okužbo pa obstaja v podeželskih obmejnih predelih (planatažah, džungli..) s Kambodžo, Myanmarom (Burma) in Laosom. Okužbo s povzročiteljem malarije preprečujemo z antimalariki v tabletah, z dobrimi repelenti, t.j. snovmi, ki preprečujejo pike komarjev ter z zaščitnimi mrežami. Z uporabo repelentov in mrež preprečujemo tudi druge bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti. Če se na omenjenih področjih ne boste zadrževali, potem zaščita z antimalariki ni potrebna.Podrobnejše nasvete in navodila dobite v ambulanti za potnike na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu zadosti zgodaj, ker so termini polno zasedeni za približno 14 dni vnaprej.
10 dni nazaj sem prišel z enomesečnega potovanja po Tajski in Kamodži. Sedaj se pa že skoraj en teden slabo počutim, kakšen dan imam tudi temperaturo 37, 37.1. Zanima me, kje bi se lahko testiral za malarijo, če je to sploh smiselno pri tej destinaciji.
Najprej morate k osebnemu zdravniku na pregled in šele on vas po potrebi napoti naprej na Infekcijsko kliniko. V Kambodži so področja z malarijo, pa tudi na Tajskem na mejnih podeželskih predelih s sosednjimi državami, tudi s Kambodžo. Malarija se prenaša preko pikov komarjev.

hepatitis

 
Osebna orodja