Nahajate se tu: Domov Destinacije Jugovzhodna Azija Vietnam
Osnovni podatki

Vietnam

Uradni jezik: vietnamščina
Državna himna: Tien Quan Ca (Enote napredujejo)
Glavno mesto: Hanoj
Površina: 332.698 km²
Prebivalstvo: 90.630.000
Gostota: 272,4/km
Valuta: dong
Časovni pas: UTC+7
Vrhnja internetna domena: .vn
Nacionalna klicna koda: + 84

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Socialistična republika Vietnam je obmorska država v Jugovzhodni Aziji. Na severu meji na Kitajsko, na vzhodu na Laos in Kambodžo, na zahodu pa na morski Tonkinški zaliv.

Vietnam je upravno razdeljen na enainpetdeset provinc: An Giang, Bac Giang, Bac Giang, Bac Lieu, Bac Ninh, Ba Ria-Vung Tau, Ben Tre, Binh Dinh, Binh Duong, Binh Phuoc, Binh Thuan, Ca Mau, Cao Bang, Dak Lak, Dak Nong, Dien Bien, Dong Nai, Dong Thap, Gia Lai, Ha Giang, Hai Duong, Ha Nam, Ha Tay, Ha Tinh, Hoa Binh, Hau Giang, Hung Yen, Khanh Hoa, Kien Giang, Kon Tum, Lai Chau, Lam Dong, Lang Son, Lao Cai, Long An, Nam Dinh, Nghe An, Ninh Binh, Ninh Thuan, Phu Tho, Phu Yen, Quang Binh, Quang Nam, Quang Ngai, Quang Ninh, Quang Tri, Soc Trang, Son La, Tay Ninh, Thai Binh, Thai Nguyen, Thanh Hoa, Thua Thien-Hue, Tien Giang, Tra Vinh, Tuyen Quang, Vinh Long, Vinh Phuc, Yen Bai.

Poleg tega na ravni provinc obstaja pet občin Can Tho, Da Nang, Hai Phong, Ha Noi, Ho Chi Minh.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA VIETNAM JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija:

Področja Vietnama z malarijo: ruralni gozdni predeli.
Ni je v Red River delta, na severni obali Nha Trang None in Can Tho, Da Nang, Haipong, Hanoi, Ho Chi Minh Sity (Saigon), Hue, Nha Trang im Qui Nhon..

V kolikor potujete v področja Vietnama z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

 

