Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Argentina
Osnovni podatki


Argentina

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Himno Nacional Argentino
Glavno mesto: Buenos Aires

Površina: 2.766.890 km²
Argentina zahteva tudi 1.000.000 km² Antarktike, kot tudi Falklandske otoke (Malvine)
Prebivalstvo: 42.669.500
Gostota: 14,4/km²
Valuta: argentinski peso
Časovni pas: UTC-3
Vrhnja internetna domena: .ar
Nacionalna klicna koda: + 54

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Argentina je država v Južni Ameriki med Andi in južnim Atlantikom. Na vzhodu meji na Urugvaj in Brazilijo, na severu na Paragvaj in Bolivijo, ter na zahodu na Čile. Uradni jezik je španščina. Argentina je dobila svoje ime po latinski besedi argentum, ki pomeni srebro, plemenito kovino, ki je bila povod za evropsko kolonizacijo. Uradni jezik španščina Glavno mesto Buenos Aires Največje mesto Buenos Aires Predsednik Néstor Kirchner.

 

Upravna delitev

 

Argentina je razdeljena na 23 provinc (špansko provincia), glavno mesto Buenos Aires pa ima status federalnega ozemlja (distrito federal):

• Buenos Aires *

• Buenos Aires (provinca)

• Catamarca

• Chaco

• Chubut

• Córdoba

• Corrientes

• Entre Rios

• Formosa

• Jujuy

• La Pampa

• La Rioja to ni res???:)

• Mendoza

• Misiones

• Neuquen

• Rio Negro

• Salta

• San Juan

• San Luis

• Santa Cruz

• Santa Fe

• Santiago del Estero

• Tierra del Fuego - Antarktika in južnoatlantski otoki

• Tucuman
Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Rumena mrzlica:

Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo za vse potnike, starejše od 9 mesecev, ki potujejo v severne in severnovzhodne gozdnate predele Argenitine, vključno z Iguassu Falls in vsemi področji, ki mejijo na Paragvaj in Brazilijo. Ta področja vključujejo vse predele  provinc »Misiones and Formosa«; področja provinc Bermejo in Chaco; področja Beron de Astrada, Capital, General Alvear, General Paz, Ituzaingo, Itati, Paso de los Libres, San Cosme, San Miguel, San Martin in Santo Tome v provinci Corrientes; področja Valle Grande, Ledesma, Santa Barbara in San Pedro v provinci Jujuy; področja General Jose de San Martin, Oran, Rivadavia in Anta v provinci Salta.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti;

Malarija:  

Področja Argentine z malarijo: podeželski predeli provinc Salta in Jujuy (ob meji z Bolivijo) in provinc Misiones in Corrientes (ob meji s Paragvajem). Malarija je prisotna tudi v Iguassu Falls.

V kolikor potujete v predele Argentine z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

Dobro je vedeti

Za potovanje v Argentino se izven glavnih mest, večjih mest in razvitih
turističnih predelov priporoča pazljivost glede vode iz pipe in
nepasteriziranega mleka in mlečnih proizvodov. Zmeren rizik za
potovalno drisko ravno tako obstaja izven glavnih mest in ostalih
večjih mest.

FAQ
Zanima me ali se je potrebno cepiti za potovanje v Argentino (Cordoba, Bouenos Aires, Clafate, slapovi Iguazu) in če, kje to lahko takoj opravimo?
Cepljenje proti rumeni mrzlici za Argentino ni obvezno, ameriški center za kontrolo in preventivo nalezljivih bolezni (CDC) priporoča cepljenje, če boste obiskali predele severovzhodne Argentine na meji z Brazilijo (Iguassu Falls, Matto Grosso do Sul). Če boste vstopili v Brazilijo (Iguassu Falls) je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno po našem imunizacijskem programu in priporočeno s strani SZO in CDC. Na tromeji Argentina, Brazilija, Paragvaj, kejr je to področje Iguassu slapov, se rumena mrzlica še vedno pojavlja. Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, vsaj 14 dni pred odhodom na pot, zaščita traja 10 let. Za Argentino se priporoča tudi cepljenje proti hepatitisu A. Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepimo lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. V tem primeru moramo cepiti s tremi odmerki, prva dva v enomesečnem razmiku še pred potovanjem, če je le mogoče.Preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Rizik za malarijo v Argentini obstaja le v podeželskih predelih pod 1200 m nadmorske višine v provincah Salta, Jujuy, Misiones in Corrientes (skrajno severni deli). Če boste obiskali te predele zadostuje repelent, mreža in insekticid za prostor. Podrobnejše nasvete in predpis antimalarikov dobite ob obisku v naši ambulanti, prav tako lahko opravite dogovorjena cepljenja. Obisk planirajte 5 tednov pred odhodom na potovanje, s tem da vam priporočamo, da se naročite vsaj 10 dni pred planiranim obiskom v ambulanti (zaradi zasedenosti terminov).
Septembra potujem v Argentino in verjetno tudi v Brazilijo. Zanima me ali je za to destinacijo potrebno cepljenje proti kateri od bolezni in kako nujno je?

