Nahajate se tu: Domov Destinacije Srednja Amerika Jamajka
Osnovni podatki

null

Jamajka

Uradni jezik: angleščina
Državna himna: Jamaica, Land We Love (Jamajka, dežela, ki jo ljubimo)
Glavno mesto: Kingston
Površina: 10.991 km²
Prebivalstvo: 2.889.197
Gostota: 262/km²
Valuta: jamajški dolar
Časovni pas: UTC -5
Vrhnja internetna domena: .jm
Nacionalna klicna koda: ++ 1-876

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Jamajka je otoška država v Karibskem morju. Leži južno od Kube in zahodno od otoka Hispaniola, na katerem sta državi Haiti in Dominikanska republika.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Za potovanje na Jamajko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali tudi kombinirano cepeljenje proti hepatitisu A in B. Pred potovanjem se priporoča tudi, da preverite cepilni status proti tetanusu in se cepite pri svojem zdravniku z enim odmerkom, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. Če bo potovanje pretežno po podeželju se priporoča tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu.

 

Dobro je vedeti
FAQ
S partnerjem sva stara 36 let. Konec junija se odpravljava na počitnice na Jamajko in Kubo in naju zanima kako je s preventivnim cepljenjem, glede na to, da planirava naraščaj in to v kratkem. Ker sva v dilemi, ali se cepit ali ne in ali sploh odpotovati (moram povedati, da ne bova bivala in se prehranjevala v hotelih), naju zelo zanima Vaše strokovno mnenje.
Za potovanje na Kubo in Jamajko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali tudi kombinirano cepeljenje proti hepatitisu A in B. Pred potovanjem se priporoča tudi, da preverite cepilni status proti tetanusu in se cepite pri svojem zdravniku z enim odmerkom, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. Če bo potovanje pretežno po podeželju se priporoča tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu. Septembra 2006 so imeli na Kubi izbruh denge in denga hemoragične vročice (DHF). Letos zaenkrat ni novic o izbruhih. Potnikom na Kubo priporočamo upoštevanje ukrepov za preprečevanje pikov komarjev, to pa so primerna obleka med gibanjem na prostem (lahko, platneno, svetlo oblačilo z dolgimi rokavi, dolge hlače), uporaba repelentov (sredstev za zaščito proti komarjem), ki vsebujejo 30-35% DEET (N,N-dietil-m-toluamid), s katerimi namažemo predele kože, ki gledajo izven oblačila. Malarije na Kubi ni, na Jamajki pa je tveganje tako nizko in omejeno, da se antimalarikov ne svetuje.

hepatitis

 
Osebna orodja