Filariaza

Je nalezljivo obolenje, ki ga prenaša komar, in ga povzroča nitkasti parazit Wuchereria bancrofti. Pri potnikih se pojavijo redko; pogostejše so pri prebivalstvu subtropskega in tropskega sveta.

Znaki bolezni
Večinoma se okužijo otroci do petega leta starosti.
V začetni fazi večina ljudi nima zdravstvenih težav (dokler odrasli parazit, ki lahko živi tudi 4-6 let, ne umre). Obolenje ne ogroža življenja ampak konstantno okvarja limfatični sistem in onemogoča aktivno življenje obolelemu. Obolenje prizadene limfni sistem (žile in bezgavke). Kaže se v dveh oblikah: limfedem (oteklina okončin in genitalnih organov) in elefantiaza (hude otekline in stanjšanje kože, predvsem nog).

Način prenosa
Med pikom človeka okužen komar spusti povzročitelja – parazita v kri in ga na ta način okuži. Parazit živi v limfnem sistemu človeka (žilice in bezgavke). Da zbolimo je potrebnih več pikov komarja skozi daljše obdobje, zato bolj zbolevajo domačini v tropski in subtropski Aziji, Afriki, zahodnem Pacifiku in delih karibskih otokov ter Južni Ameriki. Turisti, ki potujejo za krajši čas so imajo manj možnosti da zbolijo.

Zdravljenje
Obolenje zdravimo z zdravili, ki uničujejo parazita. Zdravljenje traja več let (vsaj 5let). Pri tistih z razvitimi kroničnimi spremembami na okončinah ali spolovilu pa je potrebno tudi simptomatsko zdravljenje (primerna telesna aktivnost, počitek z dvignjenimi nogami, umivanje nog in zaščitna obutev).

Preprečevanje
Okužbo preprečimo z izogibanjem pikom, uporabo repelentov, primerne obleke in spalnih mrež. Podrobneje so ukrepi opisani kot zaščita pred piki insektov.

Razširjenost
Obolenje se pojavlja v 80 državah tropske in subtropske Azije, Afrike, zahodnega Pacifika in deli karibskih otokov ter Južni Ameriki.

Pojavlja se v revnejših slojih, ki živijo v slabših sanitarno higienskih razmerah.

hepatitis

 
Osebna orodja