Nahajate se tu: Domov Destinacije Severna Amerika Združene države Amerike
Osnovni podatki

null

Združene države Amerike

Uradni jezik: Noben na zvezni ravni
Državna himna:
The Star-Spangled Banner
Glavno mesto: Washington, DC
Površina: 9.826.675 km²
Prebivalstvo: 320.206.000
Gostota: 32,6/km²
Valuta: Ameriški dolar
Časovni pas: UTC -5 do UTC -10
Vrhnja internetna domena: .us
Klicna koda: ++1
Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Hepatitis B

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

null

null

null

Združene države Amerike (tudi Združene države, ZDA) so zvezna republika na ozemlju Severne Amerike. Na severu mejijo na Kanado, na jugu na Mehiko, na vzhodu na Atlantski ocean in na zahodu na Tihi ocean. Aljaska, ki leži zahodno od Kanade, ima na zahodu morsko mejo z Rusijo.
Združene države so članice zveze NATO, gospodarske zveze NAFTA, ter stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov.

Združene države Amerike sestavlja 50 zveznih držav, zvezno ozemlje Columbia, ter 14 odvisnih ozemelj, večinoma otokov v Karibskem morju in Tihem oceanu.

50 zveznih držav: Alabama, Aljaska, Arizona, Arkansas, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Havaji, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Južna Karolina, Južna Dakota, Kalifornija, Kansas, Kentucky, Kolorado, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Misisipi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Nova Mehika, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pensilvanija, Rhode Island, Severna Karolina, Severna Dakota, Tennessee, Teksas, Utah, Vermont, Virginija, Washington, Wisconsin, Wyoming, Zahodna Virginija

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

null

Dobro je vedeti

null

FAQ

null

 

Februarja z možem in 19 mesečno hcerko odhajamo za 6 mesecev v Ameriko (Houston, Texas). Zanima me ali hčerka potrebuje kakšna dodatna cepljenja ali zadoščajo ta, ki jih je opravila pri nas (DI TE PER, H.INFLUENCA B, OŠPICE MUMPS, RDEČKE). Zadnje cepljenje je imela pri 18 mesecih.

 

Vaša hčerka je bila cepljenja po programu, ki je pri nas obvezen za otroke zaradi zaščite pred otroškimi nalezljivimi boleznimi. Niste navedli ali je bila cepljena tudi proti otroški paralizi (Polio). Če je bila 4x cepljena s cepivom Infanrix (DI,TE, PER, POLIO, HIB), potem je program cepljenja v celoti opravila. Severna Amerika ima podoben imunizacijski program. Za zaščito hčere za to področje, ki je epidemiološko podobno evropskemu, ni potrebnih dodatnih cepljenj. Pozanimajte pa se, če slučajno njihove oblasti ne zahtevajo za vstop tujcev še kakšno dodatno cepljenje.

(NOV 06)Junija letos potujem na 1 mesečno izobraževanje v ZDA. Univerza, na kateri se bom izobraževala, želi potrdilo od 2x - nem cepljenju proti mumpsu, ošpicam in rdečkam ter opravljenjo cepljenje proti meningokoknemu meningitisu, cepivo tipa MCV4 ali MPSV4. Ali lahko ta cepljenja opravim pri vas na Zavodu? V Ameriko potujem 20. junija, tako da bi morala obe cepljenji za MMR praviti pred tem? Trenutno sem nastanjena v tujini, kar nekoliko otežuje možne datume za cepljenje. Ali imate morda kakšne podatke, da se lahko cepim tudi v Italiji?
Na ZZV Ljubljana Vas lahko cepimo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter proti meningokoknemu meningitisu. Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se opravi z dvema dozama cepiva, ki jih damo v razmaku enega meseca. Pozanimajte se, če morda že niste bila cepljena. Proti meningokoknim okužbam cepimo pri nas s štirivalentnim polisaharidnim cepivom Mencevax ( to naj bi bilo cepivo tipa MPSV4).Za cepljenje se je potrebno naročiti. Glede morebitnega cepljenja v Italiji vam težko posredujem natančen odgovor, vendar mislim, da ne bi smelo biti problema.
Julija potujemo dva odrasla in 8-letni otrok v Kalifornijo. Zanima me, če je poleg običajne previdnosti potrebno na kaj posebno paziti? Kako je z okužbami s klopnim encefalitisom v tamkajšnjih nacionalnih parkih? So še kakšni piki kakšnih živali aktualnejši kot pri nas? Kako je z dostopom do zdravnikov v primeru, če imaš sklenjeno Coris zavarovanje?
Svetujemo uporabo zaščitnih repelentov za preprečevanje pikov insektov in klopov, ki bi bili možni v parkih. Tudi primerna treking obutev (višji zaprti čevlji) za parke ni odveč, zaradi možnosti ugrizov kač. Kakšen je dostop do zdravnikov s Coris zavarovanjem se pozanimajte na zavarovalnici, kjer ste zavarovanje sklenili.

 

hepatitis

 
Osebna orodja