 

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno po našem imunizacijskem programu in priporočeno s strani SZO in CDC za Brazilijo. V Amazonskem porečju, na manjšem delu vhodne obale ter na tromeji Argentina, Brazilija, Paragvaj (področje Iguassu slapov), se rumena mrzlica še vedno pojavlja. Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, vsaj 14 dni pred odhodom na pot, zaščita traja 10 let. Za potovanje v Argentino in Brazilijo se priporoča cepljenje proti hepatitisu A. Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepimo lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, če bi se želeli zaščititi tudi proti hepatitisu B. Hepatitis B se prenaša s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami. V tem primeru moramo cepiti s tremi odmerki, prva dva v enomesečnem razmiku še pred potovanjem, če je le mogoče. Zaščita je po treh odmerkih dolgotrajna, 15 do 20 let. Pri izbranem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje, kar lahko opravite tam.Rizik za malarijo v Argentini obstaja le v podeželskih predelih pod 1200 m nadmorske višine v provincah Salta, Jujuy, Misiones in Corrientes (skrajno severni deli). Za zaščito zadostuje repelent, mreža in insekticid za prostor. V Braziliji obstaja tveganaje za malarijo v področju Amazonke in njenega porečja.

 

S prijateljico načrtujeva v februarju in marcu 2007 potovanje v Argentino (severni del Argentine) in Bolivijo (predvsem območje Salar de Uyuni), zato me zanima, proti katerim boleznim se je potrebno cepiti, kolikšna je cena in kdaj je skrajni čas (glede na odhod 8.2.2007) za cepljenje. Katera zdravila je še potrebno vzeti s seboj? Prosim še za morebitna druga obvezna opozorila, saj je to najino prvo potovanje. Ker sem alergična na nekaj zdravil (aspirin, bactrim, hikoncil,…) me zanima tudi morebitna reakcija na cepivo.

 

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za potovanje v Bolivijo obvezno. Pri vstopu v nekatere države oziroma prehodu iz ene v drugo, posebej če prestopate meje iz države v kateri se pojavlja rumena mrzlica v sosednjo državo, lahko zahtevajo mednarodno potrdilo, da ste bili cepljeni. Tudi po našem imunizacijskem programu je cepljenje obvezno zaradi zaščite pred boleznijo. Proti rumeni mrzlici cepimo enkrat, cepljenje stane 7.500,00 Sit, potrdilo začne veljati v roku 10 dni po cepljenju in vam velja 10 let. Kontraindikacije za cepljenje proti rumeni mrzlici so alergija na jajčne beljakovine in določena stanja imunske pomanjkljivosti. V primeru akutnega vročinskega obolenja moramo cepljenje odložiti. Cepljenje proti hepatitisu A priporočamo vsem neimunim za to bolezen. Hepatitis A se prenaša preko okužene hrane, pijače in rok-kontaktno. Reakacije po cepljenju so izjemno redke, če se pojavijo, so v smislu večje utrujenosti ali rahlo zvišane temperature en do dva dni po cepljenju. Cepimo dvakrat v razmiku 6 do 12 mesecev, cena enega cepljenja je 13.000,00 Sit. Potnik se lahko odloči tudi za kombinirano cepljenje proti hepatitsu A+B. Za dlje časa trajajoča potovanje je smiselno tudi cepljnenje proti tifusu. Pri osebnem zdravniku pa je potrebno preveriti, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Del področja, kamor se odpravljate, je tudi malarično in je potrebna zaščita, ki je sestavljena iz repelenta, mreže in antimalarika. Podrobnejše nasvete in antimalarike dobite ob obisku v naši ambulanti, prav tako opravite tudi dogovorjena cepljenja. Obisk v naši ambulanti planirajte 5 tednov pred odhodom na potovanje, s tem da vam priporočamo, da se naročite vsaj 14 dni pred planiranim obiskom v ambulanti (zaradi zasedenosti terminov).

Zanima me ali so za potovanje v Argentino (Patagonija, Ognjena zemlja) priporočena kakšna cepljenja?

 

Za potovanje v Argentino (Ognjena zemlja, Patagonija) se izven glavnega mesta, večjih mest in razvitih turističnih predelov priporoča pazljivost glede vode iz pipe in nepasteriziranega mleka in mlečnih proizvodov. Zmeren rizik za potovalno drisko obstaja izven glavnega mesta in ostalih večjih mest. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A . Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let.Preverite kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje.

Novembra za tri tedne potujem v Buenos Aires. Zanima me, katera cepljenja oz. zdravila so priporočljiva za ta predel Argentine v tem letnem času? Ali mogoče obstaja kakšna brošura, kjer bi lahko dobila ustrezne informacije?

 

Za potovanje v Argentino se izven glavnega mesta, večjih mest in razvitih turističnih predelov priporoča pazljivost glede vode iz pipe in nepasteriziranega mleka in mlečnih proizvodov. Zmeren rizik za potovalno drisko obstaja izven glavnega mesta in ostalih večjih mest.Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A tudi, če se boste zadrževali samo v Buenos Aires-u . Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno, ameriški center za kontrolo in preventivo nalezljivih bolezni (CDC) priporoča cepljenje, če boste obiskali predele severovzhodne Argentine na meji z Brazilijo (Iguassu Falls, Matto Grosso do Sul). Rizik za malarijo obstaja samo v podeželskih predelih pod 1200 m nadmorske višine v provincah Salta, Jujuy, Misiones in Corrientes. Če boste obiskali te predele zadostuje repelent, mreža in insekticid za prostor. Preverite kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje. Ob ugrizu katerekoli živali je potrebno rano izprati z milnico in takoj poiskati zdravniško službo zaradi preventivnih ukrepov pred steklino. Nekaj informacij dobite tudi na naši spletni strani, tudi o cepljenjih po državah. Več informacij pa seveda dobite tudi na svetovnem spletu.

hepatitis

 
Osebna orodja