Nahajate se tu: Domov Destinacije Srednja Azija in Rusija Rusija
Osnovni podatki

Rusija

Uradni jezik: ruščina (med mnogimi drugimi v političnih podenotah)
Državna himna: Himna Ruske federacije
Uradna pisava: cirilica
Glavno mesto: Moskva
Površina: 17.075.200 km²
Prebivalstvo:143.975.923
Gostota: 8.4/km²
Valuta: rubelj (RUR)
Časovni pasovi: UTC od +2 do +12
Vrhnja internetna domena: .ru
Nacionalna klicna koda: ++ 7

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Klopni meningoencefalitis
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Ruska federacija ali krajše Rusija (rusko Россия - Rossija) je največja država sveta, saj pokriva preko 17 milijonov kvadratnih kilometrov v Evropi in Aziji; vsaka od naslednjih največjih petih držav je približno za polovico manjša od nje. Rusi sami ločijo med pojmoma Ruska federacija in Rusija, poleg tega pa dodajajo še tretjega.
Rusija meji na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko (zadnji dve prek enklave na obali Baltskega morja), Belorusijo, Ukrajino, Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Kitajsko, Mongolijo, in Severno Korejo. Njena obsežna obala se na odprtem morju razteza od Arktičnega oceana do severnega Pacifiškega oceana; prek bolj zaprtih vodnih površin, Črnega morja, Baltskega morja in Kaspijskega jezera, je obrnjena tudi proti več drugim državam.
Večina površine, prebivalstva in industrijske proizvodnje nekdanje Sovjetske zveze, takrat ene od dveh svetovnih supersil, je v današnji Rusiji. Posledično od razpada Sovjetske zveze naprej Rusija spet skuša dobiti vplivno vlogo v svetu. Njen vpliv je opazen, a še vedno daleč od tistega iz časov bivše Sovjetske zveze.
Voditelj države je predsednik Ruske federacije, ki je hkrati tudi glavni poveljnik Oboroženih sil. Volijo ga vsake štiri leta na podlagi splošne volilne pravice s tajnim glasovanjem.

Upravne delitve
Rusko federacijo sestavlja veliko število različnih političnih podrazdelitev, ki jih je skupaj 89. Znotraj federacije obstaja 21 republik z visoko stopnjo neodvisnosti. Nekaj republik odgovarja ozemljem nekaterih etničnih manjšin. Ostalo ozemlje sestavlja 49 oblasti (oziroma pokrajin) in 6 regij (upravnih območij), kjer je 10 avtonomnih okrožij in 1 avtonomna pokrajina. Poleg tega obstajata 2 zvezni mesti, Moskva in Sankt-Peterburg.
Nekdaj je bila ena od višjih upravnih enot v carski Rusiji gubernija, njen sestavni del pa okraj.

Zvezna okrožja
Rusija je od nedavnega razdeljena na 7 zveznih okrožij (štiri v Evropi, tri v Aziji): Osrednje zvezno okrožje, Severno-kavkaško zvezno okrožje imenovano tudi Južno zvezno okrožje, Severozahodno zvezno okrožje, Daljnjevzhodno zvezno okrožje, Sibirsko zvezno okrožje, Uralsko zvezno okrožje, Privolžsko zvezno okrožje.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA RUSIJO CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI NI OBVEZNO, TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti;
Za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje proti japonskemu encefalitisu je priporočljivo za vse, ki načrtujejo potovati na področja daljnega vzhoda.

Malarija:

Področja Rusije z malarijo: redki lokalni primeri na meji z Azerbajdžanom.

Četudi potujete v predele Rusije z malarijo, je tveganje za malarijo nizko in jemanje antimalarikov ni priporočljivo. Vsekakor pa se morate zaščiti pred piki komarjev.

Dobro je vedeti
FAQ
Potujeva v Rusijo z avtomobilom. Ali je potrebno kakšno cepljenje in kako uredum za to državo zdravstveno zavarovanje?
Za potovanje v Rusijo se priporoča cepljenje proti hepatitisu A. Cepimo dvakrat, v razmiku 6-12 mesecev. Priporočamo cepljenje proti klopnemu meningitisu, če se boste zadrževali na podeželju, odvisno od načina potovanja (kampiranje) in cepljenje proti trebušnemu tifusu, če boste potovali več kot mesec dni. Priporočamo vam tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu (pri osebnem zdravniku). Če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 10 let, se priporoča poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika. Zdravstveno zavarovanje za tujino si uredite pri eni od zavarovalnic.
V februarju odhajam za 4 mesece na študij v tujino (Rusija, Sankt Peterburg), pa me zanima, če priporočate kakšno cepljenje? Obenem me zanima še nekaj; v juniju 2007 sem se cepila za hepatitis (mislim da A... tisto za hrano...), prva doza. Kdaj bi morala prejeti drugo dozo? Ali je še čas?
Priporočamo cepljenje z drugo dozo proti hepatitisu A, s katero cepimo 6 do 12 mesecev po prvi. S tem zaključite cepljenje in podaljšate zaščito za 15 do 20 let. Poleg tega priporačamo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Pri svojem izbranem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v njegovi ambulanti.

hepatitis

 
Osebna orodja