Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Azija Indija
Osnovni podatki

Indija

Uradni jezik: hindijščina (+17 drugih nacionalnih jezikov)
Državna himna: Džana gana mana (bengalščina) - Ti vladaš mislim vseh ljudi
Nacionalna pesem: Vande Mataram
Glavno mesto:
New Delhi
Površina:
3.287.590 km²
Prebivalstvo: 1.210.193.422
Gostota: 382,6/km²
Valuta: indijska rupija (INR)
Časovni pas: UTC+5.30
Vrhnja internetna domena: .in
Nacionalna klicna koda: ++ 91

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Otroška paraliza (poliomelitis)
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Indija, ki je umeščena v Južno Azijo in obsega večino Indijske podceline, je druga najbolj naseljena država na svetu z več kot milijardo prebivalcev, ki govorijo preko sto različnih jezikov. Indija meji na Bangladeš, Mjanmar, Kitajsko, Butan, Nepal in Pakistan, z juga pa jo obliva Indijski ocean preko katerega je povezana z bližnjima Šrilanko in Maldivi. Največja urbana aglomerata sta Mumbaj na jugozahodu in Kalkuta ob reki Ganges.

Izvor imena

Ime Indija izhaja iz Sindhu, krajevnega imena za reko Ind. Zanimivo je, da Vede ne določajo kakšnega posebnega imena za Indijo. Različne politične stranke so predlagale za Indijo različna imena, med katerimi so bili Hindustan, Hindu Rashtra in Bharath. Ime Bharat naj bi izviralo iz dveh hindijskih kraljev, imenovanih Bharata. »Bha« v sanskrtu pomeni znanje ali luč, »rat« pa je glagol »delati«; »bharat« je torej tisti, ki išče znanje. Indija je bila znana tudi kot Hindustan (dežela Hindov), vendar je bilo to ime depopularizirano po neodvisnosti leta 1947, ko se je indijsko ljudstvo odločilo, da bo Indija sekularna država.

Zgodovina
Indska civilizacija se je razvila iz starejših neolitskih kultur, nanjo pa je vplivala tudi sumerska civilizacija, s katero je trgovala. Okoli 1400 pr. n. št. so se v Indijo priselili indoevropski arijci in uničili indska mesteca. Med Indom in Gangesom so osnovali več državic. Glavni zgodovinski vir za to obdobje so Vede, zbirka štirih knjig, zato Indijo od okoli leta 1400 do 550 pr. n. št. imenujemo vedska Indija. Z nastankom države je iz polnomadstva prešla v poljedelstvo, družba pa se je razslojila v štiri kaste.

Upravna delitev
Indija je upravno razdeljena na 28 zveznih držav, 6 zveznih ozemelj, glavno mesto Delhi pa ima poseben status:

Zvezne države
1. Andhra Pradeš
2. Arunačal Pradeš
3. Asam
4. Bihar
5. Čatisgarh
6. Džammu in Kašmir
7. Džarhand
8. Goa
9. Gudžarat
10. Harjana
11. Himačal Pradeš
12. Karnataka
13. Kerala
14. Madhja Pradeš 15. Maharaštra
16. Manipur
17. Meghalaja
18. Mizoram
19. Nagaland
20. Orisa
21. Pandžab
22. Radžastan
23. Sikim
24. Tamil Nadu
25. Tripura
26. Utarančal
27. Utar Pradeš
28. Zahodna Bengalija

Zvezna ozemlja
• Andamanski in Nikobarski otoki
• Chandigarh
• Dadra in Nagar Haveli
• Daman in Diu
• Lakšadvip
• Pondicherry

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA INDIJO JE POGOJNO OBVEZNO CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju južne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.


Otroška paraliza:

Cepljenje je priporočljivo za odrasle potnike, ki so prejeli osnovno serijo ali inaktivnega poliovirus cepiva (IPH) ali oralno poliocepivo (OPH). Prejmejo naj še dodatni odmerek IPH pred odhodom.


Malarija:

Malarija je prisotna v celotni državi z izjemo področij nad 2000m (>6561 ft) v Himachal Pradesh, Jammu, Kasmir, in Sikkim. Prisotna v mestih Delhi in Bombay. V kolikor potujete v področja Indije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

 

Poti za preprečevanje malarije:
  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

 

Dobro je vedeti
FAQ
Potujem v Indijo (severni del), želim se cepiti proti hepatitisu A in B ter tetanusu.
Prosimo vas, če se lahko dogovorite za termin, ki vam ustreza, po telefonu 01/586 39 18 vsak delavnik med 8.00 in 11.00. Za urnik cepljenja s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B ste že prepozni, ker ga morate prejeti dvakrat v razmiku vsaj 4 tednov še pred odhodom na pot. Tudi termini so v naši ambulanti polno zasedeni za približno 10 dni vnaprej. Sicer pa priporočamo cepljenje vsaj proti hepatitisu A z enim odmerkov 2-3 tedne pred odhodom in z drugim čez 6 do 12 mesecev, ter cepljenje proti tifusu. Cepljenje s poživitvenim enim odmerkom proti tetanusu lahko opravite tudi pri osebnem zdravniku na stroške vašega zavarovanja.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. V Indiji ni rizika za malarijo samo na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti.
Sam sem bil že petkrat v Indiji, naslednje poletje bi pa rad vzel s seboj svojega sina, ki bo takrat star 11 let. Potovala bi v južno Indijo. Katera cepljenja so zaželjena za otroka? Ali lahko pri tej starosti že jemlje profilaktična sredstva(Lariam) proti malariji ?
Za potovaje v Indijo tako odraslim kot otrokom svetujemo cepljenje proti hepatitisu A. Glede zaščite pred malarijo pa se antimalariki ravno tako predpišejo otrokom in sicer glede na njihovo težo.
Planiram pot v indijo in me zanima, kakšna so cepljenja / tablete proti malariji itd…?
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Naštete bolezni se prenašajo s hrano, vodo in umazanimi rokami. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, proti hepatitisu A+B pa trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. V Indiji ni rizika za malarijo samo na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.
Konec meseca julija, potujem v Indijo. Katera cepljenja so obvezna oz. priporočljiva?
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Naštete bolezni se prenašajo s hrano, vodo in umazanimi rokami. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, proti hepatitisu A+B pa trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. V Indiji ni rizika za malarijo samo na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.
Oktobra potujem v Indijo, pri čemer se nameravam cepiti proti hepatitisu a in b ter proti tifusu. prosil bi vas za nasvet kdaj oz. koliko časa pred potovanjem se je primerno naročiti na cepljenja?
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Hepatitis A in tifus se prenašata s hrano, vodo in umazanimi rokami, hepatitis B pa s krvjo, drugimi telesnimi tekočinami in s spolnimi odnosi. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, prvi odmerek naj bi dobili dva do tri tedne pred potovanjem. Proti hepatitisu A+B cepimo trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem, torej je potrebno začeti cepljenje pet tednov pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj z vsemi odmerki traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta, cepimo dva do tri tedne pred potovanjem. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, to cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. Tveganja za malarijo ni edino na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.V ambulanto za potnike Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, se lahko naročite vsak delovnik med 8.00 in 11.00 uro dopolne po telefonu 01/586 39 18. Upoštevajte tudi, da so termini lahko polno zasedeni za 2 tedna vnaprej.
Oktobra potujem v Indijo. Kakšen mesec po južni Indiji in nato na sever v ašram (samostan). Potovanje bo trajalo 3 mesece, natančna pot ne bo določena. Načeloma sem proti vnosu kemičnih substanc v telo (ne jemljem niti kontracepcijskih tabletk). Katero izmed cepljenj je nujno obvezno in kakšni so stranski učinki.
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in za daljša potovanja tudi proti trebušnemu tifusu. Hepatitis A in tifus se prenašata s hrano, vodo in umazanimi rokami, hepatitis B pa s krvjo, drugimi telesnimi tekočinami in s spolnimi odnosi. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, prvi odmerek naj bi dobili dva do tri tedne pred potovanjem. Proti hepatitisu A+B cepimo trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem, torej je potrebno začeti cepljenje pet tednov pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj z vsemi odmerki traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta, cepimo dva do tri tedne pred potovanjem. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, to cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku. Stranskih učinkov ponavadi ni nobenih, v zelo redkih primerih se dan ali dva po cepljnenju lahko počutite utrujeni, s slabostjo in zvišano telesno temperaturo. Opozarjamo vas, da v večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je obvezna zaščita z repelenti, mrežami in tudi jemanje antimalarikov. Tveganja za malarijo ni edino na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Malo manj rizika je na jugu, razen v širši okolici Goe, kjer je tveganje spet višje. Kolikšno je tveganje je odvisno tudi od časa, ki ga prebijete na malaričnem področju, monsumskega obdobja, itd. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.
V začetku meseca septembra potujem v Indijo za tri tedne. Mi lahko prosim svetujete proti katerim boleznim se je najprimerneje cepit, kje se lahko cepim v Ljubljani in kdaj se je potrebno cepit (najkasneje pred odhodom)?
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Hepatitis A in tifus se prenašata s hrano, vodo in umazanimi rokami, hepatitis B pa s krvjo, drugimi telesnimi tekočinami in s spolnimi odnosi. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, prvi odmerek naj bi dobili dva do tri tedne pred potovanjem. Proti hepatitisu A+B cepimo trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem, torej je potrebno začeti cepljenje pet tednov pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj z vsemi odmerki traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta, cepimo dva do tri tedne pred potovanjem. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, to cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. Tveganja za malarijo ni edino na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.
Čez dva tedna naj bi odpotoval v Indijo. Zanima me, ali se lahko do takrat cepim, ali je to smiselno in kje oziroma kdaj bi se lahko cepil? Zanima me tudi, ali so kakšni negativne posledice cepljenja?
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Hepatitis A in tifus se prenašata s hrano, vodo in umazanimi rokami, hepatitis B pa s krvjo, drugimi telesnimi tekočinami in s spolnimi odnosi. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, prvi odmerek naj bi dobili dva do tri tedne pred potovanjem. Proti hepatitisu A+B cepimo trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem, torej je potrebno začeti cepljenje pet tednov pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj z vsemi odmerki traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta, cepimo dva do tri tedne pred potovanjem. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, to cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. Tveganja za malarijo ni edino na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.V ambulanto za potnike Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana, se lahko naročite vsak delovnik med 8.00 in 11.00 uro dopolne po telefonu 01/586 39 18. Upoštevajte tudi, da so termini lahko polno zasedeni za 2 tedna vnaprej.
V bližnji prihodnosti potujem v Indijo in me zaima katere hrane, razen seveda svežega sadja in zelenjave, se je pametno izogibati?
Vsa navodila za preprečevanje okužbe s hrano dobite na spletni strani www.zdravinapot.net, nalezljive bolezni, črevesne nalezljive bolezni, potovalna driska.Sicer pa za potovanje v Indijo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Naštete bolezni se prenašajo s hrano, vodo in umazanimi rokami. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, proti hepatitisu A+B pa trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. V Indiji ni rizika za malarijo samo na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.
Marca potujeva v Indijo. Najino potovanje bo trajalo do en mesec in obiskala bova severni del Indije (Delhi-pakistanska meja-agra-kanpur-calcutta). Zanima me katera cepiva so obvezna glede na stopnjo tveganja oziroma katera cepiva še svetujete. Ali je uporaba antimalarikov nujna ali ne?
Za potovanje v Indijo obveznih cepljenj ni, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali kombinirano proti hepatitisu A in B (v enem cepivu) in v določenih primerih tudi proti tifusu. Naštete bolezni se prenašajo s hrano, vodo in umazanimi rokami. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev, proti hepatitisu A+B pa trikrat in če je le mogoče prvi dve dozi v razmiku 1 meseca še pred potovanjem. V obeh primerih cepljenj traja zaščita 15 do 20 let. Proti tifusu cepimo 1x, zaščita pa traja 3 leta. Če je preteklo 10 let od zadnjega cepljenja proti tetanusu, se priporoča poživitvena doza, cepljenje pa lahko opravite pri osebnem zdravniku.V večjem delu Indije obstaja tveganje za okužbo z malarijo, zato je potrebna zaščita z repelenti, mrežami in jemanje antimalarikov. V Indiji ni rizika za malarijo samo na področjih nadmorske višine nad 2000 m in to je severni del: Himachal Pradesh, Jammu, Kashmir in Sikkim. Kakšna naj bi bila vaša zaščita pred malarijo in kateri antimalarik je primeren, se odločimo na posvetu v potniški ambulanti, kjer dobite natančnejše nasvete in lahko opravite tudi morebitna cepljenja.Če se boste odločili za obisk pri nas, vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu. Upoštevajte tudi, da so termini lahko zasedeni za 2 tedna vnaprej.

hepatitis

 
Osebna orodja