Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Bolivija
Osnovni podatki

Bolivija

Uradni jeziki: španščina, kečuanščina, ajmarščina, gvaranščina
Državna himna: Bolivianos, el hado propicio
Glavno mesto: La Paz je sedež vlade, Sucre je uradno glavno mesto.
Površina: 1.098.580 km²
Prebivalstvo: 10.556.102
Gostota: 9,6/km²
Valuta: bolivijski boliviano
Časovni pas:UTC-4
Vrhnja internetna domena: .bo
Nacionalna klicna koda: ++ 591

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Bolivija je celinska država v zahodni Južni Ameriki, ki na severu in vzhodu meji na Brazilijo, na jugu na Paragvaj in Argentino, ter na zahodu na Čile in Peru.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.


Rumena mrzlica:

Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo za vse potnike, starejše od 1 leta.
Potebujete  mednarodni certifikat o cepljenju oz.profilaksi (International certificate of Vaccination or Prophylaxis - ICVP). Potnikom, ki nimajo veljavnega certifikata se dovoli vstop v državo, v kolikor s strinjajo, da podpišejo pismeno izjavo pod prisego, da Bolivija ne nosi nikakršne odgovornosti, v kolikor zbolite na področju Bolivije.
Priporočila CDC: Za potnike starejše od 9 mesecev, ki potujejo vzhodno od Andov.

Cepljenje se ne priporoča za potovanja v mesta La Paz ali Sucre.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.


Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).


Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.


Malarija:  

Področja Bolivije z malarijo: Vsa področja pod 2500 m (<8202 ft) v sledečih predelih: Beni, Chuquisaca, Cochabamba, La Paz, Pando, Santa Cruz, Tarija. Ni je v mestu La Paz.

V kolikor potujete v predele Bolivije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Boliviji 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti
FAQ

 

Zanima me ali je cepljenje proti rumeni mrzlici za Peru in Bolivijo obvezno? V turistični agenciji so mi rekli, da ne, na internetu pa piše, da je.
Cepljenje proti rumeni mrzlici je cepljenje, ki je za naše potnike zaradi njihove zaščite za potovanja v endemske države-države kjer rumena mrzlica obstaja, obvezno. Peru in Bolivija sta endemski državi za rumeno mrzlico.
Konec junija potujem v Bolivijo. V glavnem gremo v hribe nad 4000 metrov nadmorske višine. Zanima me, če je v tem primeru cepljenje proti kateri od nalezljivih bolezni obvezno ali vsaj priporočljivo. Ali se je treba na cepljenje naročiti? Kje in kako?
Za potovanje v Bolivijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, saj je v nekaterih predelih (Beni, Cochabamba, La Paz in Santa Cruz)ta bolezen endemična. Nadalje priporočamo cepljenje proti hepatitisu A (virusno obolenje, ki se prenaša z onesnaženo vodo, hrano ali rokami). Poživitveno cepljenje sledi najkasneje čez eno leto in s tem podaljšamo zaščito vsaj za 15 let. Glede na starost osebe in stil življenja svetujemo tudi cepljenje proti hepatitisu B (potrebne so 3 doze v časovnem razmiku 0., 1. in 6. mesecev). Po isti shemi je možno tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. Tudi po tem cepljenju traja zaščita vsaj 15 let. Opozarjamo tudi na možnost okužbe z malarijo v vseh predelih deževnega pragozda Bolivije pod 2000 m nadmorske višine (zaščita z repelenti, mrežami in antimalariki-tabletami).Za obisk v naši potniški ambulanti vas prosimo, da se naročite po tel: 586 39 18 ali 586 39 00 (med 8.00 in 11.00 uro). Termine imamo zasedene za okoli 2 tedna vnaprej.

 

hepatitis

 
Osebna orodja