Posebno obvestilo: Določeni predeli Vietnama so resistentni na določene antimalarike.
Dobro je vedeti
FAQ
Potujem za dobrih 14 dni v Vietnam, Saigon in okolico (točnih destinacij še ne vem). Sestra je tam že od aprila 2007. Predlaga mi cepljenje za hepatitis A. Kaj mi vi predlagate? V primeru, da menite, da je pametno se cepiti proti hepatitisu A, bi se za navedeno celjenje naročila. Prav tako prosim še za ceno cepljenja in ostale podatke v zvezi s cepljenjem - koliko časa velja in kako je v zvezi s ponovnim cepljenjem.
Za potovanje v Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, za tiste potnike, ki ostajajo na tem področju več časa (več kot mesec dni) pa kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi proti tifusu. Začetek cepljenja naj bi bil vsaj 3 tedne pred potovanjem. Zaščita proti A in B hepatitisu vam traja 15 do 20 let, proti A hepatitisu cepimo dvakrat v razmiku 6 do 12 mesecev, proti B oz. A+B kombinirano pa trikrat (0.,1.,6. mesec). Proti tifusu cepimo enkrat, zaščita traja 3 leta. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, primerne obleke, insekticidov za prostor, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Vietnama. To so vsi notranji podeželski predeli Vietnama pod 1500 m n.m., vključno z manjšimi mesti. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd... Za posvet in vsa cepljenja v naši potniški ambulanti se je potrebno naročiti po telefonu, ambulanto pa imamo tudi popoldne ob torkih in četrtkih. Začetek cepljenja naj bi bil vsaj 6 tednov pred odhodom, zaradi urnika cepljenja s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Upoštevajte tudi, da imamo termine zapolnjene za približno 10 dni vnaprej, zato se naročite čim prej. Cene naših storitev si lahko pogledate na naši spletni strani.
17. junija se odpravljava na Tajsko, v Laos in Vietnam. Zanima me, ali v najinem primeru priporočate cepljenje proti malariji ali tablete? Kakšna je pravzaprav razlika?
Za potovanje na Tajsko, v Laos in Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Za potnike, ki ostajajo na tem področju več časa, pa svetujemo kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi cepljenje proti tifusu. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Tajske, Laosa in Vietnama. Na Tajskem obstaja možnost okužbe s povzročiteljem malarije v omejenih predelih. Nevarnosti okužbe ni v velikih mestih in turističnih središčih, obstaja pa v ruralnih predelih (planatažah, džungli..), zlasti na meji med Tajsko in Kambodžo, Tajsko in Myanmarom (Burma). V Laosu je tveganje povsod, razen v Vientiani, tveganje se povečuje v porastlih podeželskih in goratih predelih, zmanjšuje pa v večjih mestih. V Vietnamu obstaja rizik za okužbo z malarijo v notranjih podeželskih predelih pod 1500 m n.m., pogosteje v času deževnih mesecev od maja do vključno oktobra. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
S punco imava namen začetek drugega leta odpotovati na Filipine in Vietnam. Mi prosim lahko poveste kaj več o cepljenju za na pot in če mi prosim lahko posredujete vse informacije, kar se tiče zdravstvene preventive na tem potovanju.
Za potovanje v Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, za tiste potnike, ki ostajajo na tem področju več časa (več kot mesec dni) pa kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi proti tifusu. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Za Filipine velja enako glede zaščite s cepljenji. Obvezna je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, primerne obleke, insekticidov za prostor, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Vietnama. To so vsi notranji podeželski predeli Vietnama pod 1500 m n.m., vključno z manjšimi mesti. Na Filipinih obstaja tveganje za malarijo v manj obiskanih podeželskih predelih pod 1000 m n.m. predvsem v času oz. tik po obdobju monsumov od maja do novembra. Tveganje je minimalno ali ga ni na otokih Bohol, Catanduanes, Cebu in Leyte ter v Manili. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd... Za posvet in vsa cepljenja v naši potniški ambulanti se je potrebno naročiti, priporočen termin za začetek cepljenja je 6 tednov pred potovanjem, pri naročanju bodite dovolj zgodnji, ker imamo termine polno zasedene za cca 14 dni vnaprej.
Novembra odpotujem v Malezijo, Honk kong, Kambodžo in Vietnam. Proti čemu se je potrebno cepiti?
Obveznih cepljenj za vstop v te države ni. Priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in B (vsaj 6 tednov prej) in tifusu (vsaj 10 dni prej). Potrebna je zaščita pred piki insektov. Na malaričnih področjih je potrebno jemanje antimalarika.
V začetku februarja potujem v Vietnam in me zanima ali je kakšno cepljenje obvezno oz. kaj priporočate? Potujem v južni del Vietnama (Saigon in Phan Thiet).
Za potovanje v Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, za tiste potnike, ki ostajajo na tem področju več časa (več kot mesec dni) pa kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi proti tifusu. Začetek cepljenja naj bi bil vsaj 3 tedne pred potovanjem. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, primerne obleke, insekticidov za prostor, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Vietnama. To so vsi notranji podeželski predeli Vietnama pod 1500 m n.m., vključno z manjšimi mesti. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd...
Načrtujem potovanje v Vitenam v februarju in marcu. Katera cepljenja so obvezna in kdaj jih je trebe opraviti. Kje to lahko naredim?
Za potovanje v Vietnam ni predpisanega obveznega cepljenja, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, za tiste potnike, ki ostajajo na tem področju več časa (več kot mesec dni) pa kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B in tudi proti tifusu. Cepljenje proti tetanusu priporočamo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. To cepljenje lahko opravite pri osebnem zdravniku. Obvezna pa je zaščita pred malarijo in sicer z uporabo repelentov, primerne obleke, insekticidov za prostor, zaščitnih mrež ter antimalarikov (zdravil) za malarična področja Vietnama. To so vsi notranji podeželski predeli Vietnama pod 1500 m n.m., vključno z manjšimi mesti. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov glede na destinacijo in dolžino izpostavljenosti itd... Za posvet in vsa cepljenja v naši potniški ambulanti se je potrebno naročiti, najbolje čim prej, ker je potrebno pri nekaterih cepljenjih (npr. proti hepatitisu A+B) začeti s cepljenjem 5 tednov pred odhodom na potovanja in ker so termini polno zasedeni za cca 10 dni vnaprej.

hepatitis

 
Osebna orodja