Nahajate se tu: Domov Destinacije Severna Amerika Mehika
Osnovni podatki

Mehika

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Himno Nacional Mexicano
Glavno mesto:
Mexico City
Površina:
1.972.550 km²
Prebivalstvo:
118.395.054
Gostota:
60/km²
Valuta:
mehiški peso (MXP)
Časovni pas:
UTC -6 do -8
Vrhnja internetna domena:
.mx
Nacionalna klicna koda:
++ 52

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Združene mehiške države ali na kratko Mehika (špansko: México, v Španiji se včasih uporablja alternativno črkovanje Méjico, vendar je to močno zastarelo v ostalem špansko govorečem svetu) je obmorska država v Severni Ameriki, ki na severu meji na Združene države Amerike, na jugovzhodu na Gvatemalo in Belize, na zahodu na Tihi ocean, ter na vzhodu na Mehiški zaliv in Karibsko morje.
Mehika je bila zibelka številnih razvitih indijanskih civilizacij, kot so bili Maji in Azteki. Prihod Špancev v 16. stoletju in njihovo zavojevanje azteške države leta 1521 zaznamuje začetek kolonialne dobe Mehike kot dela Nove Španije.
Leta 1810 je Mehika razglasila neodvisnost od Španije, kar je po dolgotrajni vojni vodilo do samostojnosti leta 1821. Po osamosvojitvi se je ozemlje Mehike postopno krčilo na račun ozemelj, ki jih je Mehika bodisi prodala ZDA, bodisi izgubila v mehiško-ameriški vojni, ter na račun osamosvojitve srednjeameriških držav. V 60-ih letih 19. stoletja so Mehiko zasedle francoske sile, ki so jih izgnali nasprotniki pod vodstvom mehiškega domoljuba Benita Juáreza.
Nezadovoljstvo z nedemokratičnim režimom, ki ga je vodil Porfirio Diaz, je leta 1910 vodilo do mehiške revolucije. Revolucionarne sile so porazile zvezno vojsko, zaradi notranjih trenj pa je država ostala nemirna še več kot dvajset let. Po koncu revolucije je Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) ostala na oblasti vse do konca 20. stoletja.
Mehika je upravno razdeljena na 31 zveznih držav (špansko estados) in Mehiško zvezno okrožje (Distrito Federal), ki vsebuje glavno mesto, Mexico City: Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Campeche, Chiapas, Chihuahua, Coahuila, Colima, Durango, Mehiško zvezno okrožje, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, México, Michoacán, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Puebla, Querétaro, Quintana Roo, San Luis Potosí, Sinaloa, Sonora, Tabasco, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán, Zacatecas

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. Potrebna sta dva odmerka cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita proti bolezni traja do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat v razmiku enega meseca še pred odhodom na potovanje. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu, zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, je potreben ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.
Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti ob mejo z državami Belize, Gvatemalo (napr področje Chiapas). Poleg tega je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi.

Dobro je vedeti

Terorizem
Nevarnost pred terorističnimi napadi je majhna.

Kriminal
Ulični kriminal je v porastu. Oblačite se običajno in izogibajte se nošenju dragocenega nakita in ur. Še posebej bodite pozorni ob uporabi javnih transportnih sredstev, na letališčih, avtobusnih postajah in turističnih točkah. Potniki so bili oropani ali napadeni tudi od nepooblaščenih taksistov še posebej v Mexico City-u.
Kraje na avtobusih so pogoste. Če je le možno, potujte podnevi in z najboljšimi avtobusnimi prevozniki. Bodite pozorni na svojo ročno prtljago.
Ženske, ki potujejo same, naj bodo še posebej pozorne. Prišlo je že do primerov posilstev na mestnih avtobusih. Večina takih primerov se je zgodila zgodaj zjutraj ali pozno ponoči. Nekaj resnih spolnih deliktov je bilo zabeleženih tudi v turističnih področjih v Cancunu. Pazljivi morate biti tudi v okolicah hotelov, še posebej ponoči.
Poslovni potniki naj bodo pazljivi na kovčke in prtljago na navidez varnih mestih, kot je hotelsko predverje. Žepni roparji so pogosti na podzemni železnici v Mexico City-ju. Izogibajte se potovanju z podzemno železnico ob urah največjega prometa, če je to možno.
Bodite pazljivi, ko dvigujete denar na bankomatu ali v menjalnici. Pametno je dvigovati ali menjati manjše vsote denarja večkrat le to pa opravljajte podnevi in v večjih nakupovalnih središčih in trgovinah.
Ne dajajte podatkov neznanim in sumljivim osebam. Še posebej bodite pozorni na osebe, ki se predstavljajo kot policisti in bi bvas radi oglobili ali kaznovali brez posebnega utemeljenega razloga. Ko ste v dvomih, vprašajte za identifikacijski dokument in ko je to mogoče, si zapomnite ali zapišite ime, številko značke in registracijsko tablico.
Kriminal povezan z drogo se je povečal na severni meji države v Sinaloi in Acapulcu.


