Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Čile
Osnovni podatki

Čile

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Himno Nacional
Glavno mesto:
Santiago
Površina:
756.950 km² ¹ (1- Čile zahteva 1.250.000 km² Antarktike)
Prebivalstvo:
18.006.407
Gostota:
24/km²
Valuta:
čilenski peso (CLP)
Časovni pas:
UTC-4
Vrhnja internetna domena:
.cl
Nacionalna klicna koda:
++ 56

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Čile je dolga in ozka obmorska država ob jugozahodni obali Južne Amerike med Tihim oceanom na zahodu in Andi na vzhodu. Na severu meji na Peru, na vzhodu pa na Bolivijo in Argentino.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi sesalci. Ti potniki vključujejo strokovnjake in raziskovalce divjine, avanturiste, ki obiskujejo področja, kjer se pogosto nahajajo netopirji, mesojede živali in drugi sesalci.

Dobro je vedeti
FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja