Nahajate se tu: Domov Nalezljive bolezni Bolezni, ki se prenašajo s krvjo in spolnimi odnosi Klamidijske okužbe

Klamidijske okužbeChlamydia trachomatis je ena od bakterij, ki povzroča spolno prenosljive okužbe. Za klamidijske okužbe je značilno, da pogosto potekajo v blagi obliki, večkrat celo povsem brez znakov vnetja.

Obolenje
Od okužbe do prvih znakov vnetja preteče 1 do 3 tedne. Obolenje lahko poteka z ali brez bolezenskih znakov.Pri moških povzroči vnetje sečnice, obmodka in vnetje prostate zato imajo izcedek iz sečnice, lahko tudi motnje pri uriniranju. Pri ženskah povzroči vnetje materničnega vratu, endometrija in jajcevodov. Okužene ženske, pri katerih se razvijejo znaki vnetja (simptomatska okužba), imajo izcedek iz nožnice in/ali bolečine v spodnjem delu trebuha. Pri asimptomatskih okužbah se kaj lahko zgodi, da okužbe ne prepoznamo in je ne zdravimo pravočasno. Zato preide v kronično obliko in s spolnimi odnosi se okužba širi naprej. Pri 10 - 40% nezdravljenih klamidijskih okužb se vnetje materničnega vratu lahko širi v endometrij, jajcevode in trebušno votlino. Tako nastane vnetje v mali medenici, ki se lahko izraža s kronično bolečino v spodnjem delu trebuha. Možne posledice takega vnetja so zarastline, zunajmaternična nosečnost in neplodnost. Okužba s klamidijo v nosečnosti lahko privede do spontanega splava v drugem tromesečju ali do prezgodnjega poroda. Nevarna je tudi zaradi okužbe novorojenčka pri prehodu skozi porodni kanal. Za vnetjem očesne veznice in/ali pljučnico zboli 50 - 70% novorojenčkov okuženih mater.

Zdravljenje
Zdravimo z antibiotiki. Obvezno je istočasno zdravljenje obeh spolnih partnerjev.

Način prenosa
Prenaša se s spolnimi odnosi.

Preprečevanje

  • Upoštevanje načel varne spolnosti (stalni partner, zaupanja vreden partner, zaščita s kondomi,).

Okužbo najlažje preprečimo s pravilno uporabo kondoma, ki istočasno ščiti tudi pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami (predvsem HIV) in pred nezaželjeno nosečnostjo. Druga kontracepcijska sredstva, ki ščitijo pred neželjeno nosečnostjo, ne ščitijo pred okužbo s klamidijo in drugimi povzročitelji spolno prenosljivih okužb.

  • Obolela oseba se mora zdraviti.
  • Testiranje po nezaščitenih spolnih odnosih z neznanimi osebami

Najbolj učinkovita zaščita je spolna vzdržnost.

Razširjenost
Po vsem svetu.

hepatitis

 
Osebna orodja