Poitično stanje
Od časa do časa prihaja do političnih demostracij po vsej državi. Ta so lahko napeta in se lahko sprevržejo v nasilna. Izogobajte se vsem demonstracijam in spremljajte lokalne medije. Mehiška ustava prepoveduje kakršnekoli politične aktivnosti tujev, prisostvovanje v demonstracijah pa lahko privede do izgona iz države ali priprtja.

Lokalna potovanja
Bodite bolj pozorni, ko oziroma če morate potovati ponoči. Izogibajte se osamljenih plaž, opustošenih zgradb ali zapuščenih stez in cest. Na področju Chiapasa so še zmeraj prisotne oborožene skupine. Če boste obiskali gorovja okoli San Cristobal de lasCasas-a in okrožja Ocosingo ter področja džungle proti meji z Gvatemalo, bodite pozorni na kraje, kjer so zbrane množice ljudi. Ne uporabljate stranskih poti ob glavnih cestah, brez nasveta lokalnega prebivalstva.

Varnost na cesti
Mehiški stil vožnje in standardi se nekoliko razlikujejo od naših, evropskih. Bodite pripravljeni na nenadne zaustavitve prometa, luknje na cestah, počasi se premikajoča vozila, na vozila, ki menjajo vozne pasove brez signalizacije in vožnje vozil skozi rdeče luči. Večina lokalnega prebivalstva nima avtomobilskih zavarovanj. Vrata avtomobila naj bodo venomer zaklenjena in okna zaprta, še posebej ko stojimo na semaforjih.

Varnost na morju
V kolikor boste obiskali mehiška letovišča ob obali vedite, da športne aktivnosti in športna oprema za vodne športe ne dosega naših standadov in s tem vam večina zavarovalnice ne bo krila stroškov ob morebitnih nezgodah. To še posebej velja za potapljanje, vleko s padalom (parasailing) in vodne skuterje. Preverite pri svoji agenciji, če pokriva stroške nezgod v takih primerih.

Lokalni zakoni in običaji
Ne imejte nikakršnih stikov z drogami. Kazni za prekrške so zelo stroge. Obsodbe za prekrške z drogami so lahko tudi do 25 let zapora.

FAQ
(10/1/05)  Zanima me kakšna cepljenja svetujete za potovanje v Mehiko?
Za potovanje v Mehiko se priporoča cepljenje proti hepatitisu A. Potrebna sta dva odmerka cepiva, v razmiku 6-12 mesecev. Tako pridobljena zaščita traja 20 let. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu. Potreben je en odmerek cepiva. Zaščita proti bolezni traja 3 leta. Glede na področje, kjer se boste zadrževali, se ponekod priporoča tudi zaščita s tabletami proti malariji.
Novembra potujem v Mehiko, in sicer v Mexico City z okolico, v Chiapas (San Cristobal) in na Yucatan. Zanima me, katera cepljenja priporočate, kakšne so cene in koliko pred odhodom jih je potrebno opraviti?
Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. Potrebna sta dva odmerka cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita proti bolezni traja do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat v razmiku enega meseca še pred odhodom na potovanje. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu, zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, je potreben ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti ob mejo z državami Belize, Gvatemalo. To je tudi področje Chiapas (San Cristobal). Poleg tega je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi.Podrobneje svetujemo, cepimo ter se dogovorimo za kemoprofilakso proti malarij (zaščita z zdravili) v naši potniški ambulanti. Za obisk pri nas vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu. Svetujemo, da se naročite vsaj 5 tednov pred odhodom na potovanje in upoštevajte, da imamo termine polno zasedene za približno 10 dni vnaprej.
Julija potujeva s partnerjem v Mehiko. Rada bi se naročila na svetovalni razgovor glede preventivnih zdravstvenih ukrepov (cepljenje...).
Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. Potrebna sta dva odmerka cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita proti bolezni traja do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat v razmiku enega meseca še pred odhodom na potovanje. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu, zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, je potreben ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti ob mejo z državami Belize, Gvatemalo. Poleg tega je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi. Za obisk pri nas vas prosimo, da se naročite po telefonu (vsak delovnik med 8:0 in 11:00 uro, tel.št:01/586 39 18).
V sredini avgusta se odpravljam za ne mesec v Mehiko in vmes še za kakšen dan v Gvatemalo. Zanima me kakšna zdravstvena zaščita bi bila potrebna za te predele v tem letnem času? Potoval pa bom od severnejšega dela Mehike proti jugu do Gvatemale. Ali so potrebna kakšna cepljenja, kako je z malarijo glede na to da grem tudi v nižje ležeče predele?
Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. S prvim odmerkom naj bi cepili vsaj 14 dni pred odhodom na pot, drugi odmerek sledi čez 6 do 12 mesecev. Po dveh cepljenjih traja zaščita proti bolezni od 15 do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat, v razmiku enega meseca, še pred odhodom na potovanje. Tretjič cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita je ravno tako dolgotrajna, 15 do 20 let. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu, zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, je potreben ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili-antimalariki, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti na omejne predle sosednjih držav (Gvatemala, Belize) in za malarična področja Gvatemale ravno tako. V Gvatemali obstaja tveganje za malarijo skozi celo leto na podeželju pod 1500 m nadmorske višine, malarije nima Guatemala City in centralni gorski plato. Pojavost malarije je najvišja v nižinah ob Pacifiku, vdolž meje z El Salvadorjem in v Peten departmentu. Poleg antimalarikov je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi. S preprečevanjem pikov insektov omejimo okužbo z drugimi tropskimi vročicami in parazitarnimi obolenji, ki jih prenaša mrčes.
Septembra potujem v jugovzhodni del Mehike. Zanima me ali potrebujem kakšna zdravila, cepiva za ta del Mehike? Ali jih lahko pridem iskati k vam, glede na to da ne stanujem v Ljubljani? Je potrebna rezervacija? Ali mi stroške krije katero od zdravstvenih zavarovanj (dodatno, Coris)? Glede na vrsto zdravil, imajo kakšne stranske učinke (utrujenost, driska...)? Alergična nisem na nobeno od zdravil.
Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. S prvim odmerkom naj bi cepili vsaj 14 dni pred odhodom na pot, drugi odmerek sledi čez 6 do 12 mesecev. Po dveh cepljenjih traja zaščita proti bolezni od 15 do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat, v razmiku enega meseca, še pred odhodom na potovanje. Tretjič cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita je ravno tako dolgotrajna, 15 do 20 let. Priporoča se tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu (ena od hujših oblik driske), zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, se priporoča ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili-antimalariki, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti na omejne predle sosednjih držav (Gvatemala, Belize). Poleg antimalarikov je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi. S preprečevanjem pikov insektov omejimo okužbo z drugimi tropskimi vročicami in parazitarnimi obolenji, ki jih prenaša mrčes.Podrobnejše nasvete in ostala navodila dobite v ambulanti za potnike, prav tako lahko opravite priporočena cepljenja ter se dogovorite za antimalarike.

hepatitis

 
Osebna orodja