Nahajate se tu: Domov Priprava na potovanje Otroci na poti

Otroci na poti

Otroci imajo veliko energije in večina jih veseljem potuje v nove kraje. Na poti si pridobivajo izkušnje in nabirajo prijetne spomine. Da bi bilo potovanje z otroki, zlasti majhnimi, čim prijetnejše, se je treba primerno pripraviti. Na potovanjih na potnike prežijo tudi številne neprijetnosti in različna tveganja. Ta so lahko večja za otroke kot za odrasle. Otroci naj vsekakor ne bodo razlog za odpoved potovanja. Z njimi se je ravno tako mogoče odpraviti tudi na daljšo pot. Kako se bomo pripravili, pa je v veliki meri odvisno tudi od načina potovanja.

V domačem okolju so potniki (otroci) prilagojeni na nadmorsko višino, podnebne razmere, živijo v ravnovesju z mikroorganizmi. Na potovanju otrok spremeni nadmorsko višino, podnebne razmere, pride v stik z novimi mikroorganizmi, zamenja časovni pas... Vsi ti dejavniki lahko vplivajo na njegovo zdravstveno stanje oziroma lahko privedejo do bolezni, zaradi katere je treba potovanje celo prekiniti. Priporočljivo je, da se vsaj mesec pred potovoanjem z otrokom oglasite v ambulanti za potnike. Z zdravnikom se boste pogovorili o splošnih in specialnih tveganjih na potovanjih. Glede na starost in zdravstveno stanje otroka vam bo predlagal varnejše potovalne cilje oziroma boste skupaj pripravili ustrezni potovalni načrt.


Zdravnik vam bo svetoval glede:
  • Cepljenj
  • Zaščite z antimalariki in repelenti
  • Vsebine potovalne lekarne
  • Zaščite pred soncem, dehidracijo
  • Potovalne slabosti, višinske bolezni...
  • ...
Če ima otrok kronično bolezen, je priporočljivo pred daljšim potovanjem obiskati tudi izbranega pediatra, da opravi kontrolni pregled. Pediater vam bo svetoval o morebitni spremembi režima jemanja zdravil med potovanjem. Če potrebujete pribor (injekcijske igle za enkratno uporabo), vam lahko napiše spremno pismo in podobno. Če ima otrok hudo bolezen (npr. motnje imunskega stanja, stanja zaradi katerega so potrebne pogoste transfuzije, cistično fibrozo...), je bolje, da daljše potovanje odložite.
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja