Nahajate se tu: Domov Destinacije Severna Amerika Kanada
Osnovni podatki

null

Kanada

Uradna jezika: angleščina in francoščina
Državna himna: O Canada
Glavno mesto:
Ottawa
Površina:
9.984.670 km²
Prebivalstvo:
35.675.834
Gostota:
3,5/km²
Valuta:
kanadski dolar ($)
Časovni pas:
UTC -3,5 do -8
Vrhnja internetna domena:
.ca
Nacionalna klicna koda:
++ 1

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Hepatitis B

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi
Kanada je najsevernejša obmorska država v Severni Ameriki in meji na ZDA tako na severozahodu (na ameriško zvezno državo Aljaska) kot tudi na jugu (kar je največja nebranjena meja na svetu). Država se razteguje od Atlantskega oceana na vzhodu do Tihega oceana na zahodu. Kanada se na severu dotika tudi Arktičnega oceana, kjer se njene ozemeljske zahteve razširjajo do Severnega tečaja. Kanadske ozemeljske vode na severovzhodu mejijo na ozemeljske vode Grenlandije, ki pripada Danski, tik pred obalo Nove Fundlandije se nahajta še otoka Saint-Pierre in Miquelon, ki sta sestavni del Francije.
Kanada je za Rusijo na svetu druga največja država po površini, vendar ima zelo majhno gostoto poseljenosti z le 32 milijoni prebivalcev (večina jih živi na jugu države vzdolž meje z ZDA), kar je malo za državo te velikosti. Kanada je sodobna, tehnološko napredna in energetsko samozadostna država. Njeno gospodarstvo močno temelji na izkoriščanju naravnih virov.
Ime je dobila po besedi Kanata, ki v jeziku Huronov in Irokezov pomeni »vas«, »naselbina«.

Province in ozemlja

Kanada je upravno razdeljena na 10 provinc in 3 ozemlja. Province imajo precej veliko samostojnost od zvezne vlade, medtem ko je imajo ozemlja malo manj. Province in ozemlja imajo svoja lastna enodomna zakonodajna telesa.

Province so:
• Alberta
• Britanska Kolumbija (British Columbia)
• Manitoba
• Novi Brunswick (New Brunswick (angl.) - Nouveau Brunswick (franc.)
• Nova Fundlandija in Labrador (Newfoundland and Labrador)
• Nova Škotska (Nova Scotia)
• Ontario
• Otok princa Edvarda (Prince Edward Island)
• Québec
• Saskatchewan
Ozemlja pa so:
• Severozahodno ozemlje (Northwest Territories)
• Nunavut, 1. aprila 1999 izločeno iz Severozahodnega ozemlja
• Jukon (Yukon)
Na zvezni ravni sta uradna jezika angleščina in francoščina. Francoščina je uradni jezik province Québec, medtem ko sta provinca New Brunswick in prestolnica Ottawa dvojezični. V ozemljih na severu države se uporabljajo tudi jeziki prvotnih ljudstev.

Lega

Kanada je najsevernejša obmorska država v Severni Ameriki in meji na ZDA tako na severozahodu (na ameriško zvezno državo Aljaska) kot tudi na jugu (kar je največja nebranjena meja na svetu). Država se razteguje od Atlantskega oceana na vzhodu do Tihega oceana na zahodu. Kanada se razteza od bogatih lovišč v vodah okrog Nove Fundlandije do visokih gora in prostranih gozdov Skalnega gorovja. Najjužnejšo mesto Windsor leži na 42. vzporedniku, na severu pa sega Kanada vse do 84. vzporednika. Kanada se na severu dotika tudi Arktičnega oceana, kjer se njene ozemeljske zahteve razširjajo do Severnega tečaja. Kanadske ozemeljske vode na severovzhodu mejijo na ozemeljske vode Grenlandije, ki pripada Danski, tik pred obalo Nove Fundlandije se nahajata še otoka Saint-Pierre in Miquelon, ki sta sestavni del Francije.
V sredini Kanade ležijo prerije, ravna prostranstva, ki jih uporabljajo predvsem za živinorejo in pridelovanje pšenice. Severna Kanada je pokrita z velikimi predeli gozdov in tundre, na zahodu države pa prevladuje skalno gorovje.
Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Dobro je vedeti

Zastava
Kanadska zastava je rdečo bele barve in v sredini ima javorjev list . včasih so iz javorja pridobivali sladkor in sirup.

Cestni promet

 

V vzhodnem delu države je zelo gosto, v redko poseljenih severnih delih so maloštevilne, večinoma makadamske ceste.


Železniški promet

 

Kanada ima dve čezcelinski progi. Potekata po južnih delih države od Atlantske obale prek Montreala, Winnipega, Regine, Calgaryja oz. Edmontona do pristanišča Vancouver ob Tihem oceanu.


Ladijski promet

 

Morska pot Sv. Lovrenca je ena najpomembnejših notranjih plovnih poti na svetu. Po njej lahko pljujejo čezoceanske ladje, vendar je zaradi ledu odprta le od aprila do decembra. Po njej prevažajo predvsem razsuti tovor, nafto, avtomobile in jeklo.


Letalski promet

 

Največja letalska prevoznika sta Air Canada in prav tako zasebni prevoznik Canadian Airlines International.
FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja