Nahajate se tu: Domov Nalezljive bolezni Črevesne nalezljive bolezni Otroška paraliza (poliomelitis)

Otroška paraliza (poliomelitis)

Slika: Razširjenost otroške paralize po Svetu

Otroško paralizo ali poliomielitis povzročajo majhni Poliovirusi in prizadenejo živčni sistem. V Sloveniji je cepljenje obvezno za vse otroke zato se obolenje ne pojavlja več. V slabih higienskih razmerah se otroci okužijo z virusom zelo zgodaj, ko jih še ščitijo materina protitelesa.

Obolenje
Prvi znaki bolezni se pojavijo 9 – 12 po okužbi. Največkrat je okužba brez simptomov ali z neznačilno vročinsko boleznijo. Lahko pa se vročini pridružijo bolečine v žrelu, glavobol, slabost, bruhanje in bolečine v trebuhu. Pri težjih potekih obolenja (redko) še pridružijo še boleč tilnik, križ in pojav bolečin in ohromitev v mišicah. Zelo zgodaj se razvijejo atrofije prizadetih mišičnih skupin, kar je še posebej pomembno, če se okužijo mali otroci.
Najhujši zaplet v poteku bolezni so motnje in odpoved dihanja.

Način prenosa
Rezervoar je človek in ga izloča v blatu. Virus se prenese v telo z umazanimi rokami, vodo ali s kontaminirano hrano. Lahko se okužimo tudi s tesnim kontaktom z obolelo osebo (morda tudi usta-usta).

Zdravljenje
Zdravljenje je simptomatsko.

Preprečevanje
Obolenje poliomieltis že dolga leta preprečujemo s cepljenjem, ki je v zahodnih državah na seznamu obveznih cepljenj za otroke.

hepatitis

 
Osebna orodja