Nahajate se tu: Domov Druga zdravstvena tveganja Morska bolezen Zdravila proti morski bolezni

Zdravila proti morski bolezni

Ravnotežni impulzi o pozibavanju potujejo v hrbtni mozeg in možgane, v predele, ki jih imenujemo ravnotežni centri. V teh centrih poteka prenašanje informacije med posameznimi živčnimi celicami s pomočjo prenašalnih molekul acetilholin in noradrenalin. Posebej acetilholin je odgovoren za aktivacijo centra za bruhanje. Efekte morske bolezni zato lahko zmanjšamo predvsem s skupino zdravil, ki zmanjšajo prenos živčnih signalov do centra za bruhanje s pomočjo acetilholina. Pravimo, da imajo ta zdravila antiholinergični efekt.

Med zdravili, namenjenimi preprečevanju morske bolezni, so v Sloveniji dosegljive tablete Medramnine-R. Tablete, ki jih Izdajajo tudi brez zdravniškega recepta, uspešno preprečuje razvoj morske bolezni oz. potovalne slabosti v srednje težkih pogojih. Učinek zdravila se prične 15-20 minut po zaužitju tablete, maksimalna koncentracija učinkovine - dimenhidrinat - v krvni plazmi pa je dosežena v roku 1 do 2 ur. Tablete s podaljšanim učinkom delujejo 10-12 ur. Zaradi siceršnjega podaljšanega učinka zdravila (10-12 ur) jih je najbolje zaužitji 30 minut pred potovanjem - torej še doma.

V tujini so v lekarnah naprodaj skopolaminski obliži (Scopolamin TTS), ki ga nalepite nad uho, vsaj šest do osem ur pred začetkom plovbe. Ob sprejemljivih neželenih učinkih delujejo približno tri dni.

Predvsem ne pozabite, da preventivna zdravila začnejo delovati šele nekaj ur po zaužitju, zato niso učinkovita, če je bolezen že nastopila. Vzeti jih je treba nekaj ur pred začetkom poti/plovbe.